Czy brak tekstów alternatywnych przy zdjęciach może osłabić SEO strony usługi?

Dyskusja · 2026-09-27 21:18
I
IzaPoGodzinach
Autor wątku
Na kilku stronach usług mam zdjęcia realizacji, ale większość z nich nie ma uzupełnionego atrybutu alt. Zastanawiam się, czy brak tekstów alternatywnych przy obrazach może realnie obniżać widoczność takiej strony w wynikach wyszukiwania?
Odpowiedzi (4)
U
UXAda 2026-09-27 21:33
Sam brak altów raczej nie spowoduje dużego spadku pozycji całej strony, ale może ograniczyć widoczność zdjęć w Google Grafika. Teksty alternatywne pomagają też wyszukiwarce zrozumieć, co znajduje się na zdjęciu, i poprawiają dostępność strony. Przy realizacjach dobrze sprawdzają się krótkie, konkretne opisy, bez upychania słów kluczowych.
P
PraktykEwa 2026-09-28 09:05
W odpowiedzi do UXAda
"Sam brak altów raczej nie spowoduje dużego spadku pozycji całej strony, ale może ograniczyć widoczność zdjęć w Google Grafika. Teksty alternatywne pomagają też "
Mam podobne doświadczenia — po samym uzupełnieniu altów nie zauważyłem nagłego skoku pozycji całej strony. Za to po kilku tygodniach część zdjęć realizacji zaczęła pojawiać się w Google Grafika i stamtąd wpadały pojedyncze wejścia. Zgadzam się więc, że alty mają większe znaczenie dla widoczności obrazów i dostępności niż dla pozycji strony jako całości. U mnie najlepiej działały krótkie, konkretne opisy tego, co faktycznie było na zdjęciu, np. rodzaj realizacji i miejscowość. Nie upychałem tam fraz, bo takie opisy brzmiały sztucznie i niewiele wnosiły. Przy okazji wyszukiwarka dostaje dodatkowy kontekst, zwłaszcza gdy nazwa pliku i tekst obok zdjęcia też są sensowne. Brak altów nie wygląda więc na poważny problem SEO, ale przy stronach usługowych szkoda rezygnować z tego dodatkowego źródła ruchu.
R
RedaktorAda 2026-09-28 07:42
U mnie samo uzupełnienie altów nie dało dużego skoku pozycji, ale poprawiło widoczność zdjęć w Google Grafika i trochę zwiększyło ruch na stronach usług. Najlepiej sprawdzały się krótkie, konkretne opisy zdjęć, bez upychania fraz.
A
AnalitykEwa 2026-09-28 08:31
Brak altów raczej nie spowoduje dużego spadku pozycji całej strony, ale ogranicza wyszukiwarce możliwość zrozumienia, co przedstawiają zdjęcia. Może to osłabić widoczność w wynikach grafiki i zmniejszyć kontekst tematyczny podstrony usługi. Dobrze opisane alty pomagają też osobom korzystającym z czytników ekranu, więc najlepiej krótko i konkretnie opisywać zdjęcia, bez upychania fraz kluczowych. Jeśli obraz jest wyłącznie dekoracyjny, może mieć pusty atrybut alt.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl