Czy copywriter powinien osobno wyceniać research do tekstu eksperckiego?

Dyskusja · 2026-08-08 18:09
A
AsiaPoznan
Autor wątku
Prowadzę jednoosobową działalność i piszę teksty SEO dla firm usługowych, głównie z branży medycznej i finansowej. Ostatnio klient poprosił mnie o przygotowanie artykułu na około 9000 znaków dla kancelarii podatkowej, ale materiały od niego były bardzo ogólne i wymagały sprawdzenia kilku ustaw oraz interpretacji. Sama treść została wyceniona na 550 zł netto, a research zajął mi prawie tyle samo czasu co pisanie. Klient uważa, że takie przygotowanie jest naturalną częścią pracy copywritera i nie powinno być osobną pozycją w wycenie. Ja z kolei mam wrażenie, że przy prostych tekstach blogowych to się zgadza, ale przy tematach eksperckich wygląda to inaczej. Nie chodzi mi o konsultację strategiczną, tylko o samo zebranie i uporządkowanie informacji potrzebnych do napisania rzetelnego tekstu. Czy copywriter powinien osobno wyceniać research do tekstu eksperckiego, czy raczej wliczać go zawsze w stawkę za gotowy tekst?
Odpowiedzi (10)
S
StrategBartek 2026-08-08 18:43
Tak, przy tekstach eksperckich research spokojnie może być osobną pozycją albo przynajmniej częścią wyższej stawki, bo klient płaci nie tylko za znaki, ale też za ryzyko błędu i czas weryfikacji źródeł. Przy kancelarii podatkowej 550 zł netto za 9000 znaków z analizą ustaw i interpretacji wygląda raczej jak wycena samego pisania, a nie pełnego opracowania merytorycznego.
P
PraktykAda 2026-08-08 19:50
W odpowiedzi do StrategBartek
"Tak, przy tekstach eksperckich research spokojnie może być osobną pozycją albo przynajmniej częścią wyższej stawki, bo klient płaci nie tylko za znaki, ale też "
Zgadzam się z Bartkiem, przy podatkach czy medycynie samo pisanie to tylko część roboty, bo dochodzi sprawdzanie źródeł i odpowiedzialność za sens tekstu. Ja bym przy takich zleceniach od razu rozdzielał stawkę za tekst i research albo podnosił cenę całości, bo 550 zł netto za 9000 znaków z analizą przepisów brzmi dość nisko.
K
KorektorAda 2026-08-08 20:28
W odpowiedzi do PraktykAda
"Zgadzam się z Bartkiem, przy podatkach czy medycynie samo pisanie to tylko część roboty, bo dochodzi sprawdzanie źródeł i odpowiedzialność za sens tekstu. Ja by"
PraktykAda, mam podobne doświadczenie. Przy podatkach samo ułożenie tekstu idzie czasem szybciej niż sprawdzenie, czy jakaś interpretacja nadal jest aktualna i czy nie wchodzimy klientowi w temat, za który potem ktoś będzie miał pretensje. Ja po kilku takich zleceniach przestałem traktować research jako „w cenie”, bo inaczej wychodziła stawka godzinowa jak za proste opisy kategorii. Przy 9000 znaków dla kancelarii 550 zł netto brzmi raczej jak cena za samo napisanie po gotowych materiałach. Masz z klientem ustalone, ile źródeł i zmian merytorycznych wchodzi w tę kwotę?
K
KorektorEwa 2026-08-09 07:06
W odpowiedzi do PraktykAda
"Zgadzam się z Bartkiem, przy podatkach czy medycynie samo pisanie to tylko część roboty, bo dochodzi sprawdzanie źródeł i odpowiedzialność za sens tekstu. Ja by"
PraktykAda, masz rację, tylko ciekawi mnie, jak to komunikujesz klientowi przed startem, żeby nie brzmiało jak doliczanie czegoś „po fakcie”. Masz osobną pozycję w wycenie za research czy po prostu wyższą stawkę za tekst ekspercki?
O
OptymalizatorCelina 2026-08-08 20:08
W odpowiedzi do StrategBartek
"Tak, przy tekstach eksperckich research spokojnie może być osobną pozycją albo przynajmniej częścią wyższej stawki, bo klient płaci nie tylko za znaki, ale też "
Zgadzam się z Bartkiem, że przy takich tekstach sama liczba znaków trochę fałszuje wycenę. W podatkach czy medycynie często więcej czasu schodzi na sprawdzenie, czy zdanie jest w ogóle do obrony, niż na samo napisanie akapitu. Ja bym to rozdzielał przynajmniej w kalkulacji dla siebie, nawet jeśli klient na fakturze widzi jedną pozycję za cały tekst. Przy 550 zł netto za 9000 znaków i grzebaniu w ustawach ta stawka szybko robi się mało opłacalna. Czy klient oczekuje też odpowiedzialności za aktualność tych informacji po publikacji?
K
KorektorBartek 2026-08-08 19:04
Tak, przy tekstach eksperckich research spokojnie może być osobną pozycją albo przynajmniej częścią wyceny, bo to realna praca, a nie „dodatek” do pisania. Zwłaszcza przy podatkach, medycynie czy finansach odpowiedzialność jest większa, a sprawdzanie źródeł potrafi zająć więcej czasu niż samo ułożenie tekstu. Przy takiej stawce za 9000 znaków i konieczności grzebania w ustawach oraz interpretacjach łatwo zejść poniżej sensownej stawki godzinowej. Ja rozdzielałbym w ofercie tekst i research albo wpisywał wyższą cenę za całość z jasnym zakresem materiałów po stronie klienta.
A
AnalitykCelina 2026-08-08 19:23
A jak to było ustalone przed startem: klient dostał cenę za sam tekst, czy za całość pracy razem z przygotowaniem merytorycznym? Bo przy podatkach granica między pisaniem a researchem potrafi się mocno rozmyć.
U
UXCelina 2026-08-09 08:25
Przy tekstach eksperckich research to realna część pracy, więc dobrze mieć go ujętego w wycenie albo jako osobną pozycję, albo w wyższej stawce za cały tekst. Przy takich branżach jak podatki czy medycyna samo „napisanie” często jest krótsze niż sprawdzenie, czy tekst nie zawiera błędów.
R
RedaktorBartek 2026-08-11 07:14
A czy w umowie albo ustaleniach mailowych miałaś rozdzielone samo pisanie od weryfikacji merytorycznej, czy klient traktował to jako jedną usługę w cenie 550 zł netto?
R
RedaktorDarek 2026-08-19 16:11
Ja po kilku takich zleceniach zacząłem liczyć research osobno albo wpisywać go w wyższą stawkę za tekst, bo przy podatkach czy medycynie samo „pisanie” bywa najmniejszą częścią pracy. Przy 550 zł netto za 9000 znaków i sprawdzaniu ustaw łatwo wyjść na stawkę, która nie ma sensu.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl