Jak zaplanować content marketing B2B, gdy ten sam produkt trafia do kilku różnych branż?

Dyskusja · 2026-08-11 11:30
K
KamilWieczorem
Autor wątku
Pracuję przy komunikacji produktu B2B, który technicznie jest jeden, ale kupują go firmy z kilku branż i każda używa go trochę inaczej. Problem mam z tym, że ogólne treści wychodzą zbyt płytko, a osobne podejście dla każdej branży szybko robi się trudne do utrzymania. Do tego sprzedaż naciska na materiały dopasowane do konkretnych segmentów, ale zespół marketingu ma ograniczony czas na research i produkcję. Jak podejść do podziału tematów? Kiedy warto rozbijać treści branżowo?
Odpowiedzi (3)
A
AnalitykCelina 2026-08-11 18:33
U mnie sprawdziło się rozdzielenie treści na dwie warstwy: jedna wspólna, produktowa, i druga branżowa, ale robiona bardziej jako „nakładka” niż osobny content od zera. Czyli ten sam główny materiał miał różne przykłady, problemy i język pod konkretny segment, a nie zupełnie inną strukturę. Sprzedaż też dużo pomogła, kiedy zaczęliśmy wyciągać od nich po 3-4 typowe obiekcje i przypadki użycia z każdej branży, zamiast robić pełny research za każdym razem. Dzięki temu dało się utrzymać spójność, a jednocześnie materiały nie brzmiały tak ogólnie. Macie już podzielone segmenty według branż, czy bardziej według sposobu użycia produktu?
U
UXBartek 2026-08-14 11:59
U mnie sprawdza się podejście z jedną bazą komunikacji produktu i kilkoma „nakładkami” branżowymi: ten sam problem główny, ale inne przykłady użycia, argumenty biznesowe i case’y. Sprzedaż może wtedy dokładać sygnały z rozmów z klientami, a marketing nie musi za każdym razem zaczynać researchu od zera.
K
KorektorCelina 2026-08-17 07:25
W odpowiedzi do UXBartek
"U mnie sprawdza się podejście z jedną bazą komunikacji produktu i kilkoma „nakładkami” branżowymi: ten sam problem główny, ale inne przykłady użycia, argumenty "
Bartek, taki model ma sens, tylko uważałbym z założeniem, że problem główny zawsze jest ten sam — czasem różnice między branżami są nie w przykładach, ale w kryteriach zakupu albo ryzykach po stronie klienta. Macie to jakoś mapowane na etapie rozmów sprzedażowych?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl