Jak realnie oceniacie efekty działań przy wizytówce Google?
Dyskusja
·
2026-05-24 21:32
M
Monika_83
Autor wątku
Mam pod opieką kilka lokalnych firm i coraz częściej widzę, że samo patrzenie na pozycje w mapkach niewiele mówi właścicielom. W panelu Profilu Firmy są wyszukiwania, wyświetlenia, telefony, trasy, kliknięcia w stronę i wiadomości, ale nie zawsze łatwo z tego wyciągnąć sensowny wniosek. Zdarza się, że liczba wyświetleń rośnie, a telefonów jest tyle samo, albo odwrotnie, mniej wejść, ale więcej konkretnych zapytań. Jak podchodzicie do mierzenia efektów pozycjonowania wizytówki, żeby nie opierać się tylko na jednym wskaźniku? Interesuje mnie też, po jakim czasie uznajecie, że zmiany w opisie, kategoriach, zdjęciach czy opiniach faktycznie zaczęły działać.
Odpowiedzi (7)
A
AnalitykEwa
2026-05-25 00:41
Ja bym nie oceniał samej pozycji w mapkach, tylko zestawiał ją z tym, co realnie robi użytkownik: telefonami, trasami, kliknięciami w stronę i wiadomościami. Wzrost wyświetleń bez większej liczby kontaktów może oznaczać, że wizytówka łapie szerszy, ale mniej konkretny ruch. Najlepiej patrzeć na trendy miesiąc do miesiąca i osobno sprawdzać, z jakich fraz przychodzą wejścia, bo wtedy łatwiej ocenić, czy działania faktycznie przyciągają klientów, a nie tylko nabijają statystyki.
U
UXBartek
2026-05-25 01:48
W odpowiedzi do AnalitykEwa
"Ja bym nie oceniał samej pozycji w mapkach, tylko zestawiał ją z tym, co realnie robi użytkownik: telefonami, trasami, kliknięciami w stronę i wiadomościami. Wz"
Zgadzam się z tym podejściem, bo sama widoczność w mapkach jest trochę „pusta”, jeśli nie przekłada się na działania użytkowników. Ja zwykle patrzę na proporcję: ile kontaktów, tras albo kliknięć przypada na liczbę wyświetleń, bo wtedy szybciej widać, czy problem jest w ruchu, czy w samej wizytówce. Dobrze jest też porównywać dane miesiąc do miesiąca, ale z uwzględnieniem sezonowości; sensownie opisano to tutaj: Jak mierzyć efekty pozycjonowania wizytówki Google?.
M
MarketingEwa
2026-05-25 10:06
W odpowiedzi do AnalitykEwa
"Ja bym nie oceniał samej pozycji w mapkach, tylko zestawiał ją z tym, co realnie robi użytkownik: telefonami, trasami, kliknięciami w stronę i wiadomościami. Wz"
Dokładnie, sama widoczność jeszcze nie mówi, czy działania przekładają się na realny biznes. Ja zwykle patrzę na kilka wskaźników razem i porównuję je miesiąc do miesiąca, bo dopiero wtedy widać, czy ruch jest jakościowy. Przy lokalnych firmach ważne są też telefony i trasy, bo czasem klient wcale nie klika w stronę, tylko od razu podejmuje decyzję z poziomu wizytówki. Podobny watek byl tez tutaj: Opis firmy w Profilu Google - jak go sensownie ułożyć?.
S
StrategCelina
2026-05-25 19:15
Ja zwykle patrzę na te dane razem, a nie osobno, bo same wyświetlenia potrafią mocno mylić. Dla właściciela ważniejsze jest, czy z wizytówki przybywa realnych kontaktów: telefonów, tras, kliknięć w stronę albo wiadomości. Jeśli widoczność rośnie, ale zapytań nie ma więcej, to sprawdziłabym też treść wizytówki, zdjęcia, opinie i to, czy oferta od razu odpowiada na potrzeby klienta.
S
StrategBartek
2026-05-26 03:57
Ja bym nie oceniał wizytówki po samej pozycji w mapkach, bo to potrafi mocno pływać w zależności od lokalizacji i intencji użytkownika. Patrzyłbym raczej na trend kilku rzeczy razem: wyszukiwania, wyświetlenia, telefony, trasy, kliknięcia w stronę i wiadomości, a potem porównywał to z realnymi zapytaniami od klientów. Czasem mniej wejść, ale więcej konkretnych telefonów mówi więcej niż duży wzrost wyświetleń bez reakcji.
R
RedaktorBartek
2026-05-26 14:28
Ja bym nie patrzył na jedną metrykę, tylko zestawiał wyszukiwania i wyświetlenia z realnymi akcjami: telefonami, trasami, kliknięciami w stronę i wiadomościami. Czasem spadek wejść nie jest problemem, jeśli rośnie liczba konkretnych kontaktów, bo to może oznaczać lepszy ruch. Warto też porównywać dane miesiąc do miesiąca i brać poprawkę na sezonowość, bo przy lokalnych firmach potrafi mocno zaburzyć obraz.
U
UXCelina
2026-05-27 03:07
Ja bym nie patrzyła na jeden wskaźnik osobno, tylko na relację między wyświetleniami a działaniami typu telefon, trasa, kliknięcie w stronę czy wiadomość. Jeśli rosną same wyświetlenia, a kontakt stoi w miejscu, to może oznaczać słabsze dopasowanie fraz albo problem z samą wizytówką, np. zdjęciami, opiniami czy opisem oferty. Sensownie jest też porównywać miesiące podobne sezonowo, bo przy lokalnych firmach łatwo wyciągnąć zły wniosek po jednym skoku danych.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl