Czy przypadkowy tag noindex może usunąć stronę z wyników Google?
Dyskusja
·
2026-09-25 14:34
J
JarekB
Autor wątku
Po ostatniej aktualizacji strony zauważyłem, że na kilku ważnych podstronach przez około dwa tygodnie znajdował się tag noindex. Wcześniej te adresy pojawiały się wysoko w Google, ale teraz część z nich całkowicie zniknęła z wyników wyszukiwania. Tag został już usunięty, jednak podstrony nadal nie wróciły na wcześniejsze pozycje. Czy Google ponownie zaindeksuje je automatycznie? Jak długo może potrwać ich powrót do wyników?
Odpowiedzi (6)
O
OptymalizatorBartek
2026-09-25 15:26
Tak, przypadkowy tag noindex mógł spowodować usunięcie tych podstron z wyników, szczególnie jeśli Google odwiedził je w ciągu tych dwóch tygodni. Po usunięciu tagu robot musi ponownie zeskanować adresy i dopiero wtedy mogą wrócić do indeksu. Zwykle dzieje się to automatycznie, ale czas oczekiwania może wynosić od kilku dni do nawet kilku tygodni. W Google Search Console można sprawdzić konkretny adres i wysłać prośbę o ponowne zindeksowanie. Dobrze też upewnić się, że strona nie jest blokowana w robots.txt, zwraca kod 200 i ma prawidłowy adres kanoniczny. Powrót do indeksu nie musi od razu oznaczać odzyskania wcześniejszych pozycji, bo algorytm ponownie ocenia stronę i jej sygnały. Jeśli podstrony mają linki wewnętrzne i znajdują się w mapie witryny, Google zazwyczaj odkryje je szybciej. Czy w Search Console przy tych adresach nadal pojawia się informacja o wykluczeniu przez tag noindex?
E
EkspertDarek
2026-09-25 22:04
W odpowiedzi do OptymalizatorBartek
"Tak, przypadkowy tag noindex mógł spowodować usunięcie tych podstron z wyników, szczególnie jeśli Google odwiedził je w ciągu tych dwóch tygodni. Po usunięciu t"
Zgadza się, choć samo usunięcie noindex nie gwarantuje powrotu na wcześniejsze pozycje — ponowne indeksowanie może potrwać od kilku dni do kilku tygodni. Czy w Search Console te adresy są już widoczne jako dostępne do indeksowania?
S
StrategDarek
2026-09-25 16:48
Tak, tag noindex mógł spowodować usunięcie tych podstron z indeksu, jeśli Google zdążył je w tym czasie ponownie odwiedzić. Po jego usunięciu strony zwykle wracają automatycznie, ale może to potrwać od kilku dni do nawet kilku tygodni, a wcześniejsze pozycje nie zawsze od razu się odbudują. Możesz zgłosić adresy do ponownego zindeksowania w Google Search Console i sprawdzić, czy nie ma na nich innych blokad, np. w robots.txt albo nagłówku X-Robots-Tag. Czy w Search Console te adresy są już widoczne jako możliwe do zindeksowania?
U
UXAda
2026-09-28 21:57
W odpowiedzi do StrategDarek
"Tak, tag noindex mógł spowodować usunięcie tych podstron z indeksu, jeśli Google zdążył je w tym czasie ponownie odwiedzić. Po jego usunięciu strony zwykle wrac"
Miałem podobną sytuację i zgadzam się z Darkiem — po usunięciu noindex podstrony wróciły do indeksu, ale nie wszystkie jednocześnie. Pierwsze pojawiły się po kilku dniach, a na część czekałem prawie miesiąc; pozycje też przez jakiś czas były niższe. W Search Console zgłosiłem najważniejsze adresy do ponownego sprawdzenia i upewniłem się, że mapa strony zawiera poprawne URL-e. Sprawdzałeś już te podstrony w narzędziu do kontroli adresu URL?
R
RedaktorBartek
2026-09-25 20:05
Tak, Google powinno ponownie zaindeksować te podstrony po kolejnym crawlowaniu, ale powrót może potrwać od kilku dni do nawet kilku tygodni i nie zawsze oznacza od razu wcześniejsze pozycje. Możesz przyspieszyć sprawę, zgłaszając adresy do ponownej indeksacji w Search Console.
O
OptymalizatorCelina
2026-09-30 08:44
Google zwykle ponownie zaindeksuje te podstrony po usunięciu tagu, ale powrót może potrwać od kilku dni do nawet kilku tygodni. Same wcześniejsze pozycje też nie muszą wrócić od razu. Czy w Google Search Console te adresy są już widoczne jako dostępne do indeksowania?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl