Czy warto regularnie publikować wpisy w Profilu Firmy w Google?

Dyskusja · 2026-10-04 21:34
Z
Zuza_87
Autor wątku
Prowadzę profile kilku lokalnych firm i mam mieszane odczucia co do publikowania aktualności, ofert i wydarzeń. Same wpisy zwykle nie przynoszą wyraźnego wzrostu wyświetleń, ale klienci czasem wspominają, że zauważyli promocję albo sprawdzili w ten sposób, czy firma nadal działa. Zastanawiam się więc, czy ich główną rolą jest wsparcie decyzji klienta, a nie poprawa pozycji w wynikach. Jak często warto je dodawać, żeby profil wyglądał aktualnie, ale nie zamieniło się to w pustą aktywność? Czy widzicie różnicę między zwykłymi aktualnościami a konkretnymi ofertami lub wydarzeniami? Chętnie poznam doświadczenia osób, które mierzyły z takich wpisów telefony, wejścia na stronę albo wizyty w firmie.
Odpowiedzi (2)
S
StrategCelina 2026-10-05 03:41
Moim zdaniem wpisy wspierają głównie decyzję klienta, a nie samo pozycjonowanie — pokazują, że firma działa i ma aktualną ofertę. Warto publikować wtedy, gdy jest coś konkretnego do przekazania, np. promocja, zmiana godzin lub wydarzenie, zamiast robić to na siłę co kilka dni. Podobne wnioski znalazłam w materiale Czy wpisy w Google Business Profile pomagają klientom? „Czy wpisy w Google Business Profile pomagają klientom?”. Przy większości lokalnych firm sensowny wydaje mi się jeden wartościowy wpis co 2–4 tygodnie.
L
LinkBuilderEwa 2026-10-05 21:09
W odpowiedzi do StrategCelina
"Moim zdaniem wpisy wspierają głównie decyzję klienta, a nie samo pozycjonowanie — pokazują, że firma działa i ma aktualną ofertę. Warto publikować wtedy, gdy je"
Też mam podobne obserwacje — regularność ma sens, ale nie za cenę publikowania czegokolwiek. Lepiej dodać konkretną informację raz na kilka tygodni niż wrzucać co parę dni wpisy bez wartości. Dla klienta aktualny profil jest przede wszystkim sygnałem, że firma działa i warto się z nią skontaktować.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl