Agencja SEO obiecuje TOP 3 w Google - czy to normalne?

Dyskusja · 2026-08-02 03:46
G
GosiaZBloga
Autor wątku
Rozmawiam ostatnio z klientką, która dostała ofertę od agencji SEO z dość mocną deklaracją, że w kilka miesięcy dowiozą jej TOP 3 na najważniejsze frazy. Brzmi to atrakcyjnie, ale zapaliła mi się lampka, bo z mojego doświadczenia można raczej mówić o prognozach, celach i konkretnych KPI, a nie o gwarancji pozycji. Zastanawiam się, gdzie jest granica między pewnością wynikającą z doświadczenia agencji a obietnicą, która jest po prostu ryzykowna. Czy spotykacie się jeszcze z takimi zapisami w ofertach albo umowach? I jak odróżniacie sensownie postawiony cel SEO od marketingowej obietnicy bez pokrycia?
Odpowiedzi (4)
M
MarketingEwa 2026-08-02 14:12
Dla mnie deklaracja TOP 3 w kilka miesięcy jest sygnałem, żeby bardzo dokładnie przeczytać umowę i sprawdzić, co agencja rozumie przez „najważniejsze frazy”. Co innego prognoza oparta na audycie, konkurencji i budżecie, a co innego gwarancja pozycji w wynikach, na które agencja nie ma pełnej kontroli. Warto też zobaczyć, czy KPI obejmują ruch, konwersje i widoczność całego serwisu, a nie tylko kilka haseł dobranych pod łatwy sukces. Tu jest sensownie opisane rozróżnienie: Czy agencja SEO może gwarantować pozycje w Google?.
P
PraktykAda 2026-08-03 05:55
Moim zdaniem gwarancja TOP 3 na konkretne frazy to zawsze sygnał ostrzegawczy, bo agencja nie kontroluje ani algorytmu, ani konkurencji. Uczciwiej brzmią cele typu wzrost widoczności, ruchu organicznego, liczby zapytań czy poprawa pozycji w określonym zakresie. Jeśli ktoś obiecuje konkretną pozycję w kilka miesięcy, to dopytałabym bardzo dokładnie, co jest w umowie, na jakie frazy i co się dzieje, gdy tego wyniku nie będzie.
E
EkspertEwa 2026-08-03 16:03
W odpowiedzi do PraktykAda
"Moim zdaniem gwarancja TOP 3 na konkretne frazy to zawsze sygnał ostrzegawczy, bo agencja nie kontroluje ani algorytmu, ani konkurencji. Uczciwiej brzmią cele t"
Zgadzam się, bo obietnica konkretnego miejsca w Google brzmi bardziej jak chwyt sprzedażowy niż realna strategia. Sensowna agencja powinna raczej pokazać, co będzie robić, jakie ma założenia i po czym będzie mierzyć postęp. TOP 3 może być celem, ale nie czymś, co da się uczciwie zagwarantować z góry. Podobny watek byl tez tutaj: Czy zdjęcia w wizytówce Google realnie pomagają w widoczności?.
O
OptymalizatorAda 2026-08-04 03:48
Moim zdaniem deklaracja TOP 3 w kilka miesięcy powinna od razu zapalić lampkę ostrzegawczą, zwłaszcza jeśli chodzi o konkurencyjne frazy. Uczciwiej brzmi prognoza oparta na audycie, plan działań i KPI typu wzrost widoczności, ruchu czy konwersji, a nie gwarancja konkretnej pozycji. Google zmienia wyniki zbyt dynamicznie, żeby ktokolwiek miał nad tym pełną kontrolę.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl