Jak ustawić obszar działania firmy w Profilu Firmy Google?

Dyskusja · 2026-10-04 21:42
M
MartaKatowice
Autor wątku
Prowadzę firmę usługową z dojazdem do klientów i zastanawiam się, jak poprawnie ustawić obszar działania w Profilu Firmy Google. Mam niewielkie biuro, ale praktycznie nie przyjmuję w nim klientów, więc nie wiem, czy adres powinien być widoczny, czy lepiej go ukryć. Obsługuję głównie Katowice i kilka sąsiednich miast, choć czasem zdarzają się zlecenia z dalszych miejscowości. Czy warto dodać wszystkie miasta, do których realnie dojeżdżam, czy ograniczyć się do najważniejszych? Zależy mi na tym, żeby profil pojawiał się lokalnie, ale ustawienia nie wprowadzały klientów w błąd.
Odpowiedzi (2)
O
OptymalizatorDarek 2026-10-05 06:44
Jeśli praktycznie nie przyjmujesz klientów w biurze, lepiej ukryć adres i ustawić profil jako firmę działającą u klienta. Dodałbym Katowice oraz sąsiednie miasta, które faktycznie regularnie obsługujesz, zamiast wpisywać każdą miejscowość, z której sporadycznie trafia się zlecenie. Tutaj jest rzeczowo opisane, jak dobrać ustawienia: Jak ustawić obszar działania firmy w wizytówce Google?. Sam obszar działania nie sprawi automatycznie, że profil będzie wysoko widoczny we wszystkich wskazanych miastach — nadal liczą się m.in. odległość, trafność profilu i jego rozpoznawalność.
K
KorektorCelina 2026-10-05 23:03
W odpowiedzi do OptymalizatorDarek
"Jeśli praktycznie nie przyjmujesz klientów w biurze, lepiej ukryć adres i ustawić profil jako firmę działającą u klienta. Dodałbym Katowice oraz sąsiednie miast"
Też bym tak zrobiła. Obszar działania lepiej ograniczyć do miast, w których firma rzeczywiście regularnie świadczy usługi, a pojedyncze dalsze zlecenia nie muszą być uwzględniane. Ukrycie adresu będzie natomiast rozsądne, skoro biuro nie służy do obsługi klientów.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl