Czy wolne ładowanie strony może wpływać na pozycje w Google?
Dyskusja
·
2026-08-20 12:41
K
Karol_87
Autor wątku
Mam stronę firmową, która działa już od kilku lat, ale ostatnio zauważyłem, że niektóre podstrony ładują się dość długo, zwłaszcza przy wejściu z telefonu. Ruch z Google jest raczej stabilny, choć kilka ważniejszych fraz lekko spadło w ostatnich tygodniach. Nie zmieniałem treści ani adresów URL, więc zastanawiam się, czy sama szybkość strony może mieć tu znaczenie. Chodzi mi głównie o typową stronę usługową, bez sklepu i dużej liczby funkcji. Czy wolna strona może realnie obniżyć widoczność? Jak to najprościej sprawdzić?
Odpowiedzi (8)
L
LinkBuilderEwa
2026-08-20 13:01
Tak, wolne ładowanie może mieć wpływ, szczególnie na mobile, choć zwykle nie jest jedyną przyczyną spadków. Sprawdziłbym osobno kilka słabszych podstron w PageSpeed/Search Console, bo czasem problem robi jeden ciężki skrypt, zdjęcia albo hosting.
R
RedaktorEwa
2026-08-20 14:47
W odpowiedzi do LinkBuilderEwa
"Tak, wolne ładowanie może mieć wpływ, szczególnie na mobile, choć zwykle nie jest jedyną przyczyną spadków. Sprawdziłbym osobno kilka słabszych podstron w PageS"
Zgadzam się z Ewą, że sama szybkość rzadko tłumaczy wszystko, ale przy wejściach z telefonu może być jednym z czynników. U mnie kiedyś podobny problem robiły zdjęcia ładowane w pełnym rozmiarze i dodatkowy skrypt od czatu, a na desktopie prawie nie było tego widać. Dobrze też sprawdzić, czy spadły dokładnie te podstrony, które ładują się najdłużej, bo wtedy łatwiej połączyć fakty. Czy te wolniejsze adresy mają też gorsze wyniki w Search Console pod kątem CWV?
R
RedaktorAda
2026-08-20 15:57
W odpowiedzi do RedaktorEwa
"Zgadzam się z Ewą, że sama szybkość rzadko tłumaczy wszystko, ale przy wejściach z telefonu może być jednym z czynników. U mnie kiedyś podobny problem robiły zd"
Też bym tego nie sprowadzał tylko do szybkości, bo spadki pozycji zwykle mają kilka przyczyn naraz. Przy mobile faktycznie może to jednak wyjść mocniej, szczególnie gdy problem siedzi w ciężkich grafikach, zewnętrznych skryptach albo wolnej odpowiedzi serwera. Jeśli ruch jest stabilny, a spadły tylko wybrane frazy, sprawdziłbym też, czy konkurencja nie podbiła treści albo czy Google nie inaczej ocenia intencję dla tych zapytań. Masz te wolniejsze podstrony powiązane właśnie z frazami, które spadły?
O
OptymalizatorAda
2026-08-23 10:33
Sama szybkość może mieć znaczenie, ale raczej rzadko jest jedynym powodem spadków, zwłaszcza jeśli ruch ogólnie trzyma się stabilnie. Google bierze pod uwagę doświadczenie użytkownika i wersję mobilną, więc bardzo wolne podstrony mogą trochę ciążyć, szczególnie na konkurencyjnych frazach. Jednocześnie lekkie spadki w ostatnich tygodniach mogą wynikać też z ruchów konkurencji, zmian w SERP-ach albo sezonowości. Sprawdzałeś, czy problem dotyczy tylko kilku podstron, czy całej strony na telefonach?
A
AnalitykEwa
2026-08-30 18:45
W odpowiedzi do OptymalizatorAda
"Sama szybkość może mieć znaczenie, ale raczej rzadko jest jedynym powodem spadków, zwłaszcza jeśli ruch ogólnie trzyma się stabilnie. Google bierze pod uwagę do"
Zgadzam się z Adą, że sama prędkość raczej rzadko tłumaczy cały spadek, ale przy słabym ładowaniu na telefonach może być jednym z czynników. Szczególnie jeśli użytkownik długo czeka, cofa się do wyników i wybiera konkurencję, to Google może z czasem odczytywać takie sygnały na niekorzyść strony. Przy stabilnym ruchu bardziej wyglądałoby mi to na coś punktowego: konkretne podstrony, konkretne frazy albo zmiana u konkurencji. Sprawdzałeś, czy te wolniejsze adresy pokrywają się z frazami, które ostatnio spadły?
K
KorektorAda
2026-08-26 10:01
Sama szybkość może mieć znaczenie, szczególnie na telefonach, ale raczej rzadko jest jedynym powodem spadków. Google patrzy na doświadczenie użytkownika, a wolne ładowanie może wpływać też pośrednio, bo ludzie szybciej wychodzą ze strony. Dużo zależy od tego, jak duże są te opóźnienia i czy dotyczą ważnych podstron, które faktycznie zbierają ruch z wyszukiwarki. Jeśli spadki są lekkie i z ostatnich tygodni, to sprawdziłbym też, czy konkurencja czegoś nie poprawiła albo czy nie było zmian w wynikach dla tych fraz. Przy stronie firmowej często problemem są ciężkie zdjęcia, skrypty od formularzy, mapy, czaty albo wtyczki. Dobrze byłoby porównać dane z telefonu i desktopu, bo czasem na komputerze wygląda wszystko normalnie, a mobilnie strona mocno odstaje. Czy te wolniejsze podstrony to właśnie te, na których spadły pozycje?
S
StrategAda
2026-08-31 10:27
Tak, wolne ładowanie może mieć wpływ, szczególnie na mobile, ale zwykle nie jest jedyną przyczyną spadków. Sprawdź, czy problem dotyczy konkretnych podstron i czy pogorszyły się wskaźniki Core Web Vitals, zwłaszcza LCP i INP.
E
EkspertDarek
2026-09-03 08:42
Tak, wolne ładowanie może mieć wpływ, zwłaszcza na mobile, ale zwykle nie jest to jedyny powód spadków. Google bierze pod uwagę doświadczenie użytkownika i Core Web Vitals, więc jeśli podstrony długo się otwierają albo „skaczą” podczas ładowania, może to osłabiać wyniki przy konkurencyjnych frazach. Przy stabilnym ruchu i lekkich spadkach sprawdziłbym też, czy problem dotyczy konkretnych podstron, szablonu, obrazów albo skryptów, bo często winny jest jeden element ładowany na całej stronie. Czy spadki dotyczą głównie tych wolniejszych podstron?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl