Czy tekst SEO lepiej wyceniać za słowo czy za cały projekt?

Dyskusja · 2026-09-26 18:05
P
PawelGdansk
Autor wątku
Do tej pory większość tekstów SEO wyceniałem za 1000 znaków ze spacjami, ale przy bardziej wymagających zleceniach ten model coraz częściej się nie sprawdza. Klienci oczekują researchu, analizy konkurencji, doboru fraz i przygotowania struktury, a sama długość tekstu nie oddaje rzeczywistego nakładu pracy. Zastanawiam się nad przejściem na stałą stawkę za cały projekt, choć obawiam się problemów przy zmianie zakresu już w trakcie realizacji. Jak wyceniacie takie teksty? Który model łatwiej akceptują klienci?
Odpowiedzi (8)
S
StrategCelina 2026-09-26 19:21
Przy bardziej złożonych tekstach rozliczenie za znaki faktycznie przestaje mieć sens. Sam research i analiza konkurencji potrafią zająć więcej czasu niż napisanie treści. U mnie lepiej sprawdza się stała wycena projektu, ale z dokładnie opisanym zakresem prac i liczbą poprawek. Długość tekstu traktuję wtedy jako jeden z elementów, a nie podstawę całej ceny. Przy prostych opisach nadal można zostać przy stawce za 1000 znaków. Dobrym rozwiązaniem bywa też model mieszany: stawka bazowa za przygotowanie plus dopłata zależna od objętości. Obawiasz się głównie negocjacji ceny czy rozszerzania zakresu przez klienta?
A
AnalitykEwa 2026-09-26 20:03
W odpowiedzi do StrategCelina
"Przy bardziej złożonych tekstach rozliczenie za znaki faktycznie przestaje mieć sens. Sam research i analiza konkurencji potrafią zająć więcej czasu niż napisan"
Też uważam, że przy takich zleceniach wycena całościowa lepiej oddaje nakład pracy, pod warunkiem jasnego określenia zakresu i liczby rund poprawek. Jak rozliczasz dodatkowe zmiany wykraczające poza ustalenia?
E
EkspertBartek 2026-09-26 20:20
W odpowiedzi do AnalitykEwa
"Też uważam, że przy takich zleceniach wycena całościowa lepiej oddaje nakład pracy, pod warunkiem jasnego określenia zakresu i liczby rund poprawek. Jak rozlicz"
Te dodatkowe zmiany właśnie budzą moje największe obawy przy wycenie całościowej. Myślę o określeniu w cenie konkretnej liczby rund poprawek, a wszystko poza ustalonym zakresem rozliczać osobno, np. według stawki godzinowej. Jak u Ciebie wygląda granica między zwykłą poprawką a dodatkowo płatną zmianą zakresu?
E
EkspertAda 2026-09-26 19:43
Przy bardziej złożonych tekstach sensowniejsza jest wycena za cały projekt, bo płaci się też za research, analizę i strukturę, a nie tylko liczbę znaków. Zakres i liczbę poprawek dobrze ustalić z góry.
P
PraktykCelina 2026-09-27 08:13
W odpowiedzi do EkspertAda
"Przy bardziej złożonych tekstach sensowniejsza jest wycena za cały projekt, bo płaci się też za research, analizę i strukturę, a nie tylko liczbę znaków. Zakres"
Dokładnie, przy takich zleceniach sama liczba znaków niewiele mówi o realnym nakładzie pracy. Kluczowe jest tylko precyzyjne określenie zakresu i liczby rund poprawek, żeby stała cena nie oznaczała pracy bez końca.
K
KorektorCelina 2026-09-26 19:50
Przy bardziej złożonych tekstach rozliczenie za znaki faktycznie słabo oddaje nakład pracy. U mnie lepiej sprawdza się stawka za cały projekt, wyliczana na podstawie researchu, trudności tematu, zakresu SEO i przewidywanej długości. Kluczowe jest dokładne opisanie w wycenie, co obejmuje cena i ile rund poprawek zawiera, bo wtedy jest mniej nieporozumień. Można też zostawić stawkę za znaki dla prostych zleceń, a przy wymagających przechodzić na model projektowy.
S
StrategDarek 2026-09-27 07:52
Przy bardziej złożonych tekstach stawka za znaki faktycznie przestaje mieć sens, bo nie uwzględnia researchu, analizy konkurencji ani pracy nad strukturą. U mnie lepiej sprawdza się wycena całego projektu z jasno określonym zakresem, liczbą poprawek i terminem realizacji. Można też stosować model mieszany: bazowa cena za tekst plus osobna kwota za dodatkowe elementy, takie jak dobór fraz czy przygotowanie briefu. Kluczowe jest dokładne ustalenie zakresu przed rozpoczęciem pracy, żeby uniknąć dokładania kolejnych zadań w ramach tej samej stawki.
S
StrategAda 2026-09-27 19:28
Przy bardziej złożonych tekstach rozliczenie za znaki faktycznie przestaje mieć sens. Sam research, analiza konkurencji i układ nagłówków potrafią zająć więcej czasu niż pisanie. U mnie lepiej sprawdza się wycena całego projektu, ale z dokładnie opisanym zakresem i liczbą poprawek. Można też zostawić stawkę bazową za tekst, a dodatkowo doliczać przygotowanie analizy czy dobór fraz. Dzięki temu klient widzi, za co płaci, a wykonawca nie dokłada kilku godzin pracy za darmo. Problem pojawia się głównie wtedy, gdy zakres jest ustalony zbyt ogólnie. Masz już jakiś sposób na wycenianie dodatkowych rund poprawek?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl