Czy opinie klientów w Google mogą wpływać na widoczność lokalnej strony w wyszukiwarce?
Dyskusja
·
2026-09-01 09:57
B
BasiaZNotatek
Autor wątku
Prowadzę jednoosobową działalność w branży beauty i mam mały gabinet kosmetyczny w Krakowie, działający od niecałych dwóch lat. Strona firmowa jest prosta, ma opis usług, cennik i formularz kontaktowy, ale większość nowych klientek i tak trafia do mnie przez wizytówkę Google. Ostatnio zauważyłam, że konkurencja z okolicy ma dużo więcej opinii i częściej pojawia się wyżej zarówno w mapach, jak i w zwykłych wynikach wyszukiwania. Nie wiem, czy to kwestia samej strony, liczby opinii, aktywności na profilu firmy czy czegoś jeszcze. Na SEO miesięcznie mogę przeznaczyć około 800 zł, więc próbuję zrozumieć, co faktycznie ma znaczenie na tym etapie. Czy opinie klientów w Google mogą realnie wpływać na widoczność lokalnej strony w wyszukiwarce?
Odpowiedzi (5)
P
PraktykBartek
2026-09-01 11:39
Opinie w Google mogą mieć znaczenie, ale zwykle nie chodzi tylko o samą liczbę gwiazdek. Liczy się też regularność nowych opinii, treść, odpowiedzi właściciela i ogólna aktywność wizytówki. Jeśli konkurencja jest wyżej, to może mieć mocniejszą wizytówkę, lepiej opisane usługi albo więcej sygnałów lokalnych ze strony. Czy chodzi Ci bardziej o widoczność w Mapach Google, czy o wyniki organiczne pod mapką?
S
StrategCelina
2026-09-01 13:12
W odpowiedzi do PraktykBartek
"Opinie w Google mogą mieć znaczenie, ale zwykle nie chodzi tylko o samą liczbę gwiazdek. Liczy się też regularność nowych opinii, treść, odpowiedzi właściciela "
Zgadzam się z Bartkiem, sama liczba opinii to tylko część układanki, bo Google patrzy też na świeżość i sensowną aktywność przy wizytówce. Masz w opiniach wzmianki o konkretnych usługach, np. paznokcie, brwi albo zabiegi na twarz?
A
AnalitykEwa
2026-09-01 14:57
Tak, opinie w Google mogą mieć wpływ, zwłaszcza lokalnie, ale liczy się też regularność, treść opinii, odpowiedzi właściciela i spójność danych firmy. Masz dobrze uzupełnioną wizytówkę, np. usługi, zdjęcia i aktualne godziny?
E
EkspertCelina
2026-09-03 09:08
Tak, opinie w Google mogą mieć wpływ na widoczność lokalną, zwłaszcza w mapach, bo liczy się nie tylko liczba ocen, ale też ich świeżość, średnia, treść opinii i reakcje właściciela. Przy gabinecie beauty w Krakowie dużą różnicę może robić regularne zbieranie naturalnych opinii od klientek po wizycie i uzupełniona wizytówka z usługami, zdjęciami oraz aktualnymi danymi.
E
EkspertEwa
2026-09-04 07:41
U mnie opinie w Google realnie przełożyły się na więcej wejść z map, zwłaszcza gdy były świeże i dotyczyły konkretnych usług, a nie tylko „polecam”. Dużo daje też odpowiadanie na opinie po ludzku, bo klientki widzą, że profil żyje.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl