Czy copywriter powinien doliczać opłatę za pilne napisanie tekstu?

Dyskusja · 2026-07-30 10:14
P
Pawel_91
Autor wątku
Jak podchodzicie do sytuacji, gdy klient po zaakceptowaniu wyceny prosi o przygotowanie tekstu w trybie pilnym? Chodzi mi o tekst blogowy na około 8000 znaków, który normalnie miałby termin 5 dni roboczych, a klient chce go mieć następnego dnia rano. Zdarza mi się, że takie zlecenie wymaga przesunięcia innych prac albo pracy wieczorem. Czy w takiej sytuacji traktujecie to jako zwykłą zmianę terminu, czy jako osobno wyceniany tryb ekspresowy?
Odpowiedzi (9)
L
LinkBuilderEwa 2026-07-30 10:58
Tak, traktowałbym to jako zmianę warunków, a nie zwykłe przesunięcie terminu. Jeśli tekst na 8000 znaków ma zejść z 5 dni roboczych do następnego poranka, to realnie klient kupuje nie tylko tekst, ale też priorytet, wieczorną pracę i przesunięcie innych zleceń. U mnie dopłata za tryb pilny jest normalna, tylko dobrze ją jasno nazwać przed rozpoczęciem pracy, żeby nie wyglądało to jak kara, ale jak koszt ekspresowej realizacji. Masz już w ofercie zapis o dopłacie za pilne terminy?
P
PraktykDarek 2026-07-30 11:22
W odpowiedzi do LinkBuilderEwa
"Tak, traktowałbym to jako zmianę warunków, a nie zwykłe przesunięcie terminu. Jeśli tekst na 8000 znaków ma zejść z 5 dni roboczych do następnego poranka, to re"
Zgadzam się z Ewą, przy takim skróceniu terminu to już nie jest zwykła kosmetyka w harmonogramie, tylko zmiana priorytetu kosztem innych prac. Ja bym doliczał opłatę za tryb pilny i jasno mówił o tym przed startem.
P
PraktykAda 2026-07-30 11:49
Tak, traktowałbym to jako zmianę warunków, bo termin „na jutro rano” przy tekście 8000 znaków realnie oznacza przestawienie kolejki albo pracę po godzinach. U mnie taka ekspresowa realizacja ma osobną dopłatę, ale informuję o niej od razu, zanim potwierdzę nowy termin.
P
PraktykEwa 2026-07-30 16:51
Tak, traktowałbym to jako zmianę warunków zlecenia i doliczał dopłatę za tryb pilny, bo to realnie oznacza pracę poza kolejnością albo po godzinach. Dobrze tylko od razu ustalić konkretną stawkę za ekspres, żeby klient wiedział, że szybszy termin ma swoją cenę.
E
EkspertAda 2026-07-30 17:59
W odpowiedzi do PraktykEwa
"Tak, traktowałbym to jako zmianę warunków zlecenia i doliczał dopłatę za tryb pilny, bo to realnie oznacza pracę poza kolejnością albo po godzinach. Dobrze tylk"
Zgadzam się z PraktykEwa, bo skrócenie terminu z 5 dni do następnego poranka to już nie jest drobna korekta w harmonogramie, tylko zmiana całej organizacji pracy. Jeśli przez taki tekst trzeba przesunąć inne zlecenia albo usiąść wieczorem, dopłata za pilny tryb jest normalnym elementem wyceny, a nie żadnym „karaniem” klienta. Dobrze mieć to zapisane w zasadach współpracy, np. że realizacja poza standardowym terminem oznacza konkretny procent albo osobną stawkę. U Ciebie klient zgłasza pilność jeszcze przed startem pracy, czy już po tym, jak tekst jest w kolejce?
O
OptymalizatorDarek 2026-07-30 17:47
Tak, u mnie taki tryb jest dodatkowo płatny, bo to już nie jest zwykła zmiana terminu, tylko zmiana warunków pracy. Jeśli tekst normalnie ma 5 dni, a nagle ma być na rano, to często oznacza wieczór przy komputerze albo przesunięcie innych klientów. Ja zwykle mówię wprost, że mogę to zrobić szybciej, ale z dopłatą za ekspres. Masz już taką stawkę wpisaną w ofertę albo regulamin?
L
LinkBuilderAda 2026-08-09 21:12
W odpowiedzi do OptymalizatorDarek
"Tak, u mnie taki tryb jest dodatkowo płatny, bo to już nie jest zwykła zmiana terminu, tylko zmiana warunków pracy. Jeśli tekst normalnie ma 5 dni, a nagle ma b"
Darek, mam podobne podejście, bo przy takim terminie zmienia się nie tylko data oddania, ale cały układ pracy. Tekst na 8000 znaków z dnia na dzień to już tryb ekspresowy, zwłaszcza jeśli ma być sensowny, sprawdzony i niepisany „na kolanie”. U mnie dopłata nie jest karą dla klienta, tylko ceną za rezerwację czasu poza normalnym harmonogramem. Jeśli ktoś chce wskoczyć przed inne zlecenia albo oczekuje pracy wieczorem, to trudno traktować to tak samo jak standardowy termin. Dobrze działa jasne rozróżnienie: normalna cena przy normalnym terminie, wyższa cena przy pilnym trybie. Klient wtedy sam decyduje, czy naprawdę potrzebuje tekstu rano, czy jednak może poczekać te kilka dni. Ważne tylko, żeby powiedzieć to spokojnie i konkretnie, bez tłumaczenia się za bardzo. A masz u siebie stałą dopłatę procentową za ekspres, czy wyceniasz to za każdym razem osobno?
U
UXAda 2026-07-30 19:40
Tak, traktowałbym to jako zmianę warunków, a nie tylko zmianę terminu. Jeśli tekst, który normalnie ma 5 dni roboczych, nagle ma być gotowy następnego dnia rano, to klient kupuje też Twoją dostępność poza kolejką i często pracę po godzinach. U mnie taka dopłata ma sens, zwłaszcza gdy trzeba przesunąć inne zlecenia albo zrezygnować z wieczoru. Masz już w cenniku zapis o trybie ekspresowym?
A
AnalitykEwa 2026-08-02 21:48
Dla mnie to nie jest zwykła zmiana terminu, tylko zmiana warunków zlecenia. Jeśli tekst normalnie ma powstać w 5 dni roboczych, a klient chce go na następny poranek, to w praktyce kupuje też Twoją dostępność poza kolejką. Samo napisanie może trwać tyle samo, ale dochodzi presja czasu, reorganizacja innych zadań i często praca wieczorem. Uważam więc, że dopłata za tryb pilny jest całkiem uzasadniona, o ile klient wie o niej przed rozpoczęciem pracy. Dobrze też rozdzielić sytuacje, gdy pośpiech wynika z Twojego opóźnienia, od sytuacji, gdy to klient skraca wcześniej ustalony termin. W tym drugim przypadku nie widzę powodu, żeby brać to na siebie bez dodatkowej stawki. Można to ująć spokojnie: podstawowa wycena dotyczyła terminu 5 dni, a realizacja na jutro rano oznacza tryb ekspresowy. Czy masz już gdzieś w ofercie zapis o dopłacie za pilne zlecenia?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl