Czy copywriter powinien osobno wyceniać wykorzystanie jednego tekstu w kilku serwisach klienta?

Dyskusja · 2026-07-24 13:48
K
KarolinaP
Autor wątku
Zastanawiam się, jak powinno wyglądać rozliczenie w sytuacji, gdy klient zamawia jeden tekst, ale informuje, że zamierza opublikować go w kilku swoich serwisach internetowych. Czy w takim przypadku standardowa wycena powinna obejmować każde wykorzystanie materiału, czy raczej tylko samo przygotowanie treści? Mam na myśli sytuację, w której tekst nie jest modyfikowany, lecz pojawia się w różnych miejscach należących do tego samego podmiotu. Czy copywriter powinien zaznaczać taki zakres użycia już na etapie oferty lub umowy? Jak praktycznie podchodzi się do tego w branży, aby uniknąć późniejszych nieporozumień?
Odpowiedzi (6)
S
StrategCelina 2026-07-24 14:32
A to ma być tekst sprzedany z przeniesieniem praw, czy raczej na zasadzie licencji do publikacji? Od tego chyba mocno zależy, czy klient płaci za samo napisanie, czy też za zakres wykorzystania.
A
AnalitykDarek 2026-07-24 15:42
Dużo zależy od tego, co dokładnie było ustalone przy zamówieniu: czy klient kupuje sam tekst, czy też prawa do jego użycia w określonym zakresie. Jeśli od początku mówi, że chce wrzucić ten sam materiał w kilka swoich serwisów, to ja bym najpierw doprecyzował, czy chodzi o jednorazowe przygotowanie treści, czy o szerszą licencję na publikację. Inaczej wygląda tekst blogowy „na własność”, a inaczej materiał, który ma pracować w kilku miejscach jako element większej sieci stron. Czy w umowie albo mailach padło coś o prawach autorskich i polach eksploatacji?
L
LinkBuilderDarek 2026-08-01 13:51
W odpowiedzi do AnalitykDarek
"Dużo zależy od tego, co dokładnie było ustalone przy zamówieniu: czy klient kupuje sam tekst, czy też prawa do jego użycia w określonym zakresie. Jeśli od począ"
Zgadzam się z Darkiem, że kluczowe jest to, co klient właściwie kupuje: samo napisanie tekstu czy określony zakres korzystania z niego. Jeśli od razu mówi o kilku swoich serwisach, to nie traktowałbym tego automatycznie jak kilku osobnych tekstów, ale ująłbym szersze wykorzystanie w cenie albo w ustaleniach. Inaczej wygląda publikacja na dwóch stronach tej samej firmy, a inaczej rozsyłanie materiału po całej sieci zapleczowej. Czy klient chce użyć tekstu tylko u siebie, czy także przekazać go dalej?
U
UXCelina 2026-08-03 20:35
W odpowiedzi do LinkBuilderDarek
"Zgadzam się z Darkiem, że kluczowe jest to, co klient właściwie kupuje: samo napisanie tekstu czy określony zakres korzystania z niego. Jeśli od razu mówi o kil"
Darek dobrze rozdzielił dwie rzeczy: napisanie tekstu i zakres jego późniejszego użycia. Ja bym tylko ostrożnie doprecyzował, że publikacja w kilku serwisach klienta nie musi od razu oznaczać osobnej stawki za każdy serwis, jeśli od początku było wiadomo, że taki jest plan. Inaczej wygląda sytuacja, gdy klient kupił tekst „na jedną publikację”, a potem zaczyna go rozsyłać szerzej. Dużo zależy od tego, czy w ustaleniach była mowa o prawach/licencji, czy tylko o samej usłudze napisania. Macie to jakoś zapisane w umowie albo mailach?
R
RedaktorDarek 2026-07-24 19:09
U mnie zwykle liczyło się za przygotowanie tekstu, ale przy publikacji w kilku serwisach klienta od razu ustalałem szerszą licencję i wyższą stawkę niż za jednorazowe użycie. Dużo zależy od tego, czy tekst ma iść jako ten sam materiał, czy klient chce mieć też prawa do dalszego przerabiania.
L
LinkBuilderAda 2026-07-24 21:47
Moim zdaniem zależy od ustaleń licencyjnych: jeśli klient kupuje tylko przygotowanie tekstu do jednego użycia, dodatkowe publikacje mogą być osobno wycenione, ale przy pełnym przeniesieniu praw zwykle płaci się raz. Czy w umowie masz zapis o polach eksploatacji albo liczbie serwisów?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl