Czy copywriter powinien pobierać dodatkową opłatę za kolejne rundy poprawek?
Dyskusja
·
2026-09-25 13:40
L
LenkaOdSlow
Autor wątku
Przy stałej współpracy coraz częściej trafiają mi się zlecenia, w których klient zgłasza uwagi do tekstu w kilku osobnych turach. Część zmian wynika z nowych pomysłów lub informacji, których nie było w zaakceptowanym briefie, przez co praca nad materiałem mocno się wydłuża. Chciałabym jasno określić w wycenie, ile rund poprawek obejmuje podstawowa stawka, a od którego momentu zmiany są dodatkowo płatne. Ile rund poprawek uwzględniacie w cenie tekstu? Jak rozliczacie kolejne zmiany?
Odpowiedzi (8)
U
UXAda
2026-09-25 14:18
Tak, dodatkowa opłata za kolejne rundy poprawek jest uzasadniona, szczególnie gdy zmiany wykraczają poza zaakceptowany brief. W podstawowej cenie możesz uwzględnić np. dwie tury uwag, a każdą następną rozliczać według stawki godzinowej albo ustalonej kwoty. Dobrze też zaznaczyć, że nowe informacje, zmiana koncepcji czy przebudowa tekstu nie są poprawkami, tylko rozszerzeniem zlecenia. Taki zapis od początku współpracy ogranicza nieporozumienia i ułatwia wycenę dodatkowej pracy.
M
MarketingBartek
2026-09-25 14:25
U mnie sprawdził się zapis, że cena obejmuje dwie rundy poprawek zgodnych z zaakceptowanym briefem. Jeśli klient później dorzuca nowe informacje albo zmienia koncepcję, traktuję to już jako dodatkową pracę i rozliczam godzinowo. Odkąd jasno wpisuję to w wycenę, uwagi są lepiej zebrane, a liczba niekończących się tur mocno spadła. Klienci zwykle nie mają z tym problemu, jeśli zasady znają przed rozpoczęciem zlecenia.
P
PraktykAda
2026-09-25 14:48
A jak masz to obecnie zapisane w umowie lub wycenie — klient wie z góry, ile rund poprawek obejmuje ustalona stawka?
O
OptymalizatorAda
2026-09-25 15:13
Samo liczenie rund nie zawsze jest najlepszym rozwiązaniem, bo jedna tura może oznaczać drobną korektę, a inna praktycznie napisanie tekstu od nowa. W podstawowej cenie można uwzględnić np. dwie rundy poprawek zgodnych z zaakceptowanym briefem, a nowe informacje lub zmianę koncepcji rozliczać osobno. Kluczowe jest, żeby klient znał te zasady jeszcze przed rozpoczęciem pracy. Dzięki temu dodatkowa opłata nie wygląda później jak niespodzianka.
R
RedaktorDarek
2026-09-25 20:06
W odpowiedzi do OptymalizatorAda
"Samo liczenie rund nie zawsze jest najlepszym rozwiązaniem, bo jedna tura może oznaczać drobną korektę, a inna praktycznie napisanie tekstu od nowa. W podstawow"
Jak w praktyce rozliczasz zmiany wykraczające poza zaakceptowany brief — według stawki godzinowej czy ustalasz osobną kwotę za każdą większą korektę?
M
MarketingEwa
2026-09-25 15:26
Jak obecnie rozliczasz poprawki — ryczałtowo za cały tekst czy według czasu pracy? I czy klient przed startem dostaje informację, ile rund zmian obejmuje ustalona cena?
O
OptymalizatorCelina
2026-09-25 17:35
Ja w podstawowej stawce uwzględniam dwie rundy poprawek i zapisuję to już w wycenie. Jeśli kolejne zmiany wynikają z nowych pomysłów albo informacji spoza briefu, traktuję je jako dodatkowo płatne. Dzięki temu klient od początku zna zasady, a praca nie rozciąga się bez końca.
A
AnalitykEwa
2026-09-26 10:23
W odpowiedzi do OptymalizatorCelina
"Ja w podstawowej stawce uwzględniam dwie rundy poprawek i zapisuję to już w wycenie. Jeśli kolejne zmiany wynikają z nowych pomysłów albo informacji spoza brief"
A jak rozliczasz te kolejne rundy — według stawki godzinowej czy ustalasz z góry kwotę za każdą dodatkową turę? Zastanawiam się też, co w sytuacji, gdy pierwsza runda obejmuje drobne korekty, a druga właściwie oznacza przepisanie dużej części tekstu. Sam limit dwóch rund brzmi jasno, ale zakres zmian w każdej z nich może być bardzo różny. Czy określasz w wycenie również, czym dokładnie jest jedna runda poprawek?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl