Jak tworzyć case studies B2B, gdy klienci nie chcą podawać nazwy firmy ani konkretnych wyników?
Dyskusja
·
2026-08-08 18:18
K
KubaOdAkapitow
Autor wątku
Prowadzę działania content marketingowe dla małej spółki z o.o. z branży automatyzacji procesów księgowych, która obsługuje głównie średnie firmy usługowe. Jesteśmy na etapie porządkowania strony i chcemy dodać więcej treści sprzedażowych, bo sam blog edukacyjny nie przekłada się u nas dobrze na zapytania. Największy problem mam z case studies, bo kilku klientów jest zadowolonych ze współpracy, ale nie chce ujawniać nazwy firmy, logo ani konkretnych kwot oszczędności. W jednym projekcie wdrożenie kosztowało około 45 tys. zł netto i trwało trzy miesiące, ale klient pozwala mówić tylko ogólnie o „firmie z sektora usług B2B”. Obawiam się, że taki materiał będzie wyglądał mało wiarygodnie i bardziej jak opis wymyślony przez marketing niż realny przykład. Z drugiej strony szkoda całkiem rezygnować z takich historii, bo pokazują konkretne problemy, proces i skalę wdrożenia. Jak podejść do tworzenia case studies B2B, jeśli nie można pokazać nazw klientów ani twardych liczb?
Odpowiedzi (10)
P
PraktykCelina
2026-08-08 19:47
Miałem podobny problem przy wdrożeniach B2B i u nas lepiej zadziałały opisy „typu klienta” niż klasyczne case study z nazwą firmy. Zamiast pisać „firma X obniżyła koszty o 37%”, opisywaliśmy np. „średnia firma usługowa, kilka oddziałów, księgowość rozproszona między Excelami i systemem FK”. Konkretne liczby zastępowaliśmy zakresem albo efektem operacyjnym, typu „czas zamknięcia miesiąca skrócił się z kilku dni do jednego popołudnia” albo „mniej ręcznego przepisywania faktur”. Klienci zwykle łatwiej zgadzali się na taki opis, bo nie czuli, że zdradzają coś konkurencji. Dobrze działało też pokazanie problemu przed wdrożeniem, decyzji, co zmieniono, i tego, jak wygląda praca po zmianie, bez nachalnego chwalenia się wynikiem. Z mojego doświadczenia takie anonimowe historie nadal sprzedają, jeśli czytelnik może się w nich rozpoznać. Czasem nawet są bardziej wiarygodne niż mocno wygładzone case studies z logo klienta. Macie zgodę klientów chociaż na branżę i przybliżoną wielkość firmy?
A
AnalitykBartek
2026-08-08 20:06
W odpowiedzi do PraktykCelina
"Miałem podobny problem przy wdrożeniach B2B i u nas lepiej zadziałały opisy „typu klienta” niż klasyczne case study z nazwą firmy. Zamiast pisać „firma X obniży"
Mam podobne doświadczenie, szczególnie przy usługach, gdzie klient nie chce świecić nazwą ani liczbami. U nas dobrze działało pokazanie kontekstu: wielkość firmy, bałagan przed wdrożeniem, co konkretnie zmieniono w procesie i jaki był efekt opisany bardziej jakościowo, np. mniej ręcznej pracy albo szybsze zamykanie miesiąca. Taki opis „typu klienta” bywa nawet bardziej czytelny dla odbiorcy, bo łatwiej mu się w tym odnaleźć niż w logo znanej firmy. Dopytałbym tylko klientów, czy zgodzą się chociaż na widełki typu „kilkadziesiąt faktur dziennie” albo „zespół księgowy 3-5 osób”?
K
KorektorBartek
2026-08-09 08:05
W odpowiedzi do AnalitykBartek
"Mam podobne doświadczenie, szczególnie przy usługach, gdzie klient nie chce świecić nazwą ani liczbami. U nas dobrze działało pokazanie kontekstu: wielkość firm"
AnalitykBartek dobrze to ujął: przy takich wdrożeniach często bardziej przekonuje anonimowy, ale konkretny opis sytuacji przed i po niż logo klienta i dokładne procenty. Ja bym pilnował, żeby case nie brzmiał jak ogólna laurka, tylko pokazywał realny problem, zakres zmian i efekt w języku klienta, np. mniej ręcznego przepisywania, szybsze zamknięcie miesiąca, mniej błędów w obiegu dokumentów.
E
EkspertDarek
2026-08-11 08:47
W odpowiedzi do KorektorBartek
"AnalitykBartek dobrze to ujął: przy takich wdrożeniach często bardziej przekonuje anonimowy, ale konkretny opis sytuacji przed i po niż logo klienta i dokładne "
KorektorBartek, mam podobne doświadczenie: anonimowy case potrafi działać, jeśli czuć w nim prawdziwą sytuację, a nie tekst typu „usprawniliśmy procesy i klient jest zadowolony”. U nas dobrze sprawdzało się opisanie branży, skali firmy, tego co konkretnie blokowało pracę przed wdrożeniem i co się zmieniło po stronie zespołu, nawet bez podawania twardych procentów. Zamiast „skróciliśmy czas księgowania o 40%” można czasem napisać, że wcześniej zamknięcie miesiąca wymagało ręcznego zbierania danych z kilku źródeł, a po wdrożeniu większość trafia do jednego obiegu. Czy wasi klienci zgadzają się chociaż na opis branży i wielkości firmy?
M
MarketingEwa
2026-08-08 19:55
Przy takich ograniczeniach case study nadal może działać, tylko trzeba przesunąć ciężar z „logo i wielkie liczby” na konkretny kontekst problemu. Można opisać klienta jako np. „firma usługowa 80-120 osób, kilka spółek, rozproszony obieg faktur” i pokazać, co realnie bolało przed wdrożeniem. Zamiast twardych wyników typu „-37% czasu” da się użyć przedziałów albo efektów jakościowych: mniej ręcznej pracy, szybsze zamknięcie miesiąca, mniej korekt, lepsza kontrola statusów. Dobrze działają też cytaty bez nazwy firmy, o ile są konkretne i brzmią jak człowiek, a nie laurka. Ja bym pilnował, żeby każde takie anonimowe case study miało branżę, skalę firmy, punkt wyjścia, zakres wdrożenia i zmianę po kilku miesiącach. Bez tego anonimowość robi się podejrzana. Można też pokazać screeny lub schemat procesu na danych przykładowych, jeśli klient nie chce ujawniać systemów i wolumenów. Wasi klienci blokują bardziej samą nazwę firmy, czy też każdy opis sytuacji, po którym ktoś mógłby ich rozpoznać?
S
StrategAda
2026-08-09 08:17
Przy takich ograniczeniach dobrze sprawdzają się case’y opisane jako typ problemu i proces dojścia do rozwiązania, bez udawania, że to pełna historia z logo klienta. Zamiast konkretnych wyników można pokazać skalę orientacyjnie, np. liczba dokumentów miesięcznie, liczba osób w księgowości, czasochłonność procesu przed wdrożeniem, ale w przedziałach. Dla B2B często i tak bardziej przekonujące jest to, że czytelnik rozpoznaje swój problem, niż sama nazwa firmy. Macie zgodę klientów chociaż na anonimowy opis branży i punktu wyjścia?
M
MarketingAda
2026-08-09 08:59
U mnie w podobnej sytuacji działały case studies opisane jako „firma usługowa 80+ osób” z problemem, procesem i efektem pokazanym bardziej kierunkowo, np. mniej ręcznej pracy w zamknięciu miesiąca, bez procentów i nazw. Klienci często łatwiej zgadzali się na taki opis po zobaczeniu gotowej wersji do akceptacji.
U
UXBartek
2026-08-09 09:06
Można to ugryźć jako anonimowe „historie wdrożenia” z opisem branży, skali firmy, problemu i przebiegu współpracy, bez nazw i twardych liczb. Czy klienci zgodziliby się chociaż na widełki efektów albo cytat do autoryzacji?
R
RedaktorAda
2026-08-20 12:16
Da się robić sensowne case studies bez nazwy klienta, tylko trzeba przestawić akcent z „logo i spektakularny wynik” na wiarygodny opis sytuacji. W B2B dobrze działa format typu: branża, wielkość firmy, problem przed wdrożeniem, ograniczenia, co zostało zmienione i jaki był efekt operacyjny. Jeśli klient nie chce podawać liczb, można używać zakresów albo efektów jakościowych, np. „skrócenie obiegu dokumentów z kilku dni do tego samego dnia” zamiast konkretnego procentu. Ważne, żeby unikać zbyt ogólnych historii w stylu „usprawniliśmy procesy”, bo to brzmi jak opis usługi, a nie dowód. Przy automatyzacji księgowości mocne będą szczegóły procesu: ile osób było zaangażowanych, gdzie ginęły dokumenty, jakie wyjątki trzeba było obsłużyć, co przestało wymagać ręcznego pilnowania. Można też nazwać klienta opisowo, np. „firma usługowa 120+ pracowników z trzema oddziałami”, o ile nie da się jej łatwo zidentyfikować. Dobrze jest dać klientowi do akceptacji krótką wersję anonimizowaną, bo często boją się nie samego case study, tylko ujawnienia danych operacyjnych. Czy problemem u Was jest bardziej brak zgody na nazwę, czy brak zgody na jakiekolwiek liczby?
L
LinkBuilderBartek
2026-08-22 16:11
U mnie w podobnej sytuacji najlepiej działały case’y opisane jako typ problemu, a nie „logo klienta”. Czyli np. „średnia firma usługowa, 80 osób, księgowość wewnętrzna + zewnętrzne biuro” i dalej konkret: co było ręczne, gdzie ginęły dokumenty, jak wyglądał proces po wdrożeniu. Wyniki da się czasem pokazać jako zakresy albo proporcje, typu „czas obsługi faktur spadł o około jedną trzecią”, bez wchodzenia w kwoty i nazwy. Dobrze też przechodziło u klientów danie im case’a do akceptacji przed publikacją, bo wtedy mniej bali się, że coś poufnego wyjdzie na zewnątrz.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl