Czy copywriter powinien doliczać opłatę za pilną realizację tekstu?
Dyskusja
·
2026-10-02 08:20
L
LenkaOdSlow
Autor wątku
Klient poprosił mnie o przygotowanie kilku tekstów z terminem na następny dzień, chociaż standardowo na takie zlecenie ustalam co najmniej tydzień. Realizacja wymagałaby przełożenia innych projektów i pracy poza zwykłymi godzinami. Zastanawiam się, czy w takiej sytuacji copywriterzy stosują dodatkową stawkę za ekspresowy termin. Jak wyceniacie pilne zlecenia? Od jakiego terminu naliczacie dopłatę?
Odpowiedzi (6)
U
UXEwa
2026-10-02 08:33
Tak, dopłata za pilny termin jest czymś zupełnie normalnym, zwłaszcza gdy zlecenie wymaga przełożenia innych projektów albo pracy wieczorem. U mnie tryb ekspresowy zaczyna się wtedy, gdy klient oczekuje tekstów szybciej niż wynika to z mojego aktualnego harmonogramu, a nie od konkretnej liczby dni. Zwykle doliczam od 30 do 50% standardowej stawki, zależnie od objętości i stopnia skomplikowania tematu. Przy realizacji na następny dzień dopłata bywa wyższa, szczególnie jeśli materiały przychodzą późno albo wymagają dodatkowego researchu. Klient od razu dostaje informację, że cena obejmuje rezerwację czasu poza kolejnością. Dzięki temu ma jasny wybór: wyższa stawka za ekspres albo standardowa cena przy późniejszym terminie. Dobrze też ustalić, czy „na jutro” oznacza rano, czy do końca dnia, bo to potrafi mocno zmienić zakres pracy. Jak duże objętościowo są te teksty?
K
KorektorCelina
2026-10-02 09:21
A jak duże jest to zlecenie i czy klient uprzedził o pilnym terminie przed ustaleniem stawki? Przy pracy na następny dzień dopłata wydaje się całkiem uzasadniona, szczególnie jeśli musisz przełożyć inne projekty.
P
PraktykAda
2026-10-02 13:24
W odpowiedzi do KorektorCelina
"A jak duże jest to zlecenie i czy klient uprzedził o pilnym terminie przed ustaleniem stawki? Przy pracy na następny dzień dopłata wydaje się całkiem uzasadnion"
U mnie dopłata zależy właśnie od tego, czy pilny termin był znany przed wyceną — jeśli klient zgłasza go później i muszę przeorganizować inne zlecenia, doliczam zwykle 30–50%. Przy realizacji na następny dzień traktuję to już jako tryb ekspresowy.
M
MarketingAda
2026-10-02 11:04
Nie ma jednej granicy, od której „powinno się” doliczać dopłatę — wszystko zależy od Twojego standardowego terminu i tego, czy zlecenie wymusza zmianę grafiku. Jeśli realizacja na następny dzień oznacza pracę po godzinach lub przesuwanie innych projektów, dodatkowe 30–50% jest całkiem normalne, o ile klient zna tę stawkę przed akceptacją.
P
PraktykEwa
2026-10-02 16:11
W odpowiedzi do MarketingAda
"Nie ma jednej granicy, od której „powinno się” doliczać dopłatę — wszystko zależy od Twojego standardowego terminu i tego, czy zlecenie wymusza zmianę grafiku. "
Też traktuję dopłatę jako koszt reorganizacji pracy, a nie karę za pilność — przy terminie na następny dzień 30–50% brzmi rozsądnie. Ważne tylko, żeby klient znał tę stawkę przed rozpoczęciem zlecenia.
L
LinkBuilderDarek
2026-10-02 17:04
U mnie dopłata za ekspres zaczyna się wtedy, gdy termin wymusza przesunięcie innych zleceń albo pracę po godzinach. Zwykle doliczam 30–50%, zależnie od objętości tekstów i tego, jak pilny jest termin. Przy realizacji na następny dzień od razu podaję klientowi dwie ceny: standardową z normalnym terminem i wyższą za tryb ekspresowy. Dzięki temu klient sam decyduje, czy faktycznie potrzebuje tekstów tak szybko.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl