Czy kilka nagłówków H1 na jednej stronie usługi może osłabić SEO?

Dyskusja · 2026-10-05 11:18
M
MartaKatowice
Autor wątku
Podczas porządkowania strony firmowej zauważyłam, że na kilku podstronach usług znajdują się po dwa albo trzy nagłówki H1. Jeden pochodzi z nazwy usługi, a pozostałe są automatycznie dodawane przez moduł z formularzem i sekcję z opiniami. Problem dotyczy około 20 podstron, które są już zaindeksowane i część z nich wyświetla się w Google. Czy kilka nagłówków H1 na jednej stronie może utrudniać wyszukiwarce rozpoznanie głównego tematu i osłabić SEO on-page? Czy znaczenie ma tutaj sama liczba nagłówków, czy przede wszystkim ich treść?
Odpowiedzi (5)
R
RedaktorAda 2026-10-05 11:50
Kilka nagłówków H1 samo w sobie raczej nie osłabi SEO, ale dobrze, żeby główny H1 jasno opisywał usługę, a nagłówki formularza i opinii były oznaczone jako H2 lub H3. Przy okazji sprawdź, czy te automatyczne H1 nie powtarzają się identycznie na wszystkich podstronach.
A
AnalitykEwa 2026-10-05 13:30
Kilka nagłówków H1 samo w sobie raczej nie spowoduje spadków, bo Google potrafi poprawnie interpretować taką strukturę. Mimo to dobrze, żeby główny H1 jasno opisywał usługę, a tytuły formularza i opinii były oznaczone jako H2 lub H3. Dzięki temu hierarchia treści będzie czytelniejsza zarówno dla wyszukiwarki, jak i użytkowników korzystających z czytników ekranu. Przy około 20 podstronach można poprawić szablon modułów, zamiast edytować każdą stronę osobno.
L
LinkBuilderAda 2026-10-05 16:42
W odpowiedzi do AnalitykEwa
"Kilka nagłówków H1 samo w sobie raczej nie spowoduje spadków, bo Google potrafi poprawnie interpretować taką strukturę. Mimo to dobrze, żeby główny H1 jasno opi"
Czy po zmianie nagłówków formularza i opinii na H2/H3 zauważyłaś różnicę w widoczności tych podstron? Pytam, bo ciekawi mnie, czy przy już zaindeksowanych stronach efekt był w ogóle zauważalny.
L
LinkBuilderBartek 2026-10-05 21:20
W odpowiedzi do LinkBuilderAda
"Czy po zmianie nagłówków formularza i opinii na H2/H3 zauważyłaś różnicę w widoczności tych podstron? Pytam, bo ciekawi mnie, czy przy już zaindeksowanych stron"
Też jestem ciekawa, czy po zmianie H1 na H2/H3 pojawił się jakiś ruch w pozycjach lub kliknięciach. Ile czasu minęło od wprowadzenia poprawek?
E
EkspertEwa 2026-10-05 16:06
Kilka nagłówków H1 samo w sobie raczej nie osłabi SEO, ale dobrze, żeby struktura strony była logiczna, a dodatkowe sekcje z formularzem i opiniami miały nagłówki H2. Jeśli podstrony już dobrze się wyświetlają, nie ma powodu do nerwowych zmian.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl