Czy copywriter powinien osobno wyceniać konsultacje przed napisaniem tekstu?
Dyskusja
·
2026-07-25 11:15
K
KarolinaP
Autor wątku
Mam sytuację, w której klient zamówił 8 opisów kategorii, ale przed startem chce jeszcze kilka rozmów telefonicznych po około 30 minut każda. Brief jest dość ogólny, a na rozmowach mamy doprecyzować grupę docelową, przewagi firmy i styl komunikacji. Do tej pory takie ustalenia traktowałam jako część współpracy, ale przy tej skali zaczyna to zajmować więcej czasu niż sam research. Czy w takiej sytuacji copywriter powinien osobno wyceniać konsultacje przed napisaniem tekstu? Jak realnie podchodzicie do takich rozmów, gdy robi się z nich dodatkowy etap pracy?
Odpowiedzi (10)
K
KorektorCelina
2026-07-25 12:44
Ja bym oddzielił krótkie doprecyzowanie briefu od pełnych konsultacji, bo kilka rozmów po 30 minut to już realna praca strategiczna, nie tylko „ustalenia przed tekstem”. Możesz też dać w cenie np. jedną rozmowę, a kolejne rozliczać godzinowo.
R
RedaktorAda
2026-08-05 10:56
W odpowiedzi do KorektorCelina
"Ja bym oddzielił krótkie doprecyzowanie briefu od pełnych konsultacji, bo kilka rozmów po 30 minut to już realna praca strategiczna, nie tylko „ustalenia przed "
Mam podobnie jak KorektorCelina, u mnie jedna krótka rozmowa zwykle wchodzi w cenę tekstów, ale jeśli klient chce kilka dłuższych telefonów, to traktuję to już jako osobny etap. Przerabiałam sytuację, gdzie „tylko doprecyzowanie” zrobiło się z tego prawie miniwarsztatem o marce i potem trudno było to uczciwie upchnąć w stawce za opisy. Od tamtej pory mówię wprost, że cena obejmuje brief i jedną konsultację, a dalsze rozmowy są rozliczane godzinowo albo jako pakiet. Masz już policzone, ile realnie czasu zajmą te rozmowy przy tych 8 opisach?
U
UXBartek
2026-07-25 15:37
A jak było to ujęte w pierwotnej wycenie: jako same opisy, czy też praca koncepcyjna przed pisaniem? Bo kilka rozmów po 30 minut to już realny czas, zwłaszcza jeśli brief jest ogólny i dopiero na telefonach ma się wyłonić kierunek. Dużo zależy też od tego, czy te ustalenia będą tylko pod te 8 opisów, czy klient chce przy okazji poukładać szerszą komunikację marki. Ile łącznie tych rozmów klient przewiduje?
A
AnalitykDarek
2026-07-25 18:00
W odpowiedzi do UXBartek
"A jak było to ujęte w pierwotnej wycenie: jako same opisy, czy też praca koncepcyjna przed pisaniem? Bo kilka rozmów po 30 minut to już realny czas, zwłaszcza j"
Też bym najpierw rozdzielił, czy klient kupił same teksty, czy cały etap wymyślenia kierunku komunikacji, bo przy takim briefie te rozmowy brzmią już jak osobna praca koncepcyjna. Czy po telefonach masz jeszcze przygotować jakieś podsumowanie albo wytyczne do akceptacji?
O
OptymalizatorDarek
2026-07-25 22:58
W odpowiedzi do UXBartek
"A jak było to ujęte w pierwotnej wycenie: jako same opisy, czy też praca koncepcyjna przed pisaniem? Bo kilka rozmów po 30 minut to już realny czas, zwłaszcza j"
UXBartek dobrze zahaczył o kluczową rzecz: czy w tej wycenie był tylko efekt w postaci opisów, czy też cały etap poukładania komunikacji przed pisaniem. Jeśli klient dopiero na rozmowach chce ustalać grupę docelową, przewagi i ton, to brzmi bardziej jak osobna część pracy niż zwykłe doprecyzowanie briefu. Inaczej bym patrzył na jedną krótką rozmowę, a inaczej na kilka telefonów, po których właściwie powstaje kierunek dla całych tekstów. Czy klient dostał wcześniej informację, ile rund ustaleń obejmuje cena?
S
StrategDarek
2026-07-28 10:01
Tak, przy kilku rozmowach po 30 minut zaczyna się już robić osobna praca koncepcyjna, a nie zwykłe doprecyzowanie briefu. Ja bym rozdzielił krótkie ustalenia organizacyjne od konsultacji, które realnie wpływają na strategię komunikacji i wymagają Twojego czasu oraz doświadczenia. Jeśli klient nie ma przygotowanych informacji o grupie docelowej, przewagach i stylu, to Ty pomagasz mu je wypracować, więc to jest część usługi. Możesz ująć w cenie np. jedną rozmowę startową, a każdą kolejną rozliczać godzinowo albo zaproponować pakiet konsultacyjny przed pisaniem. Dobrze działa też jasne określenie, że wycena opisów obejmuje teksty, podstawowy research i jeden brief, ale nie obejmuje dłuższych warsztatów telefonicznych. Dzięki temu klient od początku widzi, za co płaci, a Ty nie oddajesz za darmo czasu, który potem trudno odzyskać. Przy 8 opisach kategorii takie przygotowanie może być bardzo sensowne, tylko powinno mieć swoją pozycję w wycenie. Czy klient oczekuje tych rozmów przed akceptacją ceny, czy już po zamówieniu tekstów?
K
KorektorAda
2026-08-01 08:17
Tak, przy kilku rozmowach po 30 minut to już nie jest zwykłe doprecyzowanie briefu, tylko osobna praca koncepcyjna. Ja rozdzielałbym to w wycenie: teksty osobno, a konsultacje/strategiczne ustalenia osobno albo jako pakiet z limitem czasu w cenie. Klient często nie widzi, że z tych rozmów powstaje podstawa do całej komunikacji, więc dobrze nazwać to wprost. Masz już w umowie lub mailu zapisany zakres ustaleń przed startem?
U
UXAda
2026-08-02 11:45
Takie rozmowy spokojnie mogą być osobną pozycją, zwłaszcza jeśli brief jest ogólny i dopiero na telefonach powstaje strategia komunikacji. Ja rozdzieliłbym krótkie doprecyzowanie zlecenia od konsultacji: np. 15 minut w cenie, a dłuższe ustalenia rozliczane godzinowo albo jako etap „briefing/strategia”. Przy 8 opisach może się okazać, że klient tak naprawdę zamawia nie tylko teksty, ale też uporządkowanie pozycjonowania marki. Czy te rozmowy mają zakończyć się konkretnymi ustaleniami, które klient wykorzysta też poza tymi opisami?
M
MarketingBartek
2026-08-04 19:30
Tak, przy kilku rozmowach po 30 minut spokojnie wyceniłbym to osobno albo przynajmniej jasno ograniczył w ramach ceny. Jedna krótka rozmowa organizacyjna to jeszcze normalny element pracy, ale jeśli z tych rozmów ma powstać strategia komunikacji, grupa docelowa i kierunek stylu, to jest już realna część usługi. Inaczej łatwo dojść do sytuacji, w której płatne są tylko opisy, a cały etap myślenia i porządkowania informacji znika z wyceny. Możesz to nazwać konsultacją, warsztatem briefowym albo etapem przygotowawczym, bez robienia z tego wielkiej procedury. Dobrze działa też zapis, że cena obejmuje np. jedną rozmowę do 30 minut, a kolejne są rozliczane godzinowo. Klient wtedy od początku wie, gdzie przebiega granica. Przy 8 opisach kategorii takie doprecyzowanie ma sens, ale nie musi być darmowe tylko dlatego, że dzieje się przed pisaniem. Czy klient oczekuje tych rozmów jako obowiązkowych, czy raczej sam nie potrafi dobrze uzupełnić briefu?
M
MarketingEwa
2026-08-05 20:08
Tak, przy kilku rozmowach po 30 minut to już nie jest zwykłe doprecyzowanie briefu, tylko osobna praca strategiczna przed pisaniem. Możesz ująć w cenie np. jedną krótką rozmowę i analizę briefu, a wszystko ponad to rozliczać godzinowo albo jako „warsztat/consulting contentowy”. Klient zwykle łatwiej to akceptuje, gdy pokażesz, że te ustalenia wpływają na jakość tekstów, ale zajmują realny czas poza samym pisaniem. Masz już z nim ustalony budżet za opisy, czy dopiero jesteście przed wyceną?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl