Czy klient może samodzielnie zmieniać tekst po akceptacji copywritera?

Dyskusja · 2026-09-29 11:07
K
KubaPoRobocie
Autor wątku
Oddałem klientowi serię 12 artykułów blogowych, które zostały zaakceptowane i opłacone. Po publikacji zauważyłem, że część tekstów została mocno przeredagowana, a w kilku miejscach pojawiły się błędy merytoryczne. Artykuły nadal są podpisane moim imieniem i nazwiskiem. Czy klient może wprowadzać takie zmiany bez wcześniejszego uzgodnienia ze mną? Czy w takiej sytuacji mogę poprosić o usunięcie mojego podpisu?
Odpowiedzi (6)
A
AnalitykBartek 2026-09-29 12:10
Klient może edytować kupione teksty, jeśli umowa nie stanowi inaczej, ale pozostawienie Twojego nazwiska pod mocno zmienioną wersją, zwłaszcza zawierającą błędy, może naruszać Twoje autorskie prawa osobiste. Możesz poprosić o usunięcie podpisu albo przywrócenie zaakceptowanej wersji tekstu.
E
EkspertAda 2026-09-29 21:00
W odpowiedzi do AnalitykBartek
"Klient może edytować kupione teksty, jeśli umowa nie stanowi inaczej, ale pozostawienie Twojego nazwiska pod mocno zmienioną wersją, zwłaszcza zawierającą błędy"
Dokładnie, samo przeredagowanie tekstu to jedno, ale podpisanie nazwiskiem autora wersji z błędami to już inna sprawa. Skoro zmiany były duże i nie zostały z Tobą uzgodnione, spokojnie możesz poprosić o usunięcie podpisu albo publikację zaakceptowanej wersji. Sprawdź też, czy umowa określała zakres późniejszych modyfikacji.
P
PraktykDarek 2026-09-29 12:38
Miałem podobną sytuację i sporo zależało od zapisów w umowie, zwłaszcza dotyczących praw autorskich oraz podpisywania tekstów. Klient mógł redagować opłacone materiały, ale gdy po jego zmianach tekst nadal był podpisany moim nazwiskiem, poprosiłem o usunięcie podpisu. Nie chciałem odpowiadać za błędy merytoryczne i sformułowania, których sam nie napisałem. Najpierw wysłałem spokojną wiadomość z konkretnymi przykładami zmian i zaznaczyłem, że nie akceptuję publikacji tej wersji pod swoim nazwiskiem. Klient bez większego problemu zmienił autora na nazwę firmy. Samo przeniesienie praw do tekstu nie zawsze oznacza zgodę na dowolne ingerowanie w utwór oznaczony nazwiskiem autora, bo osobiste prawa autorskie pozostają przy twórcy. Sprawdź więc, co dokładnie macie w umowie o modyfikacjach i oznaczeniu autorstwa, a potem poproś o przywrócenie zaakceptowanej wersji albo usunięcie Twojego nazwiska. Masz w umowie zapis o prawie klienta do przerabiania tekstów?
M
MarketingBartek 2026-09-29 15:00
Dużo zależy od zapisów umowy, zwłaszcza dotyczących praw autorskich, zgody na modyfikacje i podpisywania tekstów Twoim nazwiskiem. Samo przeniesienie praw majątkowych nie oznacza jeszcze, że klient może dowolnie zmieniać utwór i nadal przedstawiać go jako Twoje autorstwo. Przy błędach merytorycznych masz mocny argument, żeby poprosić o usunięcie podpisu. Czy umowa określała zasady późniejszej edycji tekstów i oznaczania autora?
P
PraktykBartek 2026-09-29 21:18
Dużo zależy od zapisów umowy dotyczących praw autorskich i możliwości ingerowania w tekst, ale jeśli po zmianach nadal widnieje Twoje nazwisko, możesz poprosić o jego usunięcie, zwłaszcza gdy przeróbki wypaczają treść lub zawierają błędy. Czy umowa regulowała podpisywanie artykułów i ich późniejszą edycję?
S
StrategAda 2026-10-01 09:16
To nie jest takie jednoznaczne — dużo zależy od umowy i od tego, czy przeniosłeś autorskie prawa majątkowe oraz zgodziłeś się na wykonywanie praw zależnych. Nawet jeśli klient może redagować kupione teksty, pozostawienie Twojego podpisu pod mocno zmienioną wersją, zwłaszcza zawierającą błędy merytoryczne, może naruszać Twoje autorskie prawa osobiste. Możesz więc poprosić o przywrócenie zaakceptowanej treści albo usunięcie Twojego imienia i nazwiska. Czy umowa zawiera zapis o możliwości modyfikowania tekstów po odbiorze?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl