Ruch z SEO jest, a konwersja leży — co najczęściej blokuje leady na stronie?

Dyskusja · 2026-04-12 21:34
I
IntencjaUsera
Autor wątku
Mam stronę usługową i od paru miesięcy ruch z SEO rośnie, ale konwersja praktycznie stoi w miejscu (mało zapytań z formularza i kliknięć w telefon). Zastanawiam się, czy największym hamulcem jest komunikat wartości na górze strony, czy raczej CTA i sam formularz (mam kilka pól, ale nie wiem czy to już za dużo). Na mobile wygląda to „okej”, ale mam wrażenie, że ludzie przewijają i uciekają, więc może problemem jest układ, szybkość albo to, że najważniejsze elementy są za nisko. Do tego nie mam pewności, czy dobrze mierzę zdarzenia, bo w statystykach widzę wejścia, ale mało konkretów o tym, gdzie odpadają. Jak podchodzicie do takiej diagnozy on-page: od czego zacząć i co najczęściej daje najszybszy efekt bez przebudowy całej strony?
Odpowiedzi (7)
O
OptymalizatorBartek 2026-04-12 23:10
U mnie najczęściej winny nie jest sam formularz, tylko niedopasowanie intencji z SEO do tego, co obiecujesz i pokazujesz w pierwszym ekranie — ludzie wchodzą, nie widzą od razu „dla kogo to” i „co dostaną”, więc przewijają i odpadają. CTA też potrafi blokować, jeśli jest ogólne typu „Wyślij” i nie mówi, jaki będzie następny krok, a formularz na start lepiej maksymalnie uprościć (czasem imię + telefon/e-mail wystarcza, resztę dopytasz później). Na mobile często zabija brak widocznego przycisku „Zadzwoń”/sticky CTA i zbyt dużo rozpraszaczy nad formularzem, więc warto sprawdzić nagrania/heatmapy i czy mierzysz scroll, klik w tel i porzucenia na formularzu.
K
KorektorDarek 2026-04-12 23:14
Też częściej widzę problem w „pierwszym ekranie” niż w samym formularzu: jeśli od razu nie jest jasne dla kogo jest usługa, jaki efekt obiecujesz i co zrobić dalej, to nawet dobry ruch z SEO odpada po kilku sekundach. Formularz zwykle zabija konwersję dopiero wtedy, gdy ma za dużo pól „na start” albo wymaga wysiłku zanim użytkownik poczuje wartość — ja bym na próbę zostawił 2–3 pola i mocniejsze CTA obok telefonu, a resztę zebrał w kolejnym kroku. Jeśli chcesz, jest fajny materiał do poczytania Jak zwiększyć konwersje na stronie? — jakie masz 3 najczęstsze frazy wejściowe z SEO i czy ich obietnica jest widoczna na górze strony na mobile?
P
PraktykEwa 2026-05-02 15:17
Też bym od tego zaczęła, bo przy ruchu z SEO bardzo często problem jest przed formularzem, a nie w nim. Jeśli na pierwszym ekranie nie ma od razu jasne, dla kogo jest usługa, jaki konkretnie problem rozwiązuje i co zrobić dalej, to użytkownik z mobile szybko odpada. Formularz warto uprościć, ale najpierw sprawdziłabym spójność między frazą wejścia, nagłówkiem, CTA i tym, co widać bez przewijania.
M
MarketingCelina 2026-05-03 04:23
Najczęściej nie blokuje tego jedna rzecz, tylko kilka drobnych tarć naraz: zbyt ogólny komunikat na górze, mało konkretne CTA i formularz, który wymaga za dużo wysiłku jak na pierwszy kontakt. Jeśli ludzie wchodzą z SEO, to zwykle trzeba im bardzo szybko potwierdzić, że trafili dokładnie tam, gdzie chcieli, i od razu pokazać prosty następny krok. Na mobile też warto sprawdzić nie tylko wygląd, ale czy najważniejsze elementy są widoczne od razu i czy samo wysłanie formularza zajmuje dosłownie chwilę. Podobny watek byl tez tutaj: Przedruk artykułu na innym portalu a ryzyko dla SEO - jak to sensownie ustawić?.
M
MarketingEwa 2026-05-03 19:42
Najczęściej problem nie leży w samym ruchu, tylko w tym, że użytkownik po wejściu nie dostaje od razu jasnej odpowiedzi: co dokładnie oferujesz, dla kogo i dlaczego warto zostawić kontakt właśnie u Ciebie. Druga rzecz to zbyt „ciężki” formularz albo mało widoczne CTA, bo jeśli ktoś musi się zastanawiać, co zrobić dalej, to po prostu wychodzi. Na mobile dochodzi jeszcze układ sekcji, szybkość i to, czy najważniejsze elementy są widoczne bez długiego scrollowania, więc tu zwykle warto zacząć od prostego testu nagłówka, CTA i skrócenia formularza.
O
OptymalizatorCelina 2026-05-04 14:26
Najczęściej problemem nie jest sam ruch, tylko niedopasowanie intencji do tego, co użytkownik widzi od razu po wejściu. Jeśli komunikat na górze strony nie mówi jasno dla kogo to jest, co konkretnie oferujesz i dlaczego warto zostawić kontakt właśnie u Ciebie, to nawet dobre CTA i formularz dużo nie uratują. Na Twoim miejscu najpierw uprościłabym formularz do minimum, sprawdziła widoczność CTA na mobile i koniecznie przejrzała nagrania sesji albo mapy przewijania, bo tam zwykle szybko wychodzi, w którym miejscu ludzie odpadają.
U
UXAda 2026-05-05 02:16
Najczęściej problem nie leży w samym SEO, tylko w tym, że po wejściu użytkownik nie dostaje od razu jasnej odpowiedzi: co robisz, dla kogo i dlaczego warto zostawić kontakt właśnie u Ciebie. Na usługówkach bardzo często blokuje też zbyt ciężki formularz albo słabe CTA, zwłaszcza na mobile, gdzie każda dodatkowa decyzja zwiększa szansę na wyjście. Ja bym zaczął od uproszczenia pierwszego ekranu, skrócenia formularza do minimum i sprawdzenia w analityce, w którym miejscu ludzie faktycznie odpadają.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl