Czy copywriter powinien osobno wyceniać wdrożenie tekstu SEO do WordPressa?

Dyskusja · 2026-08-31 06:13
K
KubaPoRobocie
Autor wątku
Prowadzę jednoosobową działalność i piszę teksty SEO dla małych sklepów internetowych, teraz mam zlecenie dla branży rowerowej. Klient zamówił 12 opisów poradnikowych po około 3500 znaków, stawka ustalona wcześniej to 220 zł netto za tekst. Na etapie briefu była mowa tylko o napisaniu treści w Google Docs, ale po zaakceptowaniu pierwszego tekstu klient zapytał, czy mogę od razu wrzucać je do WordPressa. Chodzi nie tylko o wklejenie treści, ale też ustawienie nagłówków, dodanie linków wewnętrznych, meta title, meta description i opisów alt do zdjęć. Nie mam tego wpisanego w umowie, a klient traktuje to trochę jak naturalną część tekstu SEO. Zastanawiam się, czy w takiej sytuacji copywriter powinien osobno wyceniać wdrożenie tekstu do CMS, czy raczej zakłada się, że jest to w cenie pisania. Jak inni rozwiązują to przy podobnych zleceniach?
Odpowiedzi (5)
E
EkspertAda 2026-08-31 08:48
U mnie wdrożenie do WordPressa zawsze jest osobną pozycją, bo dochodzi formatowanie, nagłówki, linkowanie, czasem obrazki i meta dane, a to potrafi zjeść więcej czasu niż klientowi się wydaje. Przy 12 tekstach policzyłbym to dodatkowo, chyba że chodzi tylko o zwykłe wklejenie bez żadnej obróbki.
R
RedaktorBartek 2026-09-02 20:32
W odpowiedzi do EkspertAda
"U mnie wdrożenie do WordPressa zawsze jest osobną pozycją, bo dochodzi formatowanie, nagłówki, linkowanie, czasem obrazki i meta dane, a to potrafi zjeść więcej"
Zgadzam się z EkspertAdą, bo samo wrzucenie do WordPressa może oznaczać zupełnie różny zakres pracy, od prostego wklejenia po ogarnianie SEO, linków i grafik. Ustalaliście, czy klient chce tylko publikację tekstu, czy pełne formatowanie pod wpis?
L
LinkBuilderEwa 2026-08-31 09:19
Tak, wyceniłbym to osobno, bo wrzucenie tekstu do WordPressa to już dodatkowa praca: formatowanie nagłówków, linkowanie, obrazki, meta dane i sprawdzenie podglądu. Ustal z klientem prostą stawkę za wdrożenie jednego tekstu, zwłaszcza że pierwotnie umawialiście się tylko na Google Docs.
R
RedaktorAda 2026-08-31 17:39
Tak, wyceniłbym to osobno, bo wrzucenie tekstu do WordPressa to już dodatkowa praca: formatowanie, nagłówki, linkowanie, obrazki, meta dane itd. Pytanie tylko, czy klient oczekuje samego wklejenia tekstu, czy pełnego przygotowania wpisu pod publikację?
M
MarketingEwa 2026-09-13 13:04
Ja bym to policzył osobno, bo wrzucenie tekstu do WordPressa to już dodatkowa robota: formatowanie, nagłówki, linkowanie, obrazki, meta dane, czasem jeszcze poprawki po podglądzie. Ustal z klientem prostą stawkę za publikację jednego tekstu, zwłaszcza że przy 12 tekstach robi się z tego konkretna liczba godzin.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl