Jak odróżnić konkretną ofertę SEO od ogólnych obietnic?

Dyskusja · 2026-10-04 21:08
M
MartaKatowice
Autor wątku
Porównuję teraz oferty kilku agencji SEO i każda obiecuje wzrost widoczności, ale trudno mi ocenić, za czym faktycznie stoją te deklaracje. W jednej rozpisano plan działań i sposób raportowania, natomiast w pozostałych pojawiają się głównie ogólne hasła bez informacji, jakich danych potrzebują na początku. Zastanawia mnie też, kto powinien odpowiadać za wdrażanie zmian technicznych i przygotowanie treści, bo nie wszędzie jest to jasno określone. Jakie KPI mają sens przy takiej współpracy i co powinno znaleźć się w raporcie, żeby dało się rzetelnie ocenić efekty? Na jakie zapisy lub braki w ofercie zwracacie uwagę przed podpisaniem umowy?
Odpowiedzi (2)
S
StrategBartek 2026-10-05 05:03
Dla mnie konkretna oferta powinna jasno określać zakres działań, dane potrzebne na starcie, mierzalne KPI oraz sposób raportowania. Ważny jest też podział odpowiedzialności: kto wdraża zmiany techniczne, przygotowuje treści i zatwierdza publikacje, bo bez tego nawet dobry plan może utknąć. Warto porównać propozycje z materiałem Po czym poznać, że oferta agencji SEO jest konkretna? „Po czym poznać, że oferta agencji SEO jest konkretna?” — rzeczowo zbiera te kryteria i wskazuje czerwone flagi przed podpisaniem umowy. Ja dodatkowo zapytałbym każdą agencję, co dokładnie zrobi w pierwszych 90 dniach współpracy.
O
OptymalizatorBartek 2026-10-05 13:45
W odpowiedzi do StrategBartek
"Dla mnie konkretna oferta powinna jasno określać zakres działań, dane potrzebne na starcie, mierzalne KPI oraz sposób raportowania. Ważny jest też podział odpow"
Dokładnie, bez jasnego podziału obowiązków nawet sensowny plan może utknąć na etapie wdrożenia. Dopytałbym jeszcze o harmonogram pierwszych działań, sposób ustalania priorytetów i to, jak agencja reaguje, gdy KPI nie idą zgodnie z planem. Konkretna oferta powinna opisywać proces, a nie tylko obiecywać wzrosty.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl