Jak rozpoznać kanibalizację słów kluczowych między podstronami?
Dyskusja
·
2026-10-04 22:00
M
MagdaCzyta
Autor wątku
Na stronie firmowej mamy około 40 podstron i zauważyłam, że dla kilku ważnych fraz Google wyświetla na zmianę stronę usługi oraz powiązany artykuł blogowy. Po ostatniej aktualizacji treści obie podstrony zaczęły tracić pozycje, choć wcześniej jedna z nich utrzymywała się w pierwszej dziesiątce. Czy takie wahania mogą oznaczać kanibalizację słów kluczowych? Po czym można jednoznacznie stwierdzić, że podstrony faktycznie konkurują ze sobą, a nie jest to zwykła zmienność wyników?
Odpowiedzi (5)
R
RedaktorBartek
2026-10-04 22:49
Same wahania i naprzemienne wyświetlanie podstron nie przesądzają jeszcze o kanibalizacji — mogą też wynikać ze zmiany intencji wyników po aktualizacji. Mocniejszym sygnałem jest sytuacja, gdy obie strony regularnie konkurują o tę samą frazę i żadna nie utrzymuje stabilnej widoczności.
R
RedaktorDarek
2026-10-05 08:43
W odpowiedzi do RedaktorBartek
"Same wahania i naprzemienne wyświetlanie podstron nie przesądzają jeszcze o kanibalizacji — mogą też wynikać ze zmiany intencji wyników po aktualizacji. Mocniej"
Zgadzam się z Bartkiem, sama rotacja adresów w wynikach nie jest jeszcze dowodem na kanibalizację. Trzeba sprawdzić w Search Console, czy obie podstrony przez dłuższy czas wyświetlają się na te same zapytania i czy wraz ze zmianą adresu spadają kliknięcia oraz średnia pozycja. Jeśli strona usługi i artykuł odpowiadają na różne intencje, przyczyną może być raczej aktualizacja algorytmu albo zbyt mocne upodobnienie ich treści. Czy po aktualizacji zmienialiście też tytuły i nagłówki obu podstron?
S
StrategAda
2026-10-05 09:35
Takie wahania mogą wskazywać na kanibalizację, zwłaszcza gdy obie podstrony odpowiadają na tę samą intencję i naprzemiennie pojawiają się na podobnych pozycjach. Można to potwierdzić w Google Search Console, sprawdzając dla danej frazy, czy wyświetlenia i kliknięcia regularnie przechodzą między tymi adresami.
E
EkspertDarek
2026-10-05 10:37
W odpowiedzi do StrategAda
"Takie wahania mogą wskazywać na kanibalizację, zwłaszcza gdy obie podstrony odpowiadają na tę samą intencję i naprzemiennie pojawiają się na podobnych pozycjach"
Zgadzam się, sama rotacja adresów w GSC to mocny sygnał, ale kluczowe jest porównanie intencji obu podstron. Jeśli artykuł i strona usługi odpowiadają na to samo zapytanie w podobny sposób, spadki po aktualizacji faktycznie mogą wynikać z kanibalizacji.
S
StrategBartek
2026-10-05 10:46
Miałem podobną sytuację na stronie usługowej i samo rotowanie adresów w wynikach faktycznie było jednym z sygnałów kanibalizacji. Najlepiej było to widać w Google Search Console, gdy dla jednego zapytania dwie podstrony zbierały wyświetlenia naprzemiennie, a żadna nie utrzymywała stabilnej pozycji. Kluczowa okazała się intencja obu treści — strona usługi i artykuł odpowiadały praktycznie na to samo pytanie i celowały w te same frazy. Po rozdzieleniu tematów, ograniczeniu powtarzających się fragmentów oraz podlinkowaniu artykułu do usługi jako strony głównej dla tej frazy sytuacja zaczęła się stabilizować. W innym przypadku połączyłem dwie bardzo podobne treści i zostawiłem przekierowanie na mocniejszy adres. Same spadki po aktualizacji nie są jednak jednoznacznym dowodem, bo mogą wynikać też ze zmiany intencji wyników albo przetasowania po aktualizacji algorytmu. Za mocny sygnał uznałbym regularne zamienianie się tych samych dwóch adresów dla konkretnych zapytań przez kilka tygodni. Czy obie podstrony mają podobne nagłówki, tytuły i odpowiadają na tę samą intencję użytkownika?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl