Po czym realnie ocenić efekty pracy agencji SEO?
Dyskusja
·
2026-10-04 22:03
M
MarekSadowski
Autor wątku
Od pół roku współpracuję z agencją SEO i mam problem z oceną, czy działania faktycznie idą w dobrą stronę. W raportach dostaję głównie wzrosty pojedynczych fraz oraz ogólny ruch organiczny, ale sporą część wejść generują zapytania z nazwą firmy. Chciałbym zacząć osobno analizować grupy tematyczne, ruch non-brand i konwersje, tylko nie wiem, jakie okresy porównywać, żeby wyniki miały sens. Zastanawia mnie też, czy dobra agencja powinna pokazywać aktualną roadmapę prac wraz z informacją, co zostało wdrożone i jaki przyniosło efekt. Jakie dane powinien zawierać porządny raport, żeby dało się na jego podstawie rzetelnie ocenić współpracę?
Odpowiedzi (1)
L
LinkBuilderBartek
2026-10-05 07:40
Same wzrosty pojedynczych fraz niewiele mówią, zwłaszcza jeśli większość ruchu pochodzi z zapytań brandowych. Porównywałbym osobno grupy tematyczne, ruch non-brand i konwersje rok do roku, a przy braku danych także kwartał do kwartału, uwzględniając sezonowość. Sensownie opisano to w materiale Jak mierzyć efekty współpracy z agencją SEO? „Jak mierzyć efekty współpracy z agencją SEO?” — warto też sprawdzić, czy raport odnosi wyniki do ustalonej wcześniej roadmapy. Po pół roku agencja powinna już umieć pokazać nie tylko widoczność, ale też wpływ działań na wartościowy ruch i zapytania od klientów.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl