Czy artykuł blogowy i strona usługi mogą konkurować o tę samą frazę?

Dyskusja · 2026-09-12 19:00
D
DorotaNaDeadline
Autor wątku
Na stronie firmowej mamy rozbudowany opis usługi oraz artykuł blogowy zoptymalizowany pod niemal identyczną frazę kluczową. Od około dwóch miesięcy w wynikach Google pojawiają się one zamiennie, zwykle między 15. a 30. pozycją. Strona usługi ma generować zapytania ofertowe, ale częściej wyświetla się artykuł. Czy taka sytuacja może oznaczać kanibalizację słów kluczowych i osłabiać SEO on-page obu podstron?
Odpowiedzi (10)
A
AnalitykEwa 2026-09-12 20:01
Tak, to wygląda na kanibalizację, zwłaszcza jeśli obie podstrony odpowiadają na tę samą intencję wyszukiwania. Google może mieć problem z wyborem właściwego adresu, przez co pozycje obu stron są niestabilne, a ruch trafia częściej na artykuł zamiast na stronę usługi. Można wyraźniej rozdzielić ich role: artykuł ukierunkować na pytania i etap informacyjny, a stronę usługi na intencję zakupową, dodatkowo wzmacniając ją linkowaniem wewnętrznym z bloga. Jeśli treści mocno się pokrywają, sensowne może być też przeniesienie części materiału do strony usługi i ograniczenie artykułu do bardziej szczegółowego zagadnienia.
R
RedaktorDarek 2026-09-13 08:13
W odpowiedzi do AnalitykEwa
"Tak, to wygląda na kanibalizację, zwłaszcza jeśli obie podstrony odpowiadają na tę samą intencję wyszukiwania. Google może mieć problem z wyborem właściwego adr"
Też widzę tu możliwą kanibalizację, choć samo naprzemienne wyświetlanie adresów jeszcze jej jednoznacznie nie potwierdza. Kluczowe jest to, czy artykuł i strona usługi odpowiadają na tę samą intencję, czy jednak jeden materiał ma charakter informacyjny, a drugi sprzedażowy. Jeśli treści mocno się pokrywają, Google może nie mieć jasnego sygnału, który adres jest ważniejszy dla tej frazy. Rozdzieliłbym więc zakres tematów: stronę usługi skupił na ofercie i zapytaniach, a artykuł na konkretnych problemach, pytaniach lub poradach związanych z usługą. Pomóc może też linkowanie z artykułu do oferty przy użyciu naturalnego tekstu odsyłacza oraz ograniczenie powtarzających się nagłówków i fragmentów. Nie łączyłbym stron automatycznie, jeśli każda z nich ma własną rolę i może odpowiadać na inną potrzebę użytkownika. Dobrze też sprawdzić w Search Console, na jakie dokładnie zapytania wyświetla się każdy adres, bo czasem problem dotyczy tylko kilku bardzo podobnych fraz. Czy obie podstrony mają zbliżone tytuły i nagłówki H1?
O
OptymalizatorCelina 2026-09-12 20:24
Tak, to wygląda na kanibalizację — Google nie potrafi jednoznacznie ustalić, który adres lepiej odpowiada na tę samą intencję, więc wyświetla je zamiennie. Rozdzielenie fraz i intencji obu podstron oraz mocniejsze linkowanie wewnętrzne do strony usługi może pomóc ustabilizować wyniki.
O
OptymalizatorDarek 2026-09-25 18:05
W odpowiedzi do OptymalizatorCelina
"Tak, to wygląda na kanibalizację — Google nie potrafi jednoznacznie ustalić, który adres lepiej odpowiada na tę samą intencję, więc wyświetla je zamiennie. Rozd"
Miałem podobną sytuację i samo mocniejsze linkowanie wewnętrzne niewiele zmieniło, dopóki obie podstrony celowały w praktycznie tę samą intencję. Dopiero po przerobieniu artykułu na bardziej informacyjny i zostawieniu frazy sprzedażowej stronie usługi wyniki się ustabilizowały. Artykuł zaczął wtedy wspierać usługę, zamiast z nią konkurować. Sprawdzaliście, czy obie strony odpowiadają na te same pytania użytkownika?
L
LinkBuilderDarek 2026-09-13 08:06
Tak, to może być kanibalizacja, szczególnie jeśli obie podstrony odpowiadają na tę samą intencję użytkownika. Samo pojawianie się adresów zamiennie nie musi być problemem, ale pozycje 15–30 sugerują, że Google nie potrafi jasno wskazać ważniejszej strony. Artykuł można ukierunkować bardziej informacyjnie, a stronę usługi na frazy sprzedażowe, jednocześnie wzmacniając ją linkowaniem wewnętrznym z bloga. Czy oba teksty mają podobne nagłówki i zakres treści?
U
UXEwa 2026-09-13 09:28
Miałem bardzo podobną sytuację i faktycznie wyglądało to na kanibalizację, choć nie zawsze samo wyświetlanie dwóch adresów zamiennie musi nią być. U mnie sygnałem było właśnie ciągłe przeskakiwanie podstron w Google i brak wyraźnego wzrostu którejkolwiek z nich. Rozdzieliłem intencje: strona usługi dostała treść nastawioną na ofertę i kontakt, a artykuł odpowiadał głównie na pytania informacyjne. Zmieniłem też główną frazę artykułu na bardziej szczegółową i dodałem z niego mocne linkowanie wewnętrzne do usługi. Po kilku tygodniach strona usługowa zaczęła pojawiać się stabilniej, a artykuł łapał ruch z dłuższych zapytań. Sprawdziłbym też, czy oba teksty nie mają bardzo podobnych tytułów, nagłówków i fragmentów treści. Jeśli artykuł nie ma własnej, sensownej intencji, można rozważyć połączenie treści i przekierowanie go na stronę usługi. Czy obie podstrony odpowiadają obecnie na dokładnie ten sam typ zapytania użytkownika?
O
OptymalizatorAda 2026-09-19 09:39
W odpowiedzi do UXEwa
"Miałem bardzo podobną sytuację i faktycznie wyglądało to na kanibalizację, choć nie zawsze samo wyświetlanie dwóch adresów zamiennie musi nią być. U mnie sygnał"
Też zwróciłbym uwagę na brak wzrostów mimo ciągłego przeskakiwania adresów, bo to mocniejszy sygnał niż sama zamiana wyników. Jak dokładnie rozdzieliłeś intencje obu podstron?
S
StrategBartek 2026-09-14 08:19
Może to wyglądać na kanibalizację, ale samo zamienne pojawianie się adresów jeszcze jej nie przesądza. Dużo zależy od tego, czy obie podstrony faktycznie odpowiadają na tę samą intencję użytkownika. Jeśli artykuł jest poradnikowy, a strona usługi sprzedażowa, Google może po prostu testować, który wynik lepiej pasuje do danego zapytania. Pozycje między 15. a 30. mogą też wskazywać na zbyt małą różnicę w treści, tytułach i linkowaniu wewnętrznym. Istotne jest również, która podstrona zbiera więcej linków oraz jakie dokładnie zapytania powodują te zmiany w wynikach. Czy w Search Console obie strony mają wyświetlenia na dokładnie te same frazy, czy tylko na podobne warianty?
A
AnalitykCelina 2026-09-18 19:24
Tak, to może być kanibalizacja, szczególnie jeśli obie podstrony odpowiadają na tę samą intencję wyszukiwania. Google nie ma wtedy jasnego sygnału, który adres uznać za główny, więc pokazuje je zamiennie i żadnego nie premiuje wyraźnie. Artykuł można przesunąć w stronę intencji informacyjnej, a stronę usługi skupić na ofercie, uzupełniając to przemyślanym linkowaniem wewnętrznym z bloga do usługi. Sprawdzałeś w Search Console, na jakie dokładnie zapytania wyświetla się każdy z tych adresów?
P
PraktykEwa 2026-09-24 16:47
To może wyglądać na kanibalizację, ale sama zamienność adresów nie przesądza sprawy — Google może po prostu testować, która podstrona lepiej odpowiada intencji użytkownika. Sprawdzaliście, czy obie strony faktycznie celują w tę samą intencję, a nie tylko podobną frazę?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl