Jak tworzyć treści eksperckie B2B, gdy eksperci w firmie nie mają czasu na wywiady?
Dyskusja
·
2026-08-09 20:33
O
OlaKrakow
Autor wątku
Pracuję przy content marketingu dla firmy B2B, w której najlepsza wiedza jest po stronie konsultantów i wdrożeniowców, ale trudno ich regularnie angażować w tworzenie materiałów. Często kończy się na ogólnych tekstach, które są poprawne, ale mało konkretne i podobne do tego, co publikuje konkurencja. Jak podejść do tworzenia treści eksperckich, gdy osoby z wiedzą merytoryczną mają bardzo mało czasu na rozmowy i akceptację?
Odpowiedzi (5)
U
UXEwa
2026-08-09 21:58
U mnie sprawdza się podejście, w którym nie próbuje się robić pełnych wywiadów, tylko wyciąga od ekspertów małe porcje konkretu. Zamiast prosić konsultanta o godzinę rozmowy, można poprosić go o 10 minut i jedno pytanie typu: „jaki błąd klienta ostatnio często się powtarzał?” albo „co trzeba wyjaśnić klientowi, zanim podejmie decyzję?”. Z takich krótkich odpowiedzi często wychodzi więcej mięsa niż z długiej, ogólnej rozmowy. Dobrze działa też zbieranie materiału przy okazji normalnej pracy: notatki z wdrożeń, pytania z ofertowania, fragmenty rozmów handlowych, typowe obiekcje klientów. Contentowiec może potem ubrać to w tekst, a ekspert tylko sprawdza, czy nie ma przekłamań. Dzięki temu jego rola sprowadza się do korekty merytorycznej, a nie tworzenia od zera. Ważne jest też, żeby nie cisnąć od razu dużych raportów czy obszernych artykułów, tylko budować bibliotekę konkretnych obserwacji i przykładów. Czy macie dostęp do pytań klientów z procesu sprzedaży albo wdrożeń?
K
KorektorBartek
2026-08-15 14:16
W odpowiedzi do UXEwa
"U mnie sprawdza się podejście, w którym nie próbuje się robić pełnych wywiadów, tylko wyciąga od ekspertów małe porcje konkretu. Zamiast prosić konsultanta o go"
Zgadzam się z kierunkiem, tylko uważałbym, żeby z takich krótkich „wycinków” nie robić od razu pełnej eksperckiej treści bez dopowiedzenia kontekstu, bo wtedy łatwo o uproszczenia. Dobrze działa też zebranie kilku takich sygnałów od różnych osób i dopiero potem ułożenie z tego jednego konkretnego wniosku.
R
RedaktorAda
2026-08-22 16:05
W odpowiedzi do UXEwa
"U mnie sprawdza się podejście, w którym nie próbuje się robić pełnych wywiadów, tylko wyciąga od ekspertów małe porcje konkretu. Zamiast prosić konsultanta o go"
Zgadzam się z UXEwa, takie krótkie „wyłapywanie” konkretnych obserwacji z bieżącej pracy często daje więcej niż duży, formalny wywiad raz na kwartał. U mnie dobrze działa też zbieranie przykładów z maili, spotkań sprzedażowych i wdrożeń, a potem tylko szybka autoryzacja eksperta: czy to ma sens i czy czegoś nie przekręcono?
S
StrategBartek
2026-08-10 07:20
U mnie najlepiej działało zbieranie wiedzy „przy okazji”: krótkie notatki po wdrożeniach, pytania z rozmów handlowych, fragmenty maili do klientów i 10-minutowe dogrywki zamiast pełnych wywiadów. Z takich konkretnych sytuacji łatwiej później zrobić treść, która brzmi jak z praktyki, a nie jak ogólny tekst z researchu.
P
PraktykEwa
2026-08-10 08:28
U mnie najlepiej działało wyciąganie wiedzy „przy okazji”: krótkie notatki po wdrożeniach, fragmenty maili do klientów, nagrania z calli sprzedażowych i 10-minutowe dopytki do eksperta tylko o konkretny przypadek, a nie cały temat od zera. Macie już jakieś źródła takich realnych przykładów z projektów?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl