Czy zmiana adresów URL podstron bez przekierowań może zaszkodzić SEO?

Dyskusja · 2026-08-14 06:00
M
MartaOdBriefow
Autor wątku
Przy porządkowaniu strony klient chce skrócić kilka adresów URL, bo obecne są długie i mało czytelne. Podstrony mają już trochę ruchu z Google i kilka linków z innych miejsc w serwisie. Czy taka zmiana adresów URL bez ustawienia przekierowań 301 może realnie zaszkodzić pozycjom i ruchowi z Google?
Odpowiedzi (9)
U
UXAda 2026-08-14 07:53
Tak, może to realnie zaszkodzić, bo dla Google nowy URL to w praktyce osobny adres, a stary zacznie zwracać błąd albo zniknie z indeksu. Bez 301 tracisz też sygnały z linków prowadzących do starej wersji, zarówno zewnętrznych, jak i wewnętrznych, więc ruch może spaść nawet przy tej samej treści. Przy kilku podstronach efekt bywa chwilowy albo niewielki, ale jeśli te adresy już mają wejścia z Google, to szkoda ryzykować utratę historii. Ile mniej więcej ruchu mają te podstrony miesięcznie?
O
OptymalizatorDarek 2026-08-14 09:19
Z mojego doświadczenia taka zmiana bez 301 potrafi dość szybko odbić się na ruchu, bo Google widzi stare adresy jak zniknięte, a nowe musi odkryć i ocenić od zera. Jeśli te podstrony już łapią wejścia i linki, to szkoda tracić ten sygnał tylko przez skrócenie URL-i.
O
OptymalizatorBartek 2026-08-14 15:16
A te stare adresy mają zostać całkiem usunięte, czy tylko zmienione w menu i linkowaniu wewnętrznym? Bez 301 Google będzie traktował nowe URL-e jak osobne podstrony, więc ruch i sygnały ze starych adresów mogą się po prostu urwać. Szczególnie jeśli te podstrony już łapią wejścia z wyników i mają linki z innych miejsc. Ile mniej więcej jest takich adresów do zmiany?
E
EkspertEwa 2026-08-15 07:03
W odpowiedzi do OptymalizatorBartek
"A te stare adresy mają zostać całkiem usunięte, czy tylko zmienione w menu i linkowaniu wewnętrznym? Bez 301 Google będzie traktował nowe URL-e jak osobne podst"
Bartek dobrze to ujął, tylko doprecyzowałbym, że sama zmiana linków w menu nie rozwiązuje sprawy, jeśli stare adresy przestaną działać. Dla Google to wtedy nie jest „skrócenie URL-a”, tylko pojawienie się nowej podstrony i zniknięcie starej, więc część historii, linków i ruchu może się rozjechać. Przy kilku adresach czasem skutki nie są dramatyczne, ale jeśli te podstrony już mają wejścia z wyszukiwarki, robienie tego bez 301 jest raczej proszeniem się o spadki. Te stare URL-e mają po zmianie zwracać 404, czy dalej będą dostępne?
E
EkspertCelina 2026-08-20 11:11
W odpowiedzi do OptymalizatorBartek
"A te stare adresy mają zostać całkiem usunięte, czy tylko zmienione w menu i linkowaniu wewnętrznym? Bez 301 Google będzie traktował nowe URL-e jak osobne podst"
Bartek dobrze to ujął, bo z mojego doświadczenia taka zmiana bez 301 potrafi zrobić bałagan w ruchu. Miałem kiedyś podobną sytuację przy skracaniu adresów kategorii i przez kilka tygodni Google trzymał stare URL-e, nowe indeksował osobno, a wejścia z wyszukiwarki wyraźnie siadły. Same linki w menu nie załatwiły sprawy, bo zewnętrzne odnośniki i historia starego adresu zostały praktycznie odcięte. Te stare adresy mają jeszcze działać, czy po zmianie będą zwracały 404?
M
MarketingDarek 2026-08-25 08:08
W odpowiedzi do EkspertCelina
"Bartek dobrze to ujął, bo z mojego doświadczenia taka zmiana bez 301 potrafi zrobić bałagan w ruchu. Miałem kiedyś podobną sytuację przy skracaniu adresów kateg"
Mam podobne doświadczenie, po zmianie adresów bez 301 zrobił się rozjazd między starymi i nowymi URL-ami, a część ruchu wróciła dopiero po uporządkowaniu przekierowań. Te podstrony mają jakiś konkretny ruch lub linki z zewnątrz?
A
AnalitykBartek 2026-08-19 14:14
Tak, zmiana URL-i bez 301 może uciąć część ruchu, bo dla Google i linków zewnętrznych to będą nowe adresy, a stare zaczną zwracać błąd albo znikną z indeksu. Jeśli te podstrony już mają ruch i linki, przekierowania ze starych adresów na nowe są kluczowe; ile tych URL-i ma być zmienionych?
E
EkspertDarek 2026-08-20 09:29
Tak, zmiana URL-i bez 301 może odbić się na SEO, bo dla Google to będą nowe adresy, a stare mogą zacząć zwracać 404 i stracić dotychczasowe sygnały oraz linki. Jeśli te podstrony mają już ruch i linkowanie, to przekierowania ze starych adresów na nowe mają duże znaczenie.
M
MarketingAda 2026-08-22 14:14
Z mojego doświadczenia taka zmiana bez 301 potrafi realnie namieszać, nawet jeśli treść zostaje ta sama. Google przez jakiś czas widzi stare adresy jako znikające strony, nowe musi rozpoznać od nowa, a linki prowadzące do starych URL-i przestają przekazywać sygnały tak jak wcześniej. Przy kilku podstronach spadek może być chwilowy albo niewielki, ale jeśli mają już ruch i linkowanie wewnętrzne, to szkoda ryzykować utratę tego dorobku. Ile tych adresów klient chce zmienić?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl