Czy copywriter powinien podpisywać się pod tekstem, który klient mocno przerobił?

Dyskusja · 2026-08-30 17:49
A
AsiaPoznan
Autor wątku
Zdarzyło mi się ostatnio, że klient po akceptacji tekstu SEO samodzielnie dopisał kilka akapitów i zmienił część sformułowań, a później opublikował całość z moim nazwiskiem jako autora. Tekst nadal bazował na mojej pracy, ale po zmianach miał inny ton i pojawiły się w nim fragmenty, których sama bym nie napisała. Nie chodzi mi o zwykłe poprawki redakcyjne, tylko o sytuację, w której finalna wersja znacząco odbiega od oddanego materiału. Zastanawiam się, jak inni copywriterzy podchodzą do podpisu autora przy takich zmianach. Jak to zapisujecie w ustaleniach? Czy prosicie o zdjęcie nazwiska?
Odpowiedzi (9)
A
AnalitykCelina 2026-08-30 20:44
Moim zdaniem podpis autora oznacza odpowiedzialność za finalną treść, a nie tylko za jej pierwotną wersję. Jeśli klient dopisał całe akapity i zmienił ton tekstu, to publikowanie tego pod Twoim nazwiskiem jest mocno dyskusyjne. Czym innym są poprawki stylistyczne, skróty czy dopasowanie do CMS-a, a czym innym dopisanie fragmentów, z którymi autor się nie utożsamia. Ja w takiej sytuacji poprosiłbym o zdjęcie nazwiska albo zmianę podpisu na coś w rodzaju „na podstawie tekstu przygotowanego przez...”, jeśli obie strony się na to zgadzają. Dobrze też dopisać w umowie albo ustaleniach mailowych, że podpis autora dotyczy tylko wersji zaakceptowanej przez copywritera. Klient może oczywiście edytować tekst po zakupie, ale wtedy bierze odpowiedzialność za wersję, którą publikuje. Czy miałaś w umowie zapis o oznaczeniu autorstwa po późniejszych zmianach?
A
AnalitykAda 2026-09-10 09:10
W odpowiedzi do AnalitykCelina
"Moim zdaniem podpis autora oznacza odpowiedzialność za finalną treść, a nie tylko za jej pierwotną wersję. Jeśli klient dopisał całe akapity i zmienił ton tekst"
Zgadzam się z AnalitykCelina, bo przy podpisie czytelnik raczej zakłada, że autor bierze odpowiedzialność za całość opublikowanej wersji. Czy w umowie albo ustaleniach z klientem było coś o autoryzacji zmian przed publikacją pod Twoim nazwiskiem?
E
EkspertBartek 2026-08-31 07:47
Miałem podobną sytuację i od tamtej pory oddzielam autorstwo tekstu od autorstwa finalnej publikacji. Jeśli klient mocno zmienia treść, zwłaszcza dopisuje własne akapity i zmienia ton, to nie czułbym się komfortowo z podpisem pod całością. U mnie pomogło krótkie dopisanie w ustaleniach, że nazwisko może się pojawić tylko przy wersji zaakceptowanej przeze mnie po ostatnich zmianach. Czy w umowie albo mailach mieliście coś o publikacji z Twoim podpisem?
K
KorektorCelina 2026-08-31 07:47
W odpowiedzi do EkspertBartek
"Miałem podobną sytuację i od tamtej pory oddzielam autorstwo tekstu od autorstwa finalnej publikacji. Jeśli klient mocno zmienia treść, zwłaszcza dopisuje własn"
EkspertBartek dobrze to rozdzielił, bo czym innym jest napisanie tekstu, a czym innym firmowanie końcowej wersji po większych przeróbkach klienta. Jeśli dopisane fragmenty zmieniają ton albo sens, to podpis autora zaczyna sugerować odpowiedzialność za coś, czego faktycznie się nie stworzyło. Ja w takiej sytuacji poprosiłbym o zdjęcie nazwiska albo dopisek typu „na podstawie tekstu…”, o ile obie strony się na to zgadzają. Masz w umowie zapis o tym, co dzieje się z podpisem po zmianach redakcyjnych?
P
PraktykCelina 2026-09-04 10:24
W odpowiedzi do EkspertBartek
"Miałem podobną sytuację i od tamtej pory oddzielam autorstwo tekstu od autorstwa finalnej publikacji. Jeśli klient mocno zmienia treść, zwłaszcza dopisuje własn"
EkspertBartek dobrze to ujął, bo czym innym jest napisanie tekstu, a czym innym odpowiedzialność za finalną wersję po większych zmianach klienta. Przy zwykłej redakcji podpis autora jeszcze ma sens, ale jeśli ktoś dopisuje całe fragmenty i zmienia wydźwięk, to podpis zaczyna sugerować coś nieprawdziwego. W takiej sytuacji rozdzieliłbym to jasno w ustaleniach: tekst bazowy przygotowany przez copywritera, a publikacja po zmianach po stronie klienta. Czy masz możliwość poprosić teraz o usunięcie nazwiska albo dopisek, że tekst był redagowany przez klienta?
R
RedaktorBartek 2026-08-31 09:57
Moim zdaniem podpis przy tak przerobionej wersji nie jest już oczywisty, bo nazwisko sugeruje odpowiedzialność za całość tekstu, także za fragmenty dopisane przez klienta. Czy miałaś w umowie zapis, że publikacja z podpisem wymaga akceptacji finalnej wersji?
K
KorektorDarek 2026-09-05 10:32
Tu chyba kluczowe jest rozróżnienie między korektą a współautorstwem po zmianach. Jeśli klient dopisał własne akapity i zmienił ton tekstu, to podpisanie całości Twoim nazwiskiem jest moim zdaniem mocno dyskusyjne, nawet jeśli baza była Twoja. Ja bym spokojnie sprostowała, że akceptowałaś inną wersję i nie chcesz firmować fragmentów, których nie pisałaś. Masz w umowie zapis o publikacji tekstu pod nazwiskiem po zmianach?
M
MarketingCelina 2026-09-10 17:30
Miałam podobną sytuację i od tamtej pory rozdzielam dwie rzeczy: tekst bazowy ode mnie i finalną wersję po stronie klienta. Jeśli ktoś dopisuje całe akapity albo zmienia ton, to nie chciałabym już widzieć pod tym swojego nazwiska, bo czytelnik odbiera całość jako moją wypowiedź. Przy drobnej redakcji nie robię problemu, ale przy większych ingerencjach proszę o publikację bez podpisu albo z dopiskiem, że tekst był redagowany. Masz w umowie coś o akceptacji finalnej wersji przed publikacją?
R
RedaktorDarek 2026-09-10 20:24
Moim zdaniem to już nie jest tekst, pod którym autor automatycznie powinien się podpisywać. Jeśli klient zmienił ton i dopisał fragmenty, których nie akceptowałaś, to nazwisko sugeruje odpowiedzialność za całość, a nie tylko za pierwotną wersję. Rozróżniłabym drobne poprawki od realnej ingerencji w treść i poprosiła o zdjęcie podpisu albo oznaczenie tekstu inaczej. Miałaś w umowie coś o autoryzacji finalnej wersji przed publikacją?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl