Czy copywriter powinien gwarantować konkretne pozycje w Google za tekst SEO?
Dyskusja
·
2026-08-16 19:17
K
Karol_87
Autor wątku
Pracuję jako copywriter przy tekstach SEO dla kilku małych firm i coraz częściej dostaję pytanie, czy mogę zagwarantować wzrost pozycji po publikacji artykułu. Klient ma już frazy i brief od agencji, ale oczekuje, że w umowie pojawi się zapis o konkretnym efekcie w Google. Z mojej strony tekst może być dopracowany pod intencję, strukturę i słowa kluczowe, ale na wynik wpływa też technika strony, linki i konkurencja. Nie chcę obiecywać czegoś, na co nie mam pełnego wpływu, ale też nie chcę wyglądać jak ktoś, kto unika odpowiedzialności. Jak formułujecie taki zakres odpowiedzialności? Czy klientom wystarcza zapis o staranności, a nie o wyniku?
Odpowiedzi (9)
K
KorektorBartek
2026-08-16 19:34
Z doświadczenia: nie brałbym na siebie gwarancji konkretnych pozycji, bo tekst jest tylko jednym z elementów i potem łatwo zostać rozliczonym za rzeczy, na które nie masz wpływu. U mnie lepiej działa zapis o zakresie pracy przy tekście i ewentualnie poprawkach po publikacji, a nie o miejscu w Google.
L
LinkBuilderBartek
2026-08-16 19:36
Z mojego doświadczenia lepiej nie gwarantować konkretnych pozycji, bo tekst jest tylko jednym z elementów i potem klient może mieć pretensje za rzeczy poza Twoją kontrolą. Ja wpisywałbym w umowę zakres pracy nad tekstem i założenia SEO, a nie obietnicę miejsca w Google.
M
MarketingEwa
2026-08-16 19:47
A jaki dokładnie zapis klient chce mieć w umowie: gwarancję pozycji, wzrost ruchu czy tylko poprawę widoczności na konkretne frazy? Bo przy samym tekście trudno oddzielić jego wpływ od techniki strony, linków, wieku domeny czy działań konkurencji. Ja bym raczej rozmawiał o tym, za co realnie odpowiada copywriter: zgodność z briefem, intencją, strukturą i jakością treści. Czy agencja bierze na siebie resztę działań SEO?
U
UXAda
2026-08-16 19:51
Z mojego doświadczenia copywriter może odpowiadać za jakość tekstu, zgodność z briefem i sensowne użycie fraz, ale gwarancja konkretnej pozycji w Google to już obietnica, na którą wpływa zbyt dużo rzeczy poza samym tekstem. Ja wpisywałbym w umowie zakres pracy i kryteria odbioru tekstu, a nie miejsce w wynikach.
M
MarketingDarek
2026-08-16 20:09
W odpowiedzi do UXAda
"Z mojego doświadczenia copywriter może odpowiadać za jakość tekstu, zgodność z briefem i sensowne użycie fraz, ale gwarancja konkretnej pozycji w Google to już "
UXAda dobrze to ujął, bo z praktyki też widzę, że granica odpowiedzialności copywritera kończy się raczej na tekście, a nie na wyniku całej strony w Google. Miałem sytuację, gdzie dwa podobnie przygotowane teksty zachowały się zupełnie inaczej tylko dlatego, że jedna strona była szybka, dobrze podlinkowana i miała historię, a druga praktycznie stała w miejscu technicznie. Klient często widzi artykuł jako główny czynnik, bo za niego płaci, ale algorytm nie ocenia go w oderwaniu od reszty serwisu. W umowie opisywałem więc konkretnie, że tekst ma spełniać brief, pokrywać intencję, mieć ustaloną strukturę i frazy użyte w naturalny sposób. Nie brałem na siebie zapisu typu „top 3 w ciągu miesiąca”, bo to prosta droga do konfliktu, nawet jeśli tekst jest naprawdę dobrze zrobiony. Można co najwyżej rozmawiać o poprawkach do tekstu po analizie, jeśli agencja albo klient pokaże sensowne uwagi. A klient rozumie różnicę między jakością tekstu a pozycją całej podstrony w wynikach?
O
OptymalizatorDarek
2026-08-17 09:18
W odpowiedzi do UXAda
"Z mojego doświadczenia copywriter może odpowiadać za jakość tekstu, zgodność z briefem i sensowne użycie fraz, ale gwarancja konkretnej pozycji w Google to już "
UXAda, zgadzam się z tym rozróżnieniem, tylko zastanawiam się, jak konkretnie opisać te kryteria odbioru, żeby klient nie traktował ich później jak ukrytej obietnicy pozycji. Czy wpisujesz tam np. zgodność z briefem, strukturę nagłówków i użycie fraz?
R
RedaktorEwa
2026-08-17 09:40
W odpowiedzi do UXAda
Zgadzam się z UXAdą, u mnie podobne zapisy kończyły się potem niepotrzebnymi dyskusjami, bo tekst był zrobiony zgodnie z briefem, a pozycje stały przez linki, technikę albo konkurencję. Ja rozdzielałbym w umowie efekt pracy nad tekstem od efektu SEO, bo to są dwie różne odpowiedzialności.
K
KorektorDarek
2026-08-16 20:30
A jak konkretnie klient chce mierzyć ten efekt: pozycją jednej frazy, ruchem z artykułu czy liczbą zapytań? Bo bez tego trudno nawet ocenić, czy oczekuje gwarancji za sam tekst, czy za cały proces SEO.
A
AnalitykEwa
2026-08-17 09:52
U mnie sprawdza się wpisywanie w umowie, że odpowiadam za jakość i zgodność tekstu z briefem, a nie za konkretną pozycję w Google, bo za dużo rzeczy jest poza copywriterem. Klient zwykle lepiej to przyjmuje, gdy rozdzieli się tekst od całej usługi SEO.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl