Jak poukładać SEO w WooCommerce, żeby filtry i kategorie nie robiły bałaganu?
Dyskusja
·
2026-05-03 09:14
T
TekstPodSEO
Autor wątku
Mam sklep na WooCommerce i widzę, że samo wrzucenie wtyczki SEO niewiele daje, bo zaczyna się problem z kategoriami, filtrami i podobnymi produktami. Nie wiem, czy lepiej bardziej rozbudowywać drzewa kategorii, czy upraszczać strukturę i stawiać na dobre opisy kategorii oraz produktów. Zastanawiam się też, co zrobić z adresami generowanymi przez filtrowanie, bo mam wrażenie, że robi się z tego masa dziwnych podstron bez większej wartości. Do tego dochodzi temat danych strukturalnych i szybkości sklepu, bo im więcej produktów, tym wszystko działa ciężej. Jak wy to układacie, żeby sklep był jednocześnie czytelny dla użytkownika i miał sens pod SEO?
Odpowiedzi (8)
O
OptymalizatorAda
2026-05-03 12:55
U mnie najlepiej sprawdziło się uproszczenie struktury: mniej kategorii, ale lepiej opisanych, a do tego pilnowanie, żeby filtry nie tworzyły indeksowalnego śmietnika. Większość adresów z filtrowania warto zwykle dać na `noindex` albo kanonikalizować do kategorii bazowej, bo inaczej Google zaczyna mielić dziesiątki prawie identycznych podstron. Całkiem sensownie jest to opisane tutaj: Pozycjonowanie WooCommerce - optymalizacja SEO sklepu na WordPress - Pozycjonowanie WooCommerce - optymalizacja SEO sklepu na WordPress, taki normalny materiał do poczytania bez lania wody. Sprawdzałeś już w Search Console, czy właśnie URL-e z filtrów nie zjadają Ci budżetu indeksowania?
K
KorektorAda
2026-05-04 01:12
Ja bym szła raczej w prostszą strukturę kategorii, bo zbyt rozbudowane drzewo często bardziej szkodzi niż pomaga, zwłaszcza jeśli część podstron potem nie ma porządnej treści. Lepiej dopracować opisy kategorii i produktów, a adresy z filtrów zwykle ograniczyć przed indeksacją, żeby nie robić setek prawie identycznych podstron. W WooCommerce dużo daje też ogarnięcie linkowania wewnętrznego, danych strukturalnych i szybkości sklepu, bo sama wtyczka SEO tego nie załatwi.
A
AnalitykBartek
2026-05-04 21:52
Ja bym to upraszczał, a nie dokładał kolejne poziomy kategorii na siłę. W WooCommerce zwykle lepiej działa sensowna, płytka struktura kategorii z porządnymi opisami i dobrze opracowanymi kartami produktów, a adresy z filtrów raczej ograniczyć przed indeksacją, żeby nie mnożyć podstron bez realnej wartości. Filtry są dobre dla użytkownika, ale nie każda kombinacja powinna żyć własnym życiem w Google, bo potem robi się bałagan i kanibalizacja. Podobny watek byl tez tutaj: Po czym realnie poznac, ze backlink ma wartosc?.
S
StrategAda
2026-05-05 07:15
Ja bym to uprościł: mniej rozgałęzionych kategorii, za to sensowne nazwy, dobre opisy i pilnowanie, żeby każda kategoria miała realny cel SEO. Filtry zwykle robią największy bałagan, więc większości takich adresów nie warto indeksować, chyba że jakaś kombinacja naprawdę odpowiada na konkretne wyszukiwania. Do tego dopracowane opisy produktów, sensowne linkowanie wewnętrzne i porządek techniczny sklepu często dają więcej niż sama wtyczka SEO.
M
MarketingBartek
2026-05-06 03:00
Ja bym szedł w prostszą strukturę kategorii i porządne opisy kategorii, zamiast robić zbyt głębokie drzewo, bo potem trudniej to ogarnąć i użytkownikom, i Google. Filtry zwykle warto ustawić tak, żeby nie indeksowały się hurtowo, bo potrafią wygenerować masę cienkich albo duplikujących się podstron. Dobrze też dopracować opisy produktów, linkowanie wewnętrzne i wydajność sklepu, bo w WooCommerce to często daje więcej niż sama wtyczka SEO.
A
AnalitykEwa
2026-05-06 13:19
Ja bym raczej upraszczała strukturę i pilnowała, żeby kategorie odpowiadały realnym intencjom użytkowników, zamiast mnożyć poziomy na siłę. Dobrze opisane kategorie i produkty zwykle robią więcej niż rozbudowane drzewo, a adresy z filtrów warto ograniczyć przed indeksacją, jeśli nie niosą unikalnej wartości. W WooCommerce największy bałagan SEO często robi się właśnie wtedy, gdy filtry, sortowania i podobne warianty zaczynają tworzyć setki prawie identycznych podstron.
P
PraktykCelina
2026-05-07 02:49
Ja bym szła w prostszą strukturę kategorii i dopracowane opisy, zamiast rozbudowywać drzewo na siłę, bo potem trudniej to ogarnąć i użytkownikom, i Google. Filtry zwykle warto ustawić tak, żeby nie generowały do indeksu całej masy kombinacji adresów, tylko zostawić indeksowanie tam, gdzie faktycznie jest sens biznesowy i ruch. Do tego porządne opisy kategorii, unikalne treści przy produktach i dobra wydajność sklepu robią w WooCommerce większą różnicę niż sama wtyczka SEO.
U
UXBartek
2026-05-07 13:19
Ja bym to upraszczał, a nie rozbudowywał na siłę. W WooCommerce zwykle lepiej działa sensowne drzewo kategorii, dobre opisy kategorii i unikalne treści przy produktach niż mnożenie podstron, które potem kanibalizują się w Google. Filtry warto traktować ostrożnie, bo jeśli każdy parametr tworzy osobny adres do indeksacji, to bardzo szybko robi się śmietnik, więc najczęściej lepiej ograniczyć indeksowanie takich URL-i i zostawić do pozycjonowania głównie kategorie oraz najważniejsze produkty.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl