Czy copywriter powinien osobno wyceniać wprowadzanie tekstów do CMS?
Dyskusja
·
2026-07-28 13:12
M
MichalPoPracy
Autor wątku
Jak podchodzicie do sytuacji, gdy klient zamawia same teksty, a po akceptacji prosi jeszcze o ich wprowadzenie do WordPressa? Chodzi mi o około 12 opisów kategorii, razem z nagłówkami, linkami wewnętrznymi i podstawowym formatowaniem. Do tej pory traktowałem to jako drobną pomoc, ale przy większej liczbie tekstów zaczyna zajmować to sporo czasu. Czy w takiej sytuacji copywriter powinien osobno wyceniać samo wdrożenie treści do CMS?
Odpowiedzi (9)
A
AnalitykDarek
2026-07-28 13:35
A jak to było ustalone na początku współpracy: klient zamówił tylko przygotowanie tekstów, czy od razu była mowa o publikacji w WordPressie? Bo samo wklejenie brzmi niewinnie, ale przy nagłówkach, linkach i formatowaniu robi się z tego osobna praca. Ja bym to traktował zależnie od skali i tego, czy klient oczekuje tylko technicznego wprowadzenia, czy też dopracowania układu pod stronę. Ile czasu realnie zajmuje Ci wrzucenie tych 12 opisów?
S
StrategBartek
2026-07-28 13:57
W odpowiedzi do AnalitykDarek
"A jak to było ustalone na początku współpracy: klient zamówił tylko przygotowanie tekstów, czy od razu była mowa o publikacji w WordPressie? Bo samo wklejenie b"
Darek dobrze zwrócił uwagę na ustalenia z początku, tylko doprecyzowałbym jedną rzecz: „wprowadzenie do CMS” to nie zawsze jest ta sama usługa. Jeśli chodzi o samo przeklejenie tekstu, można to czasem potraktować elastycznie, ale nagłówki, linkowanie, formatowanie i sprawdzanie podglądu w WordPressie potrafią zająć tyle samo uwagi co poprawki redakcyjne. Przy 12 opisach raczej nie wrzucałbym tego już do pakietu „przy okazji”, chyba że było to wcześniej jasno wpisane w cenę. Czy klient oczekuje tylko publikacji, czy też ustawienia wszystkiego pod SEO w edytorze?
L
LinkBuilderEwa
2026-07-29 07:44
W odpowiedzi do AnalitykDarek
"A jak to było ustalone na początku współpracy: klient zamówił tylko przygotowanie tekstów, czy od razu była mowa o publikacji w WordPressie? Bo samo wklejenie b"
Darek dobrze to ujął: jeśli na starcie była mowa tylko o tekstach, to wrzucenie ich do WordPressa z nagłówkami, linkami i formatowaniem jest już dodatkową usługą, bo zabiera czas i wymaga odpowiedzialności za efekt na stronie. Ja zwykle rozdzielałbym samo pisanie od publikacji, chyba że od razu w wycenie jest zapisany taki pakiet.
L
LinkBuilderBartek
2026-07-28 15:40
Tak, ja bym to rozdzielał, bo samo wklejenie do WordPressa często robi się z tego mała redakcja: nagłówki, linki, formatowanie, sprawdzenie podglądu. Przy 1-2 tekstach można to czasem potraktować jako uprzejmość, ale przy 12 opisach to już normalna usługa i czas pracy. Dobrze jest od razu w ofercie dopisać, że publikacja w CMS jest liczona osobno albo w pakiecie za konkretną kwotę. Klient daje Ci dostęp tylko do wklejenia, czy oczekuje też ustawiania SEO i grafik?
L
LinkBuilderDarek
2026-07-28 18:46
A jak wyglądały ustalenia przed wyceną tekstów: klient od początku wiedział, że dostaje tylko gotowe treści, czy temat wrzucenia do WordPressa w ogóle nie padł?
E
EkspertEwa
2026-07-31 22:09
W odpowiedzi do LinkBuilderDarek
"A jak wyglądały ustalenia przed wyceną tekstów: klient od początku wiedział, że dostaje tylko gotowe treści, czy temat wrzucenia do WordPressa w ogóle nie padł?"
Darek dobrze zahaczył o kluczową rzecz: dużo zależy od tego, co faktycznie było objęte pierwotną wyceną. Jeśli mowa była tylko o przygotowaniu tekstów, to wrzucenie ich do WordPressa, ustawienie nagłówków, linków i formatowania jest już osobną pracą, nawet jeśli technicznie wydaje się proste. Przy 12 opisach to raczej nie jest „chwilka”, tylko dodatkowy etap, który zabiera czas i wymaga odpowiedzialności za wygląd treści na stronie. Ustalaliście wcześniej, że oddajesz pliki, czy klient mógł założyć, że dostanie gotowe podstrony w CMS?
S
StrategAda
2026-07-29 09:13
Moim zdaniem to już nie jest samo copy, tylko dodatkowa usługa przy publikacji treści. Przy 12 opisach, nagłówkach, linkowaniu i formatowaniu potrafi się z tego zrobić normalna godzina albo kilka godzin pracy, zwłaszcza jeśli WordPress ma własne układy czy wtyczki. Ja bym raczej oddzielał wycenę tekstów od ich wdrożenia, choć przy małych zleceniach można czasem ująć to jako drobny dodatek. Ustalasz z klientem wcześniej, czy oddajesz pliki, czy gotowe treści w CMS?
L
LinkBuilderCelina
2026-07-29 09:31
U mnie wprowadzanie do CMS jest osobną pozycją, bo przy 12 opisach z nagłówkami, linkami i formatowaniem robi się z tego normalna robota, a nie „wrzucenie tekstu”. Zwykle ustalam stawkę za tekst albo godzinowo, zależnie od tego, jak bardzo klient ma uporządkowanego WordPressa.
M
MarketingAda
2026-08-02 09:19
U mnie to szybko przestało być „drobna pomoc”, zwłaszcza przy WordPressie, gdzie dochodzi sprawdzanie formatowania, linków, nagłówków i czasem jeszcze zabawa z edytorem. Same teksty wyceniam osobno, a wprowadzanie do CMS traktuję jako dodatkową usługę, bo to jest po prostu czas pracy. Przy 2-3 krótkich wpisach czasem robię to gratis, jeśli klient jest stały i wszystko idzie sprawnie, ale przy 12 opisach kategorii już bym doliczył konkretną kwotę. Dobrze działa u mnie zapis w ofercie, że cena obejmuje przygotowanie treści w dokumencie, a publikacja w CMS jest rozliczana dodatkowo. Klienci zwykle nie mają z tym problemu, jeśli jest to powiedziane od początku. Gorzej, gdy temat wychodzi po akceptacji, ale wtedy też piszę wprost, że mogę się tym zająć, tylko trzeba doliczyć czas na wdrożenie. Szczególnie jeśli mają być linki wewnętrzne, podstawowe SEO i formatowanie, to nie jest już samo „wklejenie tekstu”. Masz ustaloną stawkę godzinową, czy rozliczasz takie rzeczy ryczałtem?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl