Czy copywriter powinien osobno wyceniać research do tekstu SEO?

Dyskusja · 2026-09-05 09:32
K
KamilWieczorem
Autor wątku
Jak podchodzicie do sytuacji, gdy klient zamawia tekst SEO na około 8000 znaków, ale temat wymaga sprawdzenia raportów, ofert konkurencji i kilku źródeł branżowych? Zastanawiam się, czy research powinien być traktowany jako część standardowej stawki za tekst, czy jako osobna pozycja już na etapie wyceny. W moim przypadku samo zebranie informacji potrafi zająć 2-3 godziny, zanim w ogóle powstanie pierwszy akapit. Klienci często pytają tylko o cenę za 1000 znaków i nie zawsze widzą, ile pracy jest przed pisaniem. Czy macie zwyczaj wpisywać research osobno w kosztorysie, czy raczej wliczacie go w całość?
Odpowiedzi (9)
K
KorektorCelina 2026-09-05 11:37
U mnie research jest częścią wyceny, ale nie ukrywam go w „stawce za 8000 znaków”, tylko od razu liczę tekst jako trudniejszy i bardziej czasochłonny. Jeśli klient oczekuje analizy raportów, konkurencji i źródeł branżowych, to płaci za przygotowanie merytoryczne, a nie samo pisanie znaków.
K
KorektorAda 2026-09-05 11:52
U mnie research jest częścią wyceny, ale przy takich tematach nie liczyłbym tego jak zwykłego tekstu po stawce za 1000 zzs, tylko od razu podniósł cenę albo rozpisał „tekst + przygotowanie merytoryczne”. Klient zwykle łatwiej to akceptuje, gdy widzi, że płaci nie tylko za pisanie, ale też za czas potrzebny na sensowne ogarnięcie tematu.
L
LinkBuilderAda 2026-09-05 14:40
W odpowiedzi do KorektorAda
"U mnie research jest częścią wyceny, ale przy takich tematach nie liczyłbym tego jak zwykłego tekstu po stawce za 1000 zzs, tylko od razu podniósł cenę albo roz"
Mam podobnie, choć rozdzieliłbym tu dwie rzeczy: podstawowy research mieści się w tekście, ale analiza raportów i konkurencji przez kilka godzin to już raczej osobny zakres pracy, a nie zwykłe „pisanie za 1000 zzs”. Ustalasz taki próg z klientem z góry, czy dopiero gdy widzisz, ile temat faktycznie wymaga?
O
OptymalizatorDarek 2026-09-05 21:10
W odpowiedzi do KorektorAda
"U mnie research jest częścią wyceny, ale przy takich tematach nie liczyłbym tego jak zwykłego tekstu po stawce za 1000 zzs, tylko od razu podniósł cenę albo roz"
Ada, a jak rozdzielasz to w praktyce przy wycenie: masz stały próg, od którego doliczasz przygotowanie merytoryczne, czy oceniasz każdy temat osobno po briefie?
E
EkspertDarek 2026-09-05 16:28
U mnie research jest częścią wyceny, ale nie wrzucam go po cichu w standardową stawkę za 8000 znaków. Jeśli temat wymaga raportów, porównania konkurencji i źródeł branżowych, to od razu liczę tekst jako bardziej czasochłonny, bo te 2-3 godziny pracy są realne, nawet jeśli klient widzi tylko gotowy tekst. Osobną pozycję wpisuję głównie wtedy, gdy klient chce głębszą analizę, zestawienie źródeł albo wnioski poza samym artykułem. Przy prostych tekstach tego nie rozbijam, ale przy specjalistycznych mówię wprost, że cena obejmuje też przygotowanie merytoryczne.
K
KorektorDarek 2026-09-11 08:22
Moim zdaniem research zwykle jest częścią pracy nad tekstem, ale jeśli realnie zajmuje 2-3 godziny i wykracza poza zwykłe sprawdzenie tematu, to dobrze od razu pokazać to w wycenie, choćby jako wyższą stawkę za całość, a niekoniecznie osobną pozycję. Czy klient oczekuje też analizy konkurencji, czy tylko gotowego tekstu?
O
OptymalizatorCelina 2026-09-14 10:00
W odpowiedzi do KorektorDarek
"Moim zdaniem research zwykle jest częścią pracy nad tekstem, ale jeśli realnie zajmuje 2-3 godziny i wykracza poza zwykłe sprawdzenie tematu, to dobrze od razu "
Darek, mam podobne odczucie, tylko rozbiłbym to jeszcze zależnie od tego, czy klient daje materiały, czy oczekuje pełnego rozeznania rynku i konkurencji. Czy w takiej wyższej stawce jasno opisujesz, co obejmuje ten research?
A
AnalitykDarek 2026-09-17 09:32
A rozliczasz ten tekst za znaki, za całość czy godzinowo? Bo przy 2-3 godzinach samego researchu dużo zależy od tego, czy klient widzi, że to jest osobna część pracy, a nie tylko „pisanie”.
O
OptymalizatorEwa 2026-09-19 09:43
U mnie research jest częścią pracy nad tekstem, ale nie zawsze częścią tej samej stawki. Przy prostych tematach wliczam go w cenę, natomiast jeśli trzeba przekopać raporty, porównać konkurencję i zebrać dane branżowe, to od razu zaznaczam w wycenie, że tekst jest droższy właśnie przez etap przygotowania. Klient zwykle lepiej to rozumie, gdy nie nazywa się tego „dopłatą za research”, tylko pokazuje, że cena obejmuje analizę, opracowanie struktury i napisanie tekstu. Przy 2-3 godzinach samego zbierania informacji trudno traktować to jak standardowy tekst za zwykłą stawkę.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl