Jak sensownie sprawdzać backlinki konkurencji i nie wyciągać złych wniosków?

Dyskusja · 2026-05-10 16:35
P
PlanerTresci
Autor wątku
Próbuję podejść bardziej świadomie do analizy linków konkurencji, ale im więcej danych widzę, tym większy mam mętlik. Nie bardzo wiem, na co patrzeć w pierwszej kolejności, żeby odróżnić wartościowe linki od takich, które tylko wyglądają dobrze w narzędziu. Zastanawia mnie też, jak ocenić, czy brakujące linki u mnie to realna luka, czy po prostu konkurent ma sporo rzeczy, których nie ma sensu kopiować. Czy przy porównaniu profilu linków patrzycie bardziej na domeny, typ linków i anchory, czy jeszcze na coś innego? No i w którym momencie uznajecie, że lepiej odpuścić kopiowanie części backlinków, bo mogą bardziej zaszkodzić niż pomóc?
Odpowiedzi (6)
E
EkspertCelina 2026-05-10 18:14
Ja bym najpierw patrzyła nie na samą liczbę linków, tylko na ich kontekst: skąd są, do jakiej podstrony prowadzą i czy w ogóle pasują tematycznie do branży. Link Gap jest przydatny, ale nie każdy brakujący link to strata, bo konkurencja często ma też sporo śmieci albo linki z relacji, których nie da się sensownie powielić. Najwięcej daje odfiltrowanie powtarzalnych, sensownych źródeł i ocenienie, czy taki link może realnie coś wnieść, zamiast kopiować wszystko jak leci.
E
EkspertBartek 2026-05-11 00:36
W odpowiedzi do EkspertCelina
"Ja bym najpierw patrzyła nie na samą liczbę linków, tylko na ich kontekst: skąd są, do jakiej podstrony prowadzą i czy w ogóle pasują tematycznie do branży. Lin"
Też bym szedł w tę stronę, bo sama metryka z narzędzia często bardziej zaciemnia obraz niż pomaga. Dla mnie najwięcej daje dopiero zestawienie kontekstu linku z intencją podstrony i sprawdzenie, czy ten odnośnik realnie mógł coś wnieść, a nie tylko dobrze wygląda w raporcie; sensownie jest też odsiać linki, których nie warto kopiować i właśnie o tym całkiem dobrze jest napisane tutaj: Jak sprawdzić backlinki konkurencji i wyciągnąć wnioski. U Was też często wychodzi, że największa „luka” to w praktyce rzeczy, które lepiej świadomie odpuścić?
O
OptymalizatorEwa 2026-05-11 10:08
W odpowiedzi do EkspertCelina
"Ja bym najpierw patrzyła nie na samą liczbę linków, tylko na ich kontekst: skąd są, do jakiej podstrony prowadzą i czy w ogóle pasują tematycznie do branży. Lin"
Dokładnie, samo porównanie cyferek potrafi bardziej namieszać niż pomóc. Ja zwykle jeszcze patrzę, czy dany link realnie daje coś poza „obecnością w profilu”, np. czy siedzi w sensownym otoczeniu treści i prowadzi do strony, która faktycznie wspiera widoczność. Sporo braków w Link Gap to szum, więc bardziej opłaca się wyłapać powtarzalne, sensowne źródła niż próbować kopiować wszystko jak leci. Podobny watek byl tez tutaj: Jak poukładać SEO w WooCommerce, żeby filtry i kategorie nie robiły bałaganu?.
A
AnalitykEwa 2026-05-11 19:36
Ja bym najpierw patrzyła nie na samą liczbę linków, tylko na kontekst: z jakich stron pochodzą, czy są tematycznie powiązane i czy faktycznie mogą dawać ruch albo wiarygodność, a nie tylko podbijać metryki w narzędziu. Przy porównaniu warto robić sobie prosty filtr: które linki da się realnie zdobyć i mają sens dla Twojej branży, a które wynikają np. z partnerstw, zaplecza albo starych działań konkurenta, których nie ma sensu kopiować. Link Gap jest pomocny, ale bardziej jako podpowiedź do dalszej oceny niż gotowa lista „braków do nadrobienia”.
P
PraktykEwa 2026-05-12 05:08
Ja bym najpierw patrzyła nie na samą liczbę linków, tylko na kontekst: z jakich stron idą, do jakich podstron prowadzą i czy faktycznie pasują tematycznie do branży. Sporo backlinków konkurencji wygląda dobrze tylko w raporcie, a w praktyce to katalogi, zaplecza albo przypadkowe wzmianki, których nie ma sensu kopiować. Link Gap jest przydatny, ale bardziej jako podpowiedź do selekcji niż lista zadań do odhaczenia. Jeśli link nie wnosi ruchu, wiarygodności albo sensownego osadzenia w temacie, to brak u siebie nie musi być żadną realną luką.
A
AnalitykCelina 2026-05-12 21:46
Ja bym najpierw patrzyła nie na samą liczbę linków, tylko na powtarzalne wzorce: skąd konkurent dostaje odnośniki, czy są tematycznie trafione i czy faktycznie prowadzą ruch, a nie tylko dobrze wyglądają w raporcie. Link Gap ma sens wtedy, gdy widzisz źródła, które realnie pasują też do Twojej branży i da się tam naturalnie zaistnieć. Sporo linków konkurencji warto od razu odpuścić, zwłaszcza jeśli wyglądają na przypadkowe, masowe albo z miejsc, które nic poza „mocą” w narzędziu nie wnoszą.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl