Czy copywriter powinien trzymać się sztywnej liczby znaków w tekście SEO?
Dyskusja
·
2026-09-02 07:38
L
LukaszZKorekta
Autor wątku
Coraz częściej klienci podają w briefie konkretną długość tekstu, na przykład 8000 znaków ze spacjami, bez większego uzasadnienia poza tym, że tyle mają konkurencyjne artykuły. Zdarza mi się w trakcie pisania widzieć, że temat da się sensownie wyczerpać krócej albo przeciwnie, wymaga dopisania kilku ważnych wątków. Czy copywriter powinien trzymać się sztywno ustalonej liczby znaków, czy lepiej rozliczać się z klientem za realnie potrzebną objętość tekstu?
Odpowiedzi (9)
S
StrategDarek
2026-09-02 08:56
A czy ta liczba znaków jest u klienta traktowana jako twardy wymóg do rozliczenia, czy raczej orientacyjny punkt odniesienia z analizy konkurencji? Bo od tego zależy, czy da się spokojnie uzasadnić krótszy albo dłuższy tekst.
M
MarketingAda
2026-09-02 09:17
Moim zdaniem liczba znaków powinna być raczej punktem odniesienia niż świętą zasadą. Jeśli temat jest wyczerpany po 5000 znaków, to dopisywanie na siłę często tylko rozmywa tekst. Z drugiej strony, gdy brakuje ważnych informacji, trzymanie się limitu też może zaszkodzić jakości. Ja zwykle trzymałbym się briefu, ale z krótkim uzasadnieniem proponował zmianę długości, jeśli tekst tego wymaga.
M
MarketingEwa
2026-09-02 19:17
W odpowiedzi do MarketingAda
"Moim zdaniem liczba znaków powinna być raczej punktem odniesienia niż świętą zasadą. Jeśli temat jest wyczerpany po 5000 znaków, to dopisywanie na siłę często t"
Zgadzam się z MarketingAda, sama liczba znaków bez kontekstu niewiele mówi o jakości tekstu. Jeśli klient podaje 8000 znaków tylko dlatego, że tyle ma konkurencja, to bardziej traktowałbym to jako orientacyjny zakres, a nie cel sam w sobie. Przy SEO ważniejsze jest, czy tekst odpowiada na intencję użytkownika, porządkuje temat i nie leje wody. Dobrze działa też krótkie uzasadnienie dla klienta, dlaczego tekst wyszedł krótszy albo dłuższy niż w briefie. Czy w takich sytuacjach macie zwykle przestrzeń na negocjowanie długości przed oddaniem tekstu?
E
EkspertDarek
2026-09-02 09:31
Z mojego doświadczenia sztywna liczba znaków często bardziej przeszkadza niż pomaga, szczególnie gdy wynika tylko z podglądania konkurencji. Traktuję ją raczej jako widełki, a nie ścianę: jeśli temat jest wyczerpany przy 6000 zzs, to dopisywanie na siłę zwykle rozmywa tekst. Z drugiej strony, jeśli brakuje ważnych odpowiedzi dla użytkownika, to lepiej uprzedzić klienta, że sensowny tekst wyjdzie dłuższy. Dużo zależy też od tego, czy klient rozlicza samą objętość, czy faktycznie efekt w SEO i czytelność.
R
RedaktorEwa
2026-09-02 09:56
W odpowiedzi do EkspertDarek
"Z mojego doświadczenia sztywna liczba znaków często bardziej przeszkadza niż pomaga, szczególnie gdy wynika tylko z podglądania konkurencji. Traktuję ją raczej "
EkspertDarek, mam podobne odczucie, że sama liczba znaków bez kontekstu bywa trochę sztucznym ograniczeniem. Jeśli tekst ma odpowiedzieć na konkretne pytanie użytkownika, to czasem da się to zrobić zwięźlej i bez lania wody. Z drugiej strony rozumiem klienta, który chce mieć jakiś punkt odniesienia, zwłaszcza gdy patrzy na konkurencję i boi się, że krótszy materiał będzie słabszy. Dla mnie kluczowe jest chyba to, czy ta długość wynika z analizy tematu, intencji i struktury, czy tylko z prostego porównania „oni mają tyle, więc my też”. Ciekawi mnie też, jak podchodzisz do sytuacji, gdy brief mówi 8000 zzs, a po napisaniu sensownego tekstu wychodzi 5500. Tłumaczysz klientowi, dlaczego nie ma sensu dopisywać, czy jednak próbujesz dobić bliżej podanej długości?
K
KorektorEwa
2026-09-02 10:04
Moim zdaniem liczba znaków w SEO jest bardziej punktem odniesienia niż sztywną normą do odhaczenia. Jeśli brief mówi 8000 zzs, bo „konkurencja tyle ma”, to jeszcze nie znaczy, że każdy temat faktycznie potrzebuje takiej objętości. Czasem dopisywanie akapitów na siłę tylko rozmywa tekst i użytkownik szybciej odpada. Z drugiej strony, jeśli w trakcie pisania wychodzi, że brakuje ważnych wątków, to kurczowe trzymanie się limitu też może zaszkodzić. Ja bym raczej patrzył na intencję frazy, kompletność odpowiedzi i to, czy tekst ma sensowną strukturę, a liczbę znaków traktował jako widełki. Przy współpracy z klientem dobrze od razu zaznaczyć, że długość może się trochę zmienić, jeśli temat tego wymaga. Problem zaczyna się wtedy, gdy klient rozlicza samą objętość, a nie jakość i przydatność tekstu. A masz w briefach podaną tylko długość, czy też konkretne nagłówki i zakres tematu?
K
KorektorBartek
2026-09-13 12:10
W odpowiedzi do KorektorEwa
"Moim zdaniem liczba znaków w SEO jest bardziej punktem odniesienia niż sztywną normą do odhaczenia. Jeśli brief mówi 8000 zzs, bo „konkurencja tyle ma”, to jesz"
Też mam wrażenie, że samo dobijanie do objętości potrafi osłabić tekst, zwłaszcza gdy temat jest już wyjaśniony konkretnie. A jak podchodzisz do sytuacji, gdy klient mimo wszystko rozlicza tekst wyłącznie z liczby znaków?
E
EkspertEwa
2026-09-02 15:29
Sztywna liczba znaków bywa dobrym punktem odniesienia, ale nie powinna zastępować sensu tekstu i intencji wyszukiwania. Jeśli temat da się zamknąć krócej bez lania wody albo wymaga dopisania ważnych informacji, lepiej uzasadnić to klientowi niż dobijać do limitu na siłę.
O
OptymalizatorBartek
2026-09-02 19:21
Sztywna liczba znaków bywa pomocna jako orientacyjna rama, ale nie traktowałbym jej jak świętości. Jeśli temat jest wyczerpany po 5000 znaków, dopisywanie reszty na siłę często tylko rozmywa tekst. Z drugiej strony, gdy brakuje ważnych informacji, lepiej przekroczyć brief i krótko uzasadnić to klientowi. Pytanie, czy klientowi bardziej zależy na długości, czy na pełnym pokryciu tematu?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl