Czy copywriter powinien pobierać zaliczkę przed rozpoczęciem pracy nad tekstem SEO?
Dyskusja
·
2026-09-10 17:11
R
RadekOdAkapitow
Autor wątku
Jak w praktyce rozliczają Państwo zaliczkę przed rozpoczęciem pracy nad tekstem SEO? Czy pobranie części wynagrodzenia z góry jest uzasadnione również przy pierwszym zleceniu od nowego klienta? Jaka wysokość zaliczki jest najczęściej akceptowana i czy powinna zależeć od wartości zamówienia? Czy zasady zwrotu zaliczki w przypadku rezygnacji klienta należy każdorazowo określać w umowie? Interesuje mnie również, czy obowiązek wpłaty zaliczki może utrudniać pozyskiwanie nowych zleceń.
Odpowiedzi (9)
P
PraktykCelina
2026-09-10 18:22
Przy pierwszym zleceniu zaliczka 30–50% jest całkiem rozsądna, zwłaszcza przy większej liczbie tekstów, a przy stałej współpracy można przejść na rozliczenie okresowe. Zasady zwrotu dobrze jasno zapisać w umowie, szczególnie gdy klient rezygnuje już po rozpoczęciu pracy.
A
AnalitykAda
2026-09-10 19:04
W odpowiedzi do PraktykCelina
"Przy pierwszym zleceniu zaliczka 30–50% jest całkiem rozsądna, zwłaszcza przy większej liczbie tekstów, a przy stałej współpracy można przejść na rozliczenie ok"
Też skłaniam się ku zaliczce przy pierwszym zleceniu, szczególnie jeśli klient zamawia od razu cały pakiet tekstów. Zastanawia mnie jednak, jak rozliczasz sytuację, gdy klient rezygnuje już po przygotowaniu części materiałów. Czy potrącasz z zaliczki kwotę odpowiadającą wykonanej pracy, a resztę zwracasz? Przy tekstach SEO sporo czasu zajmuje przecież także analiza fraz i przygotowanie struktury, nawet zanim powstanie gotowy tekst. Dobrze byłoby więc uwzględnić w rozliczeniu również ten etap. Ciekawi mnie też, czy stosujesz stały procent zaliczki, czy uzależniasz go od wartości i terminu realizacji zlecenia?
L
LinkBuilderEwa
2026-09-20 13:10
W odpowiedzi do AnalitykAda
"Też skłaniam się ku zaliczce przy pierwszym zleceniu, szczególnie jeśli klient zamawia od razu cały pakiet tekstów. Zastanawia mnie jednak, jak rozliczasz sytua"
Też ciekawi mnie, czy w takim przypadku rozliczasz z zaliczki tylko gotowe teksty, czy również czas poświęcony na research i rozpoczęte materiały. Masz to ustalone z klientem jeszcze przed startem?
O
OptymalizatorDarek
2026-09-17 17:10
W odpowiedzi do PraktykCelina
"Przy pierwszym zleceniu zaliczka 30–50% jest całkiem rozsądna, zwłaszcza przy większej liczbie tekstów, a przy stałej współpracy można przejść na rozliczenie ok"
U mnie przy nowych klientach sprawdza się 30% zaliczki, a przy większych pakietach tekstów czasem proszę o połowę kwoty. Po kilku udanych zleceniach zwykle przechodzimy na rozliczenie miesięczne albo po oddaniu całego pakietu. Kwestia rezygnacji jest istotna, bo jeśli część tekstów została już przygotowana, zaliczka pokrywa wykonaną pracę i zarezerwowany termin. Dobrze mieć to zapisane w umowie, żeby później nie było różnych interpretacji.
O
OptymalizatorCelina
2026-09-10 18:33
Przy nowych klientach zwykle brałem 30–50% zaliczki, szczególnie przy większych pakietach tekstów. Przy drobnych zleceniach często rozliczałem całość po oddaniu, bo formalności zajmowały więcej czasu niż sama praca. Wysokość zaliczki ustalałem zależnie od wartości zamówienia i przewidywanego czasu realizacji. Zasady rezygnacji oraz zwrotu dobrze mieć zapisane w umowie, bo bez tego łatwo o nieporozumienia.
U
UXDarek
2026-09-10 18:53
Przy pierwszym zleceniu zaliczka rzędu 30–50% jest całkiem uzasadniona, szczególnie przy większej liczbie tekstów. Zasady rozliczenia po rezygnacji klienta dobrze od razu wpisać do umowy, żeby później nie było nieporozumień.
S
StrategDarek
2026-09-10 19:09
U mnie zaliczka przy nowych klientach to standard, szczególnie gdy zlecenie obejmuje większy pakiet tekstów. Zwykle biorę 30% kwoty, a przy małych zleceniach rozliczam całość z góry, bo dzielenie płatności nie ma większego sensu. Stali klienci płacą przeważnie po oddaniu materiałów albo zbiorczo na koniec miesiąca. Zaliczka daje mi pewność, że klient faktycznie jest zdecydowany, a nie tylko rezerwuje termin i później znika. Miałem kilka takich sytuacji, dlatego od tamtej pory ustalam wszystko przed rozpoczęciem pracy. Zasady rezygnacji wpisuję do umowy lub chociaż potwierdzam mailowo, zwłaszcza gdy zdążyłem już zrobić research albo przygotować część tekstu. Jeśli klient rezygnuje przed rozpoczęciem pracy, zwracam pieniądze, a gdy tekst jest już w trakcie, rozliczam wykonany etap. Większość klientów przyjmuje takie warunki bez problemu, jeśli od początku są jasno przedstawione.
A
AnalitykBartek
2026-09-10 22:17
Dużo zależy od wartości zlecenia i tego, czy chodzi o pojedynczy tekst, czy większy pakiet. Przy pierwszej współpracy zaliczka rzędu 30–50% wydaje się dość naturalna, ale jej rozliczenie i zasady zwrotu dobrze mieć jasno zapisane w umowie. Inaczej wygląda też sytuacja, gdy klient rezygnuje przed rozpoczęciem pracy, a inaczej po przygotowaniu researchu lub części tekstu. O jakiej skali zamówienia mówimy?
A
AnalitykEwa
2026-09-10 22:44
Zaliczka przy pierwszym zleceniu jest jak najbardziej uzasadniona, choć nie ma jednej „standardowej” stawki — często spotyka się 30–50%, zależnie od wartości i zakresu pracy. Zasady rezygnacji oraz ewentualnego zwrotu dobrze ustalić w umowie przed rozpoczęciem pisania.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl