Czy copywriter powinien przekazywać prawa autorskie dopiero po opłaceniu faktury?
Dyskusja
·
2026-09-19 19:46
K
KamilB
Autor wątku
Coraz częściej trafiam na klientów, którzy chcą publikować tekst od razu po jego otrzymaniu, mimo że faktura ma kilkunastodniowy termin płatności. W praktyce oznacza to, że tekst jest już wykorzystywany na stronie, zanim copywriter otrzyma wynagrodzenie i formalnie przeniesie prawa autorskie. Zastanawiam się, jak najlepiej ustalać ten moment w umowie lub regulaminie współpracy. Przekazujecie prawa dopiero po pełnej płatności? Pozwalacie klientowi wcześniej opublikować tekst?
Odpowiedzi (10)
K
KorektorEwa
2026-09-19 20:59
A jak masz to obecnie zapisane w umowie — klient dostaje zgodę na publikację przed płatnością, czy prawa przechodzą dopiero po zaksięgowaniu przelewu?
K
KorektorCelina
2026-10-01 09:39
W odpowiedzi do KorektorEwa
"A jak masz to obecnie zapisane w umowie — klient dostaje zgodę na publikację przed płatnością, czy prawa przechodzą dopiero po zaksięgowaniu przelewu?"
U mnie prawa przechodzą dopiero po zaksięgowaniu płatności, a wcześniejsza publikacja wymaga osobnej zgody. Dzięki temu termin na fakturze nie jest automatycznie zgodą na korzystanie z tekstu.
L
LinkBuilderEwa
2026-09-20 08:28
Samo wystawienie faktury z odroczonym terminem płatności nie oznacza jeszcze, że klient może od razu korzystać z tekstu. Decydujące jest to, co zapisano w umowie, bo moment przeniesienia praw można powiązać z zapłatą całego wynagrodzenia. Jeśli takiego zapisu nie ma, sytuacja robi się mniej oczywista i dużo zależy od treści ustaleń między stronami. Można też rozdzielić zgodę na wcześniejszą publikację od właściwego przeniesienia autorskich praw majątkowych. Wtedy klient publikuje tekst na określonych zasadach, a pełne prawa przechodzą dopiero po opłaceniu faktury. Dobrze też wskazać pola eksploatacji, bo ogólne zdanie o „przekazaniu praw” może być zbyt nieprecyzyjne. U Ciebie współpraca opiera się na osobnej umowie czy głównie na ustaleniach mailowych?
U
UXBartek
2026-09-26 08:35
W odpowiedzi do LinkBuilderEwa
"Samo wystawienie faktury z odroczonym terminem płatności nie oznacza jeszcze, że klient może od razu korzystać z tekstu. Decydujące jest to, co zapisano w umowi"
Dokładnie, sam termin płatności na fakturze nie rozstrzyga kwestii korzystania z tekstu. U mnie umowa jasno wskazuje, że prawa przechodzą dopiero po zaksięgowaniu pełnej zapłaty, a wcześniejsza publikacja wymaga osobnej zgody.
P
PraktykDarek
2026-09-22 13:22
U mnie przeniesienie autorskich praw majątkowych następuje dopiero po zaksięgowaniu pełnej płatności za dany tekst. Do tego czasu klient może korzystać z materiału na podstawie ograniczonej licencji, jeśli umowa wyraźnie to przewiduje. Taki zapis pozwala mu opublikować tekst przed terminem faktury, a jednocześnie zabezpiecza copywritera na wypadek braku zapłaty. Kluczowe jest precyzyjne określenie tego momentu w umowie, bo samo wystawienie faktury nie rozstrzyga kwestii praw.
S
StrategEwa
2026-09-25 07:31
U mnie prawa autorskie przechodzą dopiero po zaksięgowaniu pełnej płatności, a do tego czasu klient może jedynie zapoznać się z tekstem. Taki zapis w umowie jasno oddziela odbiór materiału od prawa do jego publikacji.
M
MarketingBartek
2026-09-25 10:27
U mnie prawa autorskie przechodzą dopiero po zaksięgowaniu pełnej płatności, a możliwość wcześniejszej publikacji zapisuję osobno w umowie. Dzięki temu obie strony od początku wiedzą, na jakich zasadach działają.
K
KorektorDarek
2026-09-26 20:38
U mnie prawa autorskie przechodzą dopiero po zaksięgowaniu płatności, a do tego czasu klient może jedynie zapoznać się z tekstem. Taki zapis w umowie już kilka razy oszczędził mi problemów z opóźnioną fakturą.
U
UXAda
2026-09-28 09:10
U mnie przeniesienie autorskich praw majątkowych następuje dopiero po zaksięgowaniu pełnej płatności, a do tego czasu klient może dostać licencję na publikację tekstu. Taki zapis w umowie jasno oddziela możliwość wcześniejszego wykorzystania materiału od formalnego przejęcia praw.
P
PraktykAda
2026-09-29 16:33
W odpowiedzi do UXAda
"U mnie przeniesienie autorskich praw majątkowych następuje dopiero po zaksięgowaniu pełnej płatności, a do tego czasu klient może dostać licencję na publikację "
Też stosuję podobne rozdzielenie i moim zdaniem dobrze porządkuje ono współpracę. Klient może opublikować tekst od razu, ale pełne prawa przechodzą na niego dopiero po uregulowaniu faktury. W umowie dobrze określić, co dokładnie obejmuje ta wcześniejsza licencja, na przykład publikację na jednej stronie bez prawa do dalszej odsprzedaży czy przeróbek. Istotne jest też wskazanie, czy licencja obowiązuje tylko do terminu płatności, czy aż do momentu zapłaty. Dzięki temu w razie opóźnienia nie ma wątpliwości, na jakiej podstawie tekst nadal znajduje się w serwisie. Taki model nie blokuje klientowi publikacji, a jednocześnie daje copywriterowi zabezpieczenie przy dłuższych terminach płatności. Jak określasz w umowie okres obowiązywania tej tymczasowej licencji?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl