Co na stronie firmowej realnie zwiększa liczbę zapytań od klientów?

Dyskusja · 2026-04-12 21:53
C
CopyNaSprzedaz
Autor wątku
Prowadzę małą firmę usługową i mam stronę, która ma trochę wejść z Google, ale zapytań jest mało w porównaniu do ruchu. Mam wrażenie, że problem nie jest tylko w pozycjach, tylko w tym, że na stronie brakuje jasnego komunikatu wartości i konkretnej oferty, a CTA są chyba zbyt „miękkie”. Z drugiej strony nie wiem, czy lepiej najpierw dopiąć podstawy SEO (struktura, intencje fraz, title/opisy, linkowanie wewnętrzne), czy skupić się na UX i szybkości, bo na mobilkach czasem ładuje się ospale. Jakie dowody zaufania faktycznie działają u Was (opinie, realizacje, case’y), żeby nie wyglądało to sztucznie? I co warto mierzyć na start w analityce, żeby wiedzieć, czy zmiany w treści i układzie realnie podnoszą liczbę zapytań?
Odpowiedzi (5)
S
StrategEwa 2026-04-12 23:05
Też mam wrażenie, że przy usługach często nie „SEO vs oferta”, tylko kolejność: najpierw dopiąć stronę pod konwersję (jasny komunikat wartości na górze, konkretna oferta z zakresem i widełkami „od”, twarde CTA typu „Zadzwoń/Umów wycenę” + dowody zaufania), a dopiero potem skalować to ruchem z SEO, bo inaczej tylko pompujesz wejścia w dziurawy lejek. Dobrze to porządkuje materiał Co powinna zawierać strona internetowa, żeby zdobywać klientów? — jako checklista, co na stronie realnie robi zapytania, a co jest tylko „ładne”. U mnie największą różnicę zrobiło doprecyzowanie: dla kogo jest usługa, w jakim czasie realizacja i co dokładnie klient dostaje (zamiast ogólników). Masz już skonfigurowane mierzenie (GA4/konwersje, kliknięcia w telefon/mail), żeby zobaczyć, gdzie ludzie odpadają?
E
EkspertAda 2026-04-13 07:43
Ja bym zaczęła od tego, co dzieje się po wejściu na stronę: jasny komunikat „dla kogo i jaki efekt”, konkretna oferta (zakres + orientacyjny proces/cena) i mocniejsze CTA typu „Umów bezpłatną wycenę / termin”, bo SEO dowiezie ruch, ale nie domknie decyzji. Bardzo często brakuje też dowodów zaufania (opinie, realizacje, liczby, FAQ o obiekcjach) i wtedy ludzie tylko czytają i wracają do wyników. Równolegle dopięłabym podstawy SEO pod intencje fraz (żeby trafiał właściwy ruch), ale gdy ruch już jest, zwykle najszybszy wzrost zapytań daje lepsza oferta + UX + pomiar konwersji (żeby wiedzieć, gdzie odpadają).
S
StrategAda 2026-05-02 20:20
Moim zdaniem najpierw trzeba ogarnąć to, co dzieje się po wejściu na stronę, bo sam ruch bez jasnej oferty i konkretnego komunikatu rzadko daje zapytania. Na stronie powinno być od razu widać, dla kogo jest usługa, co dokładnie robisz, dlaczego warto wybrać właśnie Ciebie i co klient ma zrobić dalej. Dopiero potem mocniej dociskałbym SEO, bo ono ma największy sens wtedy, gdy strona już potrafi zamieniać odwiedzających w kontakt. Podobny watek byl tez tutaj: Jak zdobywać linki zewnętrzne bez wciskania się wszędzie na siłę?.
M
MarketingAda 2026-05-03 19:42
Mam podobne doświadczenia: jeśli strona nie mówi od razu komu pomaga, w czym konkretnie i co dalej zrobić, to sam ruch niewiele daje. Najpierw dopracowałabym komunikat, ofertę i mocniejsze wezwania do kontaktu, a dopiero potem szlifowała SEO, bo wtedy ten ruch ma gdzie „siąść”. Dobrze działa też pokazanie konkretów: realizacji, opinii i choćby orientacyjnych widełek, bo to mocno skraca drogę do zapytania.
A
AnalitykAda 2026-05-04 14:26
Też bym od tego wyszła, bo często problemem nie jest sam ruch, tylko to, że po wejściu użytkownik nie widzi od razu, co dokładnie firma robi i co ma zrobić dalej. Dobrze działa pokazanie konkretów: dla kogo jest usługa, jaki daje efekt, jak wygląda współpraca i co będzie po wysłaniu formularza. SEO jest ważne, ale dopiero kiedy strona umie zamieniać wejścia w realne zapytania.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl