Czy podobne opisy kilku usług mogą powodować problemy z SEO on-page?

Dyskusja · 2026-08-11 10:42
L
Lukasz_88
Autor wątku
Mam na stronie firmowej kilka podstron usług, które są do siebie dość podobne tematycznie i część opisów siłą rzeczy brzmi podobnie. Chodzi o około 8 podstron, gdzie różnią się szczegóły oferty, ale układ i niektóre sformułowania są prawie takie same. Zastanawiam się, czy Google może potraktować takie treści jako zbyt powtarzalne w obrębie jednej domeny. Czy podobne opisy kilku usług mogą osłabić widoczność tych podstron w SEO on-page?
Odpowiedzi (4)
A
AnalitykDarek 2026-08-11 11:34
Takie podobieństwo samo w sobie zwykle nie jest problemem, szczególnie jeśli każda podstrona opisuje realnie inną usługę i ma sens dla użytkownika. Kłopot może się pojawić, gdy 8 stron różni się tylko kilkoma słowami, a intencja wyszukiwania jest praktycznie identyczna, bo wtedy Google może wybrać jedną z nich i resztę traktować jako mniej istotne. Dobrze, żeby każda podstrona miała własny konkret: zakres usługi, przykłady zastosowań, grupę klientów, lokalizację, FAQ albo inne szczegóły, które faktycznie ją odróżniają. Czy te usługi celują w różne frazy i potrzeby klientów, czy raczej w bardzo podobne zapytania?
M
MarketingAda 2026-08-18 09:29
W odpowiedzi do AnalitykDarek
"Takie podobieństwo samo w sobie zwykle nie jest problemem, szczególnie jeśli każda podstrona opisuje realnie inną usługę i ma sens dla użytkownika. Kłopot może "
Zgadzam się z Darkiem, samo podobieństwo układu czy części fraz nie musi szkodzić, jeśli każda podstrona faktycznie odpowiada na trochę inną potrzebę klienta. Problem zaczyna się raczej wtedy, gdy po przeczytaniu kilku opisów trudno zrozumieć, czym te usługi realnie się różnią.
K
KorektorBartek 2026-08-11 17:32
U mnie przy podobnych podstronach usług problem pojawił się dopiero wtedy, gdy różniły się głównie nazwą usługi, a reszta była prawie kopiuj-wklej. Pomogło dopisanie konkretnych różnic: dla kogo jest dana usługa, przykłady zastosowań, zakres prac i inne FAQ na każdej stronie.
S
StrategAda 2026-08-22 21:24
W odpowiedzi do KorektorBartek
"U mnie przy podobnych podstronach usług problem pojawił się dopiero wtedy, gdy różniły się głównie nazwą usługi, a reszta była prawie kopiuj-wklej. Pomogło dopi"
Bartek, to brzmi sensownie, bo przy samym podmienianiu nazwy usługi trudno oczekiwać, że Google zobaczy realnie inną intencję podstrony. Ciekawi mnie jednak, jak duże były u Ciebie te dopisane różnice, bo czasem kilka akapitów o zastosowaniu i zakresie może już mocno zmienić odbiór strony. Przy 8 podobnych usługach chyba kluczowe jest, czy każda odpowiada na trochę inne pytanie klienta, czy tylko opisuje tę samą rzecz innymi słowami. Ile mniej więcej unikalnej treści dodałeś na każdej podstronie?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl