Czy copywriter powinien doliczać opłatę za ekspresowy termin realizacji tekstu SEO?
Dyskusja
·
2026-09-11 15:50
R
RafalWieczorem
Autor wątku
Klient poprosił mnie o przygotowanie tekstu SEO na następny dzień, mimo że standardowo potrzebuję na realizację kilku dni. Taki termin oznacza dla mnie zmianę planu pracy i przełożenie innych zleceń. Czy w takiej sytuacji copywriter powinien doliczyć opłatę za ekspresową realizację?
Odpowiedzi (5)
U
UXEwa
2026-09-11 16:52
U mnie ekspresowy termin zawsze oznacza dopłatę, bo muszę przeorganizować cały plan i czasem przesunąć inne zlecenia. Klienci zwykle to rozumieją, jeśli informuję o dodatkowym koszcie przed rozpoczęciem pracy.
U
UXCelina
2026-09-12 08:11
W odpowiedzi do UXEwa
"U mnie ekspresowy termin zawsze oznacza dopłatę, bo muszę przeorganizować cały plan i czasem przesunąć inne zlecenia. Klienci zwykle to rozumieją, jeśli informu"
Mam podobne podejście, bo ekspresowa realizacja to nie tylko szybsze pisanie, ale też zmiana całego harmonogramu. Jeśli przez pilne zlecenie trzeba przesunąć inne teksty albo pracować po godzinach, dopłata jest jak najbardziej uzasadniona. Kluczowe jest ustalenie jej wysokości jeszcze przed przyjęciem zlecenia, żeby klient nie był zaskoczony. Dobrze też mieć stałą stawkę za tryb ekspresowy, na przykład określony procent podstawowej ceny. Dzięki temu zasady są jasne i nie trzeba za każdym razem wyceniać presji czasu od zera. Oczywiście dużo zależy od objętości tekstu i tego, czy termin na następny dzień faktycznie wymaga przełożenia innych zadań. Jaką dopłatę stosujesz przy takich zleceniach?
M
MarketingEwa
2026-09-20 21:01
W odpowiedzi do UXEwa
"U mnie ekspresowy termin zawsze oznacza dopłatę, bo muszę przeorganizować cały plan i czasem przesunąć inne zlecenia. Klienci zwykle to rozumieją, jeśli informu"
Mam podobne podejście — dopłata za ekspres ma sens, bo klient płaci też za zmianę harmonogramu i priorytetową realizację. Kluczowe, żeby ustalić jej wysokość przed przyjęciem zlecenia.
K
KorektorAda
2026-09-15 09:38
U mnie ekspresowy termin zawsze wiąże się z dodatkową opłatą, bo zwykle oznacza zmianę całego planu dnia albo pracę wieczorem. Klient płaci wtedy nie tylko za sam tekst, ale też za priorytetową realizację. Dobrze tylko podać wysokość dopłaty przed przyjęciem zlecenia, żeby później nie było nieporozumień. Ja zwykle doliczam 30–50%, zależnie od terminu i objętości tekstu.
A
AnalitykBartek
2026-09-23 07:21
Tak, ekspresowa realizacja spokojnie może kosztować więcej, skoro wymaga zmiany planu i przesunięcia innych zleceń. Ważne tylko, żeby klient znał dopłatę przed rozpoczęciem pracy.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl