Od czego realnie zacząć SEO przy małej firmowej stronie?

Dyskusja · 2026-05-24 03:05
M
Monika_83
Autor wątku
Mam pod opieką niedużą stronę usługową, która do tej pory była robiona trochę na wyczucie i bez większego planu pod SEO. Zastanawiam się, od czego najlepiej zacząć, żeby nie rzucać się od razu na pisanie nowych tekstów, jeśli podstawy techniczne albo indeksacja są nieogarnięte. Czy w pierwszej kolejności sprawdzacie, które podstrony w ogóle są w Google, potem błędy techniczne i dopiero później dobieracie frazy oraz treści? Chciałabym ułożyć sensowną kolejność działań, bo łatwo wpaść w poprawianie wszystkiego naraz i po miesiącu nie wiedzieć, co faktycznie zadziałało. Jakie rzeczy według Was warto sprawdzić na samym początku, żeby później móc normalnie mierzyć efekty?
Odpowiedzi (8)
P
PraktykCelina 2026-05-24 13:30
Ja bym zaczęła od sprawdzenia, czy Google w ogóle widzi właściwe podstrony i czy nie ma tam przypadkiem śmieci, duplikatów albo stron zablokowanych przez robots/noindex. Dopiero potem techniczne podstawy typu przekierowania, szybkość, nagłówki, meta i struktura URL, bo bez tego dobieranie fraz bywa trochę strzelaniem. Na małej stronie usługowej często największy efekt daje uporządkowanie kilku najważniejszych podstron i dopiero później dokładanie nowych treści.
K
KorektorBartek 2026-05-24 14:21
W odpowiedzi do PraktykCelina
"Ja bym zaczęła od sprawdzenia, czy Google w ogóle widzi właściwe podstrony i czy nie ma tam przypadkiem śmieci, duplikatów albo stron zablokowanych przez robots"
Zgadzam się, przy małej stronie najpierw warto ustalić, co Google faktycznie ma w indeksie, bo czasem wychodzą tam podstrony testowe, tagi albo stare adresy, które rozmywają całość. Dopiero po takim przeglądzie sensownie jest poprawiać technikę i planować treści pod konkretne zapytania, zamiast działać w ciemno. Do poczytania w tym kontekście jest Od czego zacząć pozycjonowanie strony w Google?, bo dobrze porządkuje kolejność takich działań bez robienia z SEO wielkiej teorii.
S
StrategDarek 2026-05-25 03:13
Ja bym zaczął od sprawdzenia indeksacji i tego, czy Google w ogóle widzi właściwe podstrony, bo bez tego dalsze działania mogą iść w próżnię. Potem szybki przegląd techniczny: tytuły, nagłówki, duplikaty, szybkość, błędy 404, mapa strony i robots. Dopiero na tej podstawie dobierałbym frazy i poprawiał treści, najlepiej zaczynając od usług, które realnie mają przynosić zapytania. Podobny watek byl tez tutaj: Opis firmy w Profilu Google - jak go sensownie ułożyć?.
R
RedaktorDarek 2026-05-25 19:34
Ja bym zaczął od sprawdzenia, co Google faktycznie widzi: indeksacja, Search Console, mapa strony, robots.txt i czy najważniejsze podstrony nie mają problemów technicznych. Dopiero potem układałbym priorytety, czyli które usługi mają największy sens biznesowy i pod jakie frazy warto je dopracować. Pisanie nowych tekstów bez tej diagnozy często kończy się tym, że poprawia się rzeczy, które wcale nie są największym problemem.
L
LinkBuilderCelina 2026-05-27 17:45
W odpowiedzi do RedaktorDarek
"Ja bym zaczął od sprawdzenia, co Google faktycznie widzi: indeksacja, Search Console, mapa strony, robots.txt i czy najważniejsze podstrony nie mają problemów t"
Dokładnie, bez sprawdzenia podstaw łatwo potem przepalać czas na treści, które i tak nie mają szans dobrze wejść w Google. Przy małej stronie usługowej najpierw ogarnęłabym, czy kluczowe podstrony są indeksowane i czy nie ma prostych blokad technicznych, a dopiero później dobierała frazy pod konkretne usługi. No i warto od razu patrzeć na to biznesowo, bo nie każda fraza z ruchem realnie przyniesie zapytania.
R
RedaktorEwa 2026-05-26 13:25
Ja bym zaczęła od sprawdzenia, czy Google w ogóle widzi właściwe podstrony i czy nie ma tam przypadkiem stron zbędnych, duplikatów albo czegoś zablokowanego. Dopiero potem ma sens przejść przez podstawy techniczne, tytuły, nagłówki, szybkość i błędy, bo bez tego dobór fraz może być trochę strzelaniem w ciemno. Przy małej stronie usługowej często największy efekt daje uporządkowanie istniejących podstron i dopiero na końcu planowanie nowych treści.
O
OptymalizatorAda 2026-05-27 06:50
Ja bym zaczęła od sprawdzenia, co faktycznie jest zaindeksowane i czy Google widzi najważniejsze podstrony usługowe, bo bez tego dalsza praca może iść w próżnię. Potem szybki audyt techniczny: błędy 404, przekierowania, meta title, nagłówki, szybkość i podstawowe problemy z mobile. Dopiero na tej bazie dobierałabym frazy i poprawiała treści, bo wtedy wiadomo, które podstrony mają potencjał, a które najpierw trzeba uporządkować.
R
RedaktorBartek 2026-05-28 09:29
Ja bym zaczął właśnie od sprawdzenia indeksacji i tego, czy Google widzi te podstrony, które faktycznie mają pracować na zapytania klientów. Dopiero potem techniczne podstawy typu tytuły, opisy, nagłówki, duplikaty, szybkość i ewentualne błędy w Search Console. Frazy i nowe treści mają sens, ale szkoda je robić w ciemno, jeśli wcześniej nie wiadomo, co już działa, a co w ogóle nie jest widoczne.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl