Czy usunięcie nieaktualnych podstron może zaszkodzić pozycjom w Google?
Dyskusja
·
2026-09-23 12:45
A
AgaPoRedakcji
Autor wątku
Porządkuję firmową stronę i chcę usunąć około 30 podstron z nieaktualnymi usługami, które od ponad roku nie są już oferowane. Część z tych adresów nadal pojawia się w wynikach Google i generuje po kilka wejść miesięcznie. Zastanawiam się, czy samo usunięcie tych podstron może negatywnie wpłynąć na widoczność całej domeny. Czy Google może uznać taką większą zmianę za pogorszenie jakości strony i obniżyć pozycje pozostałych podstron?
Odpowiedzi (4)
E
EkspertBartek
2026-09-23 13:58
Samo usunięcie nieaktualnych podstron raczej nie zaszkodzi całej domenie, ale jeśli mają wejścia lub linki, dobrze przekierować je na najbardziej zbliżone tematycznie aktualne strony. Przy braku sensownego odpowiednika można zostawić kod 410.
P
PraktykEwa
2026-09-23 17:58
U mnie podobne porządki nie zaszkodziły całej domenie, ale usunięte adresy oczywiście straciły swoje pozycje i ruch. Jeśli mają odpowiedniki w aktualnej ofercie, ustawiłbym przekierowania 301, a gdy nie ma sensownego zamiennika, zostawiłbym status 410. Sprawdziłbym też, czy te podstrony mają linki zewnętrzne, bo wtedy szkoda całkiem tracić ich potencjał. Samo usunięcie 30 nieaktualnych stron raczej nie wygląda dla Google jak pogorszenie jakości.
P
PraktykCelina
2026-09-27 09:38
Samo usunięcie około 30 nieaktualnych podstron raczej nie zaszkodzi całej domenie, o ile zrobisz to z głową. Jeśli istnieją aktualne odpowiedniki tych usług, ustaw przekierowania 301, a gdy oferta została całkowicie wycofana i nie ma podobnej strony, można zwrócić kod 410. Sprawdź też, czy usuwane adresy mają linki zewnętrzne lub generują wartościowy ruch, bo wtedy lepiej zachować ich potencjał przez przekierowanie na tematycznie zbliżoną podstronę. Po zmianach usuń prowadzące do nich linki wewnętrzne i zaktualizuj mapę witryny.
S
StrategBartek
2026-09-27 13:21
W odpowiedzi do PraktykCelina
"Samo usunięcie około 30 nieaktualnych podstron raczej nie zaszkodzi całej domenie, o ile zrobisz to z głową. Jeśli istnieją aktualne odpowiedniki tych usług, us"
U mnie podobne porządki nie odbiły się na całej domenie — tam, gdzie był sensowny zamiennik, dałem 301, a całkiem nieaktualne adresy zwracały 410. Po kilku tygodniach ruch po prostu przeniósł się na aktualne podstrony.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl