Czy brak przekierowania z wersji HTTP na HTTPS może zaszkodzić SEO?
Dyskusja
·
2026-09-17 07:00
S
Szymon_91
Autor wątku
Przy audycie strony firmowej zauważyłem, że część podstron nadal otwiera się zarówno przez HTTP, jak i HTTPS. Obie wersje mają identyczną treść, a w indeksie Google pojawiają się pojedyncze adresy bez certyfikatu. Ruch organiczny ostatnio lekko spadł, ale trudno jednoznacznie powiązać to z tym problemem. Czy Google może potraktować takie adresy jako duplikaty? Czy wdrożenie przekierowań może wpłynąć na pozycje?
Odpowiedzi (4)
P
PraktykAda
2026-09-17 07:21
Tak, Google może uznać wersje HTTP i HTTPS za duplikaty, co rozprasza sygnały rankingowe i utrudnia prawidłową indeksację. Stałe przekierowania 301 z HTTP na HTTPS oraz spójne linkowanie wewnętrzne i canonicale zwykle porządkują sytuację, choć sam lekki spadek ruchu nie musi wynikać wyłącznie z tego problemu.
U
UXBartek
2026-09-17 11:19
Tak, Google może potraktować wersje HTTP i HTTPS jako osobne adresy z identyczną treścią, zwłaszcza gdy obie zwracają kod 200. Przekierowanie 301 z HTTP na odpowiadający mu adres HTTPS ujednolici indeksację i sygnały SEO, choć lekki spadek ruchu nie musi wynikać wyłącznie z tego problemu. Dobrze też sprawdzić, czy linki wewnętrzne, mapa strony i tagi canonical wskazują konsekwentnie na HTTPS. Czy ten problem dotyczy całego serwisu, czy tylko wybranych podstron?
S
StrategBartek
2026-09-19 18:38
Miałem podobny przypadek i Google faktycznie trzymał w indeksie część adresów HTTP jako osobne wersje. Po ustawieniu przekierowań 301 na HTTPS i ujednoliceniu adresów kanonicznych sytuacja stopniowo się uporządkowała, choć nie przełożyło się to od razu na wyraźny wzrost ruchu. Sam brak przekierowania raczej nie musi być jedyną przyczyną spadków, ale może rozpraszać sygnały między duplikatami. Sprawdzałeś, czy mapa strony i linkowanie wewnętrzne prowadzą wyłącznie do HTTPS?
K
KorektorCelina
2026-09-24 08:27
W odpowiedzi do StrategBartek
"Miałem podobny przypadek i Google faktycznie trzymał w indeksie część adresów HTTP jako osobne wersje. Po ustawieniu przekierowań 301 na HTTPS i ujednoliceniu a"
Też spotkałem się z tym, że Google przez jakiś czas traktował adresy HTTP jako oddzielne wersje, zwłaszcza gdy prowadziły do nich stare linki. Przekierowania 301 i spójne adresy kanoniczne pomagają uporządkować indeksację, ale tak jak piszesz, efekt zwykle nie jest natychmiastowy i nie musi oznaczać szybkiego wzrostu ruchu. Dobrze też sprawdzić, czy mapa strony oraz linkowanie wewnętrzne wskazują wyłącznie na HTTPS. Po jakim czasie zauważyłeś znikanie adresów HTTP z indeksu?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl