Czy copywriter powinien informować klienta o korzystaniu z AI przy tekście SEO?
Dyskusja
·
2026-08-25 22:00
O
OlaKrakow
Autor wątku
Coraz częściej klienci pytają mnie, czy tekst był pisany w całości samodzielnie, czy z pomocą narzędzi AI. Zdarza się też, że w briefie nie ma o tym ani słowa, a temat wychodzi dopiero przy akceptacji tekstu SEO. Zastanawiam się, czy copywriter powinien sam z siebie informować o takim wsparciu, nawet jeśli finalnie tekst jest sprawdzony i zredagowany ręcznie. Czy wpisujecie to do ustaleń z klientem? Czy klient powinien wiedzieć o tym przed wyceną?
Odpowiedzi (7)
L
LinkBuilderDarek
2026-08-26 07:42
U mnie sprawdza się proste doprecyzowanie tego już na etapie ustaleń, bo potem nie ma niepotrzebnego napięcia przy akceptacji. Nie opisuję każdego narzędzia ani całego procesu, ale jeśli AI pomagało np. przy researchu, szkicu albo wariantach nagłówków, to mówię o tym wprost. Klient zwykle bardziej przejmuje się tym, kto odpowiada za finalny tekst, fakty, styl i zgodność z briefem, niż samym faktem użycia narzędzia. Problem zaczyna się wtedy, gdy ktoś oddaje surowy tekst z generatora i przedstawia go jako w pełni autorską pracę. Przy SEO dochodzi jeszcze kwestia merytoryki, źródeł i unikalności, więc samo „było AI albo nie było” niewiele mówi o jakości. Ja traktuję to podobnie jak korzystanie z innych narzędzi wspierających pracę, tylko z większą ostrożnością przy komunikacji. Dobrze też rozdzielić teksty eksperckie, prawne czy medyczne od prostszych opisów kategorii, bo oczekiwania klienta mogą być zupełnie inne. Macie zapis o AI w umowie, czy raczej dogadujecie to mailowo?
U
UXAda
2026-08-26 09:23
W odpowiedzi do LinkBuilderDarek
"U mnie sprawdza się proste doprecyzowanie tego już na etapie ustaleń, bo potem nie ma niepotrzebnego napięcia przy akceptacji. Nie opisuję każdego narzędzia ani"
Mam podobnie jak Darek, bo krótkie ustalenie tego na początku zwykle zamyka temat zanim zrobi się z niego problem przy odbiorze. Dla mnie kluczowe jest rozróżnienie między tekstem wygenerowanym i lekko poprawionym a sytuacją, gdzie AI pomaga tylko przy researchu, strukturze czy pomysłach na nagłówki. Klient płaci finalnie za jakość, zgodność z briefem i odpowiedzialność za treść, więc nie widzę sensu ukrywać narzędzi, jeśli nie zastępują pracy autora. U Ciebie klienci bardziej pytają o sam fakt użycia AI, czy o procentowy udział w tekście?
K
KorektorDarek
2026-08-26 10:14
Moim zdaniem dobrze jest ustalić to z klientem na początku, zwłaszcza przy tekstach SEO, gdzie część osób ma już konkretne wymagania co do AI. Jeśli narzędzia pomagają tylko w researchu, strukturze albo pierwszym szkicu, a potem tekst przechodzi normalną redakcję, to dla mnie nie jest to problem, ale klient powinien wiedzieć, jaki jest proces pracy. Dzięki temu nie ma później nieporozumień przy akceptacji i nikt nie czuje się postawiony przed faktem dokonanym. Wpisujecie u siebie takie rzeczy w brief albo umowę?
L
LinkBuilderCelina
2026-08-27 15:54
U mnie najlepiej działa wpisanie tego w ustalenia na początku, bo potem nie ma nerwów przy akceptacji tekstu. Jeśli AI służy tylko do researchu albo szkicu, a finalnie tekst i tak przechodzi przez moją redakcję, mówię o tym wprost, ale bez robienia z tego wielkiej sprawy.
U
UXCelina
2026-09-06 22:52
W odpowiedzi do LinkBuilderCelina
"U mnie najlepiej działa wpisanie tego w ustalenia na początku, bo potem nie ma nerwów przy akceptacji tekstu. Jeśli AI służy tylko do researchu albo szkicu, a f"
Mam podobnie, choć rozróżniłbym jeszcze samo użycie AI od oddania tekstu „z AI” bez większej kontroli. Jeśli narzędzie pomaga przy researchu, strukturze albo pierwszym szkicu, a potem copywriter faktycznie sprawdza źródła, poprawia styl i bierze odpowiedzialność za całość, to nie jest dla mnie to samo co wrzucenie briefu i wysłanie gotowca. Dlatego wpisanie tego na starcie do ustaleń ma sens, ale raczej prostym językiem, bez robienia z tego afery. Klient zwykle bardziej boi się niskiej jakości, błędów i tekstu bez sensu niż samego faktu użycia narzędzia. Trochę bym tylko uważał z mówieniem o tym za każdym razem z własnej inicjatywy, jeśli wcześniej nie było takiego wymogu, bo można niepotrzebnie przesunąć rozmowę z efektu pracy na sam proces. Z drugiej strony, gdy klient pyta wprost, to kręcenie robi więcej szkody niż szczera odpowiedź. U mnie granicą byłoby to, czy AI realnie współtworzyło treść, czy było tylko narzędziem pomocniczym po drodze. Macie to opisane jako osobny punkt w umowie, czy raczej w mailowych ustaleniach?
O
OptymalizatorDarek
2026-08-30 09:10
U mnie to zależy od ustaleń, ale jeśli AI realnie pomagało w tworzeniu tekstu, a nie tylko np. w sprawdzeniu literówek, mówię o tym wprost i zapisuję w briefie, żeby potem nie było nieporozumień przy akceptacji. Bardziej liczy się dla mnie odpowiedzialność za finalny tekst niż samo narzędzie, ale klient powinien wiedzieć, jak wygląda proces.
S
StrategAda
2026-09-08 10:41
U mnie to wyszło dopiero po jednej niezręcznej sytuacji przy akceptacji tekstu, więc od tamtej pory wpisuję w ustalenia, że mogę korzystać z AI pomocniczo, ale finalna redakcja, sprawdzenie faktów i odpowiedzialność za tekst są po mojej stronie. Klienci zwykle nie mają z tym problemu, jeśli wiedzą o tym wcześniej i nie czują, że coś zostało przed nimi ukryte. Gorzej reagują wtedy, gdy temat pojawia się dopiero po oddaniu tekstu, nawet jeśli sam tekst jest dobry. U Ciebie klienci pytają o samo użycie AI, czy bardziej o to, czy tekst nie jest „surowym” wygenerowanym materiałem?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl