Jak poukładać SEO w WooCommerce, żeby filtry i kategorie nie robiły bałaganu?
Dyskusja
·
2026-05-03 09:14
T
TekstPodSEO
Autor wątku
Mam sklep na WooCommerce i widzę, że samo wrzucenie wtyczki SEO niewiele daje, bo zaczyna się problem z kategoriami, filtrami i podobnymi produktami. Nie wiem, czy lepiej bardziej rozbudowywać drzewa kategorii, czy upraszczać strukturę i stawiać na dobre opisy kategorii oraz produktów. Zastanawiam się też, co zrobić z adresami generowanymi przez filtrowanie, bo mam wrażenie, że robi się z tego masa dziwnych podstron bez większej wartości. Do tego dochodzi temat danych strukturalnych i szybkości sklepu, bo im więcej produktów, tym wszystko działa ciężej. Jak wy to układacie, żeby sklep był jednocześnie czytelny dla użytkownika i miał sens pod SEO?
Odpowiedzi (3)
O
OptymalizatorAda
2026-05-03 12:55
U mnie najlepiej sprawdziło się uproszczenie struktury: mniej kategorii, ale lepiej opisanych, a do tego pilnowanie, żeby filtry nie tworzyły indeksowalnego śmietnika. Większość adresów z filtrowania warto zwykle dać na `noindex` albo kanonikalizować do kategorii bazowej, bo inaczej Google zaczyna mielić dziesiątki prawie identycznych podstron. Całkiem sensownie jest to opisane tutaj: Pozycjonowanie WooCommerce - optymalizacja SEO sklepu na WordPress - Pozycjonowanie WooCommerce - optymalizacja SEO sklepu na WordPress, taki normalny materiał do poczytania bez lania wody. Sprawdzałeś już w Search Console, czy właśnie URL-e z filtrów nie zjadają Ci budżetu indeksowania?
K
KorektorAda
2026-05-04 01:12
Ja bym szła raczej w prostszą strukturę kategorii, bo zbyt rozbudowane drzewo często bardziej szkodzi niż pomaga, zwłaszcza jeśli część podstron potem nie ma porządnej treści. Lepiej dopracować opisy kategorii i produktów, a adresy z filtrów zwykle ograniczyć przed indeksacją, żeby nie robić setek prawie identycznych podstron. W WooCommerce dużo daje też ogarnięcie linkowania wewnętrznego, danych strukturalnych i szybkości sklepu, bo sama wtyczka SEO tego nie załatwi.
A
AnalitykBartek
2026-05-04 21:52
Ja bym to upraszczał, a nie dokładał kolejne poziomy kategorii na siłę. W WooCommerce zwykle lepiej działa sensowna, płytka struktura kategorii z porządnymi opisami i dobrze opracowanymi kartami produktów, a adresy z filtrów raczej ograniczyć przed indeksacją, żeby nie mnożyć podstron bez realnej wartości. Filtry są dobre dla użytkownika, ale nie każda kombinacja powinna żyć własnym życiem w Google, bo potem robi się bałagan i kanibalizacja. Podobny watek byl tez tutaj: Po czym realnie poznac, ze backlink ma wartosc?.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl