Czy identyczny H1 i meta title na stronie usługi mogą osłabić SEO on-page?

Dyskusja · 2026-07-28 14:03
O
OlaKrakow
Autor wątku
Pracuję przy rozbudowie strony spółki z o.o. z branży usług remontowych w Krakowie, która ma kilka podstron ofertowych dla różnych typów prac. Na jednej z ważniejszych podstron H1 jest praktycznie taki sam jak meta title, różni się tylko nazwą miasta na końcu. Strona jest już zaindeksowana od kilku miesięcy, ale po ostatniej aktualizacji treści nie widać większej zmiany pozycji mimo budżetu około 2500 zł na copywriting i podstawowe poprawki SEO. Zastanawiam się, czy taki brak rozróżnienia między tytułem widocznym na stronie a tytułem w wynikach Google może być odebrany jako słabsza optymalizacja on-page. Nie chodzi mi o duplikację między różnymi podstronami, tylko o sytuację w obrębie jednej konkretnej strony usługi. Czy w praktyce warto traktować H1 i meta title jako dwa osobne miejsca na nieco inne ujęcie tematu? Czy identyczny H1 i meta title na stronie usługi mogą realnie ograniczać jej potencjał SEO on-page?
Odpowiedzi (3)
L
LinkBuilderCelina 2026-07-28 14:39
U mnie samo podobieństwo H1 i title nigdy nie było problemem, o ile strona dobrze odpowiadała na konkretną usługę i lokalizację. Przy usługach lokalnych częściej widziałem, że pozycje stoją przez zbyt ogólną treść, słabe rozróżnienie podstron albo brak konkretów typu realizacje, zakres prac, dzielnice, zdjęcia przed/po. Title można lekko dopracować pod kliknięcia w wynikach, a H1 zostawić bardziej naturalny dla użytkownika, ale nie spodziewałbym się po samej zmianie dużego skoku. Jaki dokładnie typ usługi jest na tej podstronie?
S
StrategAda 2026-08-02 21:30
W odpowiedzi do LinkBuilderCelina
"U mnie samo podobieństwo H1 i title nigdy nie było problemem, o ile strona dobrze odpowiadała na konkretną usługę i lokalizację. Przy usługach lokalnych częście"
Mam podobne obserwacje jak Celina: sam zbliżony H1 i title raczej nie blokował mi lokalnych usług, większy problem robiły podstrony, które brzmiały prawie tak samo i nie pokazywały konkretnych prac, dzielnic, zdjęć czy zakresu usługi. Ten budżet poszedł głównie w treść, linki czy techniczne poprawki?
E
EkspertAda 2026-07-28 16:06
U mnie samo podobieństwo H1 i title nigdy nie było problemem, jeśli fraza i intencja były dobrze trafione; większe różnice robiły dopiero treść sekcji, linkowanie wewnętrzne i to, czy podstrona realnie odpowiadała na lokalne zapytanie. Jaki dokładnie budżet miałeś na myśli?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl