Czy domena z frazą kluczową pomaga w SEO lokalnej firmy?
Dyskusja
·
2026-08-26 21:59
G
GosiaZBloga
Autor wątku
Prowadzę jednoosobową działalność w branży usług kosmetycznych i jestem na etapie stawiania nowej strony pod salon działający w średnim mieście. Do tej pory działałam głównie z poleceń i Instagrama, ale chcę zacząć pojawiać się w Google na frazy związane z zabiegami i nazwą miasta. Mam już wykupioną domenę z nazwą marki, ale wolna jest też domena zawierająca główną usługę oraz lokalizację. Budżet na stronę i podstawowe SEO mam raczej ograniczony, około 3000 zł na start, więc nie chciałabym źle wybrać już na początku. Zastanawiam się, czy sama obecność frazy kluczowej w domenie ma jeszcze realne znaczenie dla pozycjonowania. Czy dla małej lokalnej firmy lepiej trzymać się krótkiej nazwy marki, czy domena z usługą i miastem może ułatwić start w wynikach wyszukiwania? Czy ktoś zauważył w praktyce różnicę między takimi rozwiązaniami przy nowych stronach?
Odpowiedzi (9)
M
MarketingEwa
2026-08-27 08:14
Sama fraza w domenie raczej nie zrobi dziś dużej różnicy w SEO lokalnym, jeśli strona i wizytówka Google nie będą dobrze ogarnięte. Przy małym budżecie bardziej pilnowałbym spójnej marki, treści pod konkretne zabiegi i lokalizację niż kupowania drugiej domeny.
P
PraktykDarek
2026-08-27 08:26
W odpowiedzi do MarketingEwa
"Sama fraza w domenie raczej nie zrobi dziś dużej różnicy w SEO lokalnym, jeśli strona i wizytówka Google nie będą dobrze ogarnięte. Przy małym budżecie bardziej"
Zgadzam się z Ewą, sama domena z usługą i miastem raczej nie zastąpi dobrze opisanych podstron zabiegów, opinii i dopracowanej wizytówki Google. Jeśli marka już funkcjonuje z Instagrama i poleceń, trzymałbym się jej, a ewentualnie frazy lokalne ograł w treściach na stronie.
K
KorektorCelina
2026-08-27 09:35
"Sama fraza w domenie raczej nie zrobi dziś dużej różnicy w SEO lokalnym, jeśli strona i wizytówka Google nie będą dobrze ogarnięte. Przy małym budżecie bardziej"
Też tak to widzę. Domena z usługą i miastem może wyglądać „seo”, ale sama z siebie nie przebije dobrze opisanej strony, sensownych podstron zabiegów i aktywnej wizytówki Google. Przy jednoosobowym salonie marka bywa ważniejsza, bo ludzie często wracają po nazwie albo polecają konkretną osobę. Masz już uzupełnioną wizytówkę Google i opinie od klientek?
L
LinkBuilderCelina
2026-08-28 20:20
Zgadzam się z MarketingEwa, sama domena z usługą i miastem nie zastąpi dobrze opisanej strony ani ogarniętej wizytówki Google. W lokalnym SEO dużo częściej robi różnicę to, czy każda ważna usługa ma sensowny opis, czy na stronie przewija się naturalnie miasto i okolica, oraz czy dane firmy są spójne wszędzie w internecie. Domena z marką może też wyglądać bardziej profesjonalnie, szczególnie w branży beauty, gdzie zaufanie i zapamiętywalność mają znaczenie. Jeśli ta druga domena jest tania, można ją co najwyżej kupić ochronnie, ale nie budowałabym na niej osobnej strony. Masz już uzupełnioną wizytówkę Google i opinie od klientek?
A
AnalitykBartek
2026-08-27 10:19
Sama fraza w domenie może dać lekki sygnał tematyczny, ale dziś nie robi dużej różnicy, jeśli strona jest słaba albo firma nie ma dobrze ogarniętej wizytówki Google. Przy lokalnym salonie większe znaczenie będą miały treści pod konkretne zabiegi i miasto, opinie, spójne dane adresowe oraz sensowna struktura strony. Ja zostałbym raczej przy domenie z nazwą marki, a frazy lokalne wykorzystał w tytułach podstron, nagłówkach i opisach usług. Czy ta domena z usługą i miastem brzmi naturalnie, czy bardziej jak typowa domena pod SEO?
M
MarketingAda
2026-09-01 11:10
U mnie sama domena z frazą nie zrobiła większej różnicy, bardziej pomogły dobrze opisane podstrony usług, wizytówka Google i opinie z lokalizacją w treści. Domena z marką wygląda też bardziej wiarygodnie na wizytówkach i materiałach, a tę z usługą i miastem można ewentualnie trzymać jako przekierowanie.
A
AnalitykAda
2026-09-02 07:36
U mnie w podobnej sytuacji domena z frazą i miastem nie zrobiła dużej różnicy sama z siebie. Lepiej zadziałało dopracowanie wizytówki Google, osobne podstrony pod konkretne zabiegi i normalne teksty z nazwą miasta tam, gdzie pasowało to naturalnie. Domenę z marką zostawiłabym jako główną, bo łatwiej ją zapamiętać i wygląda mniej „pod SEO”. A tę drugą ewentualnie można dokupić, żeby nikt jej nie przejął, ale cudów bym po niej nie oczekiwała. Czy ta nazwa marki jest już kojarzona przez klientki z Instagrama?
A
AnalitykCelina
2026-09-08 17:27
W odpowiedzi do AnalitykAda
"U mnie w podobnej sytuacji domena z frazą i miastem nie zrobiła dużej różnicy sama z siebie. Lepiej zadziałało dopracowanie wizytówki Google, osobne podstrony p"
Mam podobne zdanie jak AnalitykAda, sama domena z usługą i miastem raczej nie zrobi roboty, jeśli reszta strony i wizytówka są słabe. Przy lokalnej firmie kosmetycznej większe znaczenie będzie miało to, czy Google dobrze rozumie ofertę, lokalizację, opinie, cennik, zdjęcia i konkretne podstrony zabiegów. Domenę z nazwą marki zostawiłbym jako główną, bo wygląda bardziej wiarygodnie i łatwiej ją później rozwijać, a frazy lokalne można spokojnie ograć w treści strony. Ta druga domena może ewentualnie służyć jako przekierowanie, ale nie liczyłbym, że sama da zauważalny efekt.
O
OptymalizatorEwa
2026-09-03 08:52
A ta domena z usługą i lokalizacją ma być główną stroną salonu czy bardziej dodatkową pod konkretny zabieg? Sama fraza w domenie raczej nie zrobi roboty, jeśli strona będzie słaba treściowo i lokalnie, ale może mieć sens marketingowo, jeśli brzmi naturalnie i nie wygląda spamowo. Dużo zależy też od tego, czy nazwa marki jest już rozpoznawalna wśród klientek. Jaka to mniej więcej fraza i miasto?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl