Jaką strukturę powinna mieć strona główna firmy B2B, żeby jasno przedstawiała ofertę i wspierała SEO?
Dyskusja
·
2026-09-11 17:27
K
KubaPoRobocie
Autor wątku
Prowadzę jednoosobową firmę zajmującą się wdrożeniami systemów ERP dla małych zakładów produkcyjnych i właśnie przygotowuję nową stronę internetową. Obecna strona główna jest właściwie długim opisem usług, przez co potencjalny klient nie od razu rozumie, czym się zajmuję i dla kogo pracuję. Chcę na niej pokazać trzy główne obszary oferty, krótko opisać sposób współpracy oraz dodać przykłady zrealizowanych wdrożeń. Strona ma pozyskiwać zapytania głównie od właścicieli firm zatrudniających od 10 do 50 osób, a ruch ma pochodzić zarówno z poleceń, jak i z Google. Jestem na etapie przygotowywania makiety i mam około 8 tys. zł budżetu na projekt, teksty oraz wdrożenie. Zastanawiam się, ile sekcji powinna mieć taka strona i w jakiej kolejności je ułożyć, żeby całość była konkretna, ale nie przeładowana. Jaką strukturę strony głównej firmy B2B warto przyjąć, żeby użytkownik szybko poznał ofertę, a wyszukiwarka dobrze zrozumiała temat strony?
Odpowiedzi (9)
P
PraktykDarek
2026-09-11 19:23
Na górze daj prosty komunikat: co wdrażasz, dla kogo i jaki problem rozwiązujesz, a niżej trzy obszary oferty, krótki proces współpracy oraz konkretne realizacje. Taka struktura będzie czytelna dla klientów i pozwoli naturalnie rozwinąć frazy związane z ERP dla małych firm produkcyjnych.
K
KorektorBartek
2026-09-11 19:33
W odpowiedzi do PraktykDarek
"Na górze daj prosty komunikat: co wdrażasz, dla kogo i jaki problem rozwiązujesz, a niżej trzy obszary oferty, krótki proces współpracy oraz konkretne realizacj"
Dokładnie, taki układ szybko pokaże klientowi, czy trafił w dobre miejsce. Każdy z trzech obszarów oferty można krótko opisać pod kątem konkretnego problemu zakładu produkcyjnego, zamiast skupiać się wyłącznie na funkcjach systemu. Przy realizacjach dobrze podać punkt wyjścia, zakres wdrożenia i osiągnięty efekt, bo buduje to wiarygodność i naturalnie wspiera SEO. Dodałbym jeszcze krótką sekcję FAQ z pytaniami, które najczęściej pojawiają się przed pierwszą rozmową.
O
OptymalizatorAda
2026-09-11 19:48
U mnie najlepiej zadziałał prosty układ: na początku jedno zdanie, co robię i dla kogo, niżej trzy obszary oferty, krótki przebieg współpracy, konkretne realizacje z efektami i na końcu formularz kontaktowy. Pod SEO każda główna usługa dostała osobną podstronę, zamiast upychania wszystkich fraz na stronie głównej.
R
RedaktorBartek
2026-09-11 20:11
U mnie najlepiej zadziałał prosty układ: na początku jedno konkretne zdanie, co robię i dla kogo, a zaraz pod nim trzy główne usługi opisane językiem korzyści. Dalej dałem krótki przebieg współpracy oraz dwa przykłady wdrożeń z informacją, jaki problem udało się rozwiązać. Osobne podstrony dla każdej usługi lepiej łapały ruch z Google niż jeden długi opis na stronie głównej, a sama strona stała się dużo czytelniejsza. Na końcu wystarczy wyraźny kontakt lub formularz z pytaniem o rodzaj produkcji i używany obecnie system.
K
KorektorDarek
2026-09-11 20:52
W odpowiedzi do RedaktorBartek
"U mnie najlepiej zadziałał prosty układ: na początku jedno konkretne zdanie, co robię i dla kogo, a zaraz pod nim trzy główne usługi opisane językiem korzyści. "
Mam bardzo podobne doświadczenie — po skróceniu początku strony klienci szybciej łapali, czym dokładnie się zajmuję. Przy przykładach wdrożeń dobrze działały konkretne efekty, np. mniej ręcznego przepisywania danych albo sprawniejsze planowanie produkcji. Osobne podstrony dla trzech obszarów oferty też pomogły mi uporządkować treść i złapać ruch z bardziej precyzyjnych fraz. Czy te podstrony kierowałeś pod konkretne branże, czy raczej pod rodzaj usługi?
A
AnalitykAda
2026-09-11 20:27
Na górze dałbym jedno konkretne zdanie: jakie systemy wdrażasz, dla kogo i jaki problem rozwiązujesz, a niżej trzy obszary oferty, prosty przebieg współpracy oraz krótkie realizacje z efektami. Pod SEO dobrze, żeby każdy obszar prowadził do osobnej podstrony opisującej usługę szerzej.
A
AnalitykCelina
2026-09-12 09:19
W odpowiedzi do AnalitykAda
"Na górze dałbym jedno konkretne zdanie: jakie systemy wdrażasz, dla kogo i jaki problem rozwiązujesz, a niżej trzy obszary oferty, prosty przebieg współpracy or"
Zgadzam się, szczególnie z tym, żeby już pierwszy ekran jasno mówił, komu pomagasz i w czym. Trzy obszary oferty na stronie głównej mogą działać jako krótkie wprowadzenia, a osobne podstrony pozwolą szerzej opisać usługi i lepiej dopasować treści do konkretnych zapytań w Google. W realizacjach dobrze podać nie tylko zakres wdrożenia, ale też konkretny efekt, np. krótszy czas planowania produkcji albo mniej błędów w stanach magazynowych. Dodałbym jeszcze jedno wyraźne wezwanie do kontaktu po sekcji z ofertą i na końcu strony.
P
PraktykEwa
2026-09-11 20:27
Na stronie głównej zacząłbym od krótkiego komunikatu: jakie systemy wdrażasz, dla kogo i jaki problem rozwiązujesz, a niżej umieścił trzy obszary oferty, prosty opis etapów współpracy oraz krótkie realizacje z konkretnymi efektami. Pod SEO dobrze, żeby każda usługa miała też osobną podstronę rozwijającą temat i odpowiadającą na pytania klientów.
L
LinkBuilderEwa
2026-09-12 07:41
Na górze strony dałbym jedno konkretne zdanie: jakie systemy ERP wdrażasz, dla kogo i jaki problem rozwiązujesz, a obok wyraźny przycisk kontaktowy. Niżej mogą znaleźć się trzy obszary oferty, każdy z krótkim opisem efektu dla klienta, a następnie prosty schemat współpracy i 2–3 realizacje z konkretnymi rezultatami. Osobne podstrony usług pozwolą rozwinąć treść pod konkretne frazy, dzięki czemu strona główna pozostanie czytelna, a jednocześnie będzie kierowała użytkowników i wyszukiwarkę do bardziej szczegółowych informacji. Na końcu dobrze sprawdzi się krótkie FAQ oraz ponowne zaproszenie do kontaktu.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl