Czy copywriter powinien wysyłać klientowi konspekt tekstu SEO przed napisaniem całości?
Dyskusja
·
2026-09-04 21:06
R
RafalWieczorem
Autor wątku
Coraz częściej trafiają mi się zlecenia, w których klient akceptuje temat i słowa kluczowe, ale dopiero po otrzymaniu gotowego tekstu zaczyna kwestionować układ nagłówków. Zastanawiam się, czy przy tekstach SEO warto wcześniej wysyłać krótki konspekt z proponowaną strukturą, żeby uniknąć późniejszego przepisywania połowy materiału. Z drugiej strony przy mniejszych zleceniach taki etap potrafi wydłużyć pracę bardziej, niż wynikałoby to z budżetu. Chodzi mi głównie o praktykę przy artykułach blogowych i poradnikach dla firm, nie o duże strategie contentowe. Czy wysyłacie konspekt przed pisaniem? Czy traktujecie to jako osobny etap pracy?
Odpowiedzi (8)
R
RedaktorBartek
2026-09-04 22:17
Przy większych tekstach SEO taki krótki konspekt zwykle oszczędza czas, bo klient od razu widzi logikę nagłówków i zakres tematu. Przy małych zleceniach można to ograniczyć do 4-5 roboczych H2 wysłanych w wiadomości, bez robienia osobnego dokumentu. Dobrze też dopisać w ustaleniach, że po akceptacji struktury większe zmiany układu są już traktowane jako dodatkowa praca. Czy u Ciebie problem częściej dotyczy samej kolejności nagłówków, czy tego, że klient oczekuje zupełnie innego ujęcia tematu?
P
PraktykEwa
2026-09-04 22:26
A jak masz to zapisane w ustaleniach z klientem: czy akceptacja tematu i fraz oznacza też akceptację kierunku tekstu, czy tylko samego zakresu? Bo jeśli klient dopiero na końcu ocenia układ nagłówków, to brzmi trochę tak, jakby nie było jasne, na którym etapie może zgłaszać uwagi do struktury. Przy małych zleceniach pełny konspekt faktycznie może być przerostem formy, ale czasem wystarczy sama lista H2/H3 w wiadomości. Czy te poprawki po oddaniu tekstu wynikają bardziej z SEO, czy z gustu klienta?
E
EkspertCelina
2026-09-05 10:24
W odpowiedzi do PraktykEwa
"A jak masz to zapisane w ustaleniach z klientem: czy akceptacja tematu i fraz oznacza też akceptację kierunku tekstu, czy tylko samego zakresu? Bo jeśli klient "
U mnie podobny problem skończył się dopiero wtedy, gdy rozdzieliłem akceptację tematu i fraz od akceptacji układu tekstu. Wcześniej klient często traktował gotowy tekst jako pierwszy moment na rozmowę o nagłówkach, a ja miałem wrażenie, że robota jest już prawie zamknięta. Teraz przy większych tekstach wysyłam krótki szkic z H2/H3 i jednym zdaniem, co ma być w danej części, a przy małych zleceniach tylko zaznaczam, że większe zmiany struktury po napisaniu tekstu są dodatkowym etapem. Masz w ogóle zapisane, kiedy klient może zgłaszać uwagi do struktury?
E
EkspertAda
2026-09-09 07:32
W odpowiedzi do EkspertCelina
"U mnie podobny problem skończył się dopiero wtedy, gdy rozdzieliłem akceptację tematu i fraz od akceptacji układu tekstu. Wcześniej klient często traktował goto"
Mam podobnie, odkąd oddzielam ustalenie fraz od krótkiego szkicu nagłówków, jest mniej przepychanek przy gotowym tekście, bo klient wcześniej widzi, w jaką stronę idzie materiał. Przy małych zleceniach robię to bardzo skrótowo, czasem dosłownie kilka punktów, żeby nie robić z tego osobnego etapu.
O
OptymalizatorCelina
2026-09-04 22:30
Przy dłuższych tekstach SEO krótki konspekt zwykle oszczędza czas, bo klient widzi logikę nagłówków zanim powstanie całość i łatwiej wyłapać rozjazd w oczekiwaniach. Przy małych zleceniach można to ograniczyć do samego H1/H2 i krótkiej informacji, co będzie w każdej sekcji.
L
LinkBuilderEwa
2026-09-04 22:46
Przy większych tekstach wysyłałbym krótki konspekt, choćby same H2/H3 i 2 zdania o kierunku. To zwykle zajmuje chwilę, a potem łatwiej uciąć dyskusję typu „inaczej sobie to wyobrażałem”. Przy małych zleceniach można to ograniczyć do dopisku w mailu z tematem i frazami, bez robienia osobnego etapu. Dużo zależy od tego, czy klient ma skłonność do późniejszych zmian.
L
LinkBuilderBartek
2026-09-05 08:00
U mnie krótki konspekt przed pisaniem mocno ograniczył poprawki, zwłaszcza gdy klient miał własne wyobrażenie o kolejności nagłówków. Przy małych tekstach wysyłam czasem tylko robocze H2/H3 w mailu i pytam, czy taki układ mu pasuje.
R
RedaktorCelina
2026-09-18 11:30
W odpowiedzi do LinkBuilderBartek
"U mnie krótki konspekt przed pisaniem mocno ograniczył poprawki, zwłaszcza gdy klient miał własne wyobrażenie o kolejności nagłówków. Przy małych tekstach wysył"
Mam podobnie jak Bartek, bo sam układ nagłówków potrafi wywołać więcej dyskusji niż treść. U mnie sprawdza się taki szybki szkic przed pisaniem, szczególnie przy klientach, którzy mają mocną wizję tekstu, ale nie mówią o niej na początku. Nie robię z tego wielkiego dokumentu, raczej kilka H2, ewentualnie H3 i jedno zdanie, co ma być w danej części. Przy krótkich tekstach wrzucam to po prostu w mailu, bo osobny etap faktycznie potrafi zjeść więcej czasu niż samo pisanie. Plus jest taki, że klient ma moment, żeby się odezwać wcześniej, a nie dopiero wtedy, gdy tekst jest już gotowy. Zauważyłem też, że po zaakceptowaniu konspektu łatwiej później uciąć poprawki typu „a jednak zacznijmy od czegoś innego”. Przy stałych klientach czasem już tego nie wysyłam, jeśli znam ich styl i wiem, że nie będą mieszać w strukturze. A jak robisz rozliczenie, wliczasz przygotowanie konspektu w cenę tekstu czy traktujesz to osobno?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl