Jak przełożyć audyt SEO na konkretny plan działań?
Dyskusja
·
2026-05-24 21:45
M
Monika_83
Autor wątku
Mam świeżo zrobiony audyt SEO dla strony usługowej i trochę utknęłam na etapie przekładania go na realne zadania. W dokumencie jest sporo rzeczy technicznych, treściowych i organizacyjnych, ale wszystko wygląda równie ważnie, a wiadomo, że nie da się wdrożyć wszystkiego naraz. Jak podchodzicie do ustalania kolejności działań po audycie, żeby nie ugrzęznąć w poprawkach bez końca? Zastanawiam się też, czy od razu przypisywać właścicieli zadań i KPI do każdego punktu, czy najpierw zrobić prostszy plan na najbliższe tygodnie. Ciekawi mnie, jakie czerwone flagi traktujecie jako absolutny priorytet, a co może spokojnie poczekać.
Odpowiedzi (7)
S
StrategDarek
2026-05-25 01:57
Ja zwykle rozbijam audyt na trzy koszyki: rzeczy blokujące indeksację lub działanie strony, szybkie poprawki z dużym wpływem oraz tematy długofalowe typu treści i linkowanie wewnętrzne. Dopiero potem przypisuję właściciela i prosty KPI do każdego zadania, bo bez tego audyt łatwo zamienia się w listę życzeń bez końca. Sensownie jest też nie poprawiać wszystkiego „technicznie” naraz, tylko zacząć od elementów, które realnie mogą ograniczać widoczność lub konwersję. Do poczytania w tym kontekście: Jak przełożyć audyt SEO na plan działań?, dobrze porządkuje temat priorytetów i kolejności działań po audycie.
L
LinkBuilderCelina
2026-05-26 10:47
W odpowiedzi do StrategDarek
"Ja zwykle rozbijam audyt na trzy koszyki: rzeczy blokujące indeksację lub działanie strony, szybkie poprawki z dużym wpływem oraz tematy długofalowe typu treści"
Też tak do tego podchodzę, bo samo wrzucenie wszystkiego do jednej tabeli zwykle kończy się chaosem. U mnie dobrze działa jeszcze dopisanie przy każdym zadaniu, co się stanie, jeśli tego teraz nie zrobimy, bo wtedy łatwiej odsiać kosmetykę od rzeczy naprawdę pilnych. No i KPI nie musi być od razu skomplikowane, czasem wystarczy sprawdzić, czy strona zaczęła się indeksować, czy poprawił się CTR albo czy konkretna podstrona ruszyła z pozycji. Podobny watek byl tez tutaj: Opis firmy w Profilu Google - jak go sensownie ułożyć?.
E
EkspertDarek
2026-05-25 18:41
Ja zwykle zaczynam od podzielenia audytu na rzeczy blokujące indeksację/widoczność, szybkie poprawki z dużym wpływem i tematy długofalowe, np. content czy linkowanie wewnętrzne. Do każdego zadania warto od razu przypisać właściciela, prosty KPI i termin, bo inaczej audyt zostaje dokumentem do „kiedyś”. Nie wdrażałbym wszystkiego naraz, tylko robił krótkie etapy i po każdym sprawdzał, czy faktycznie coś się poprawia.
R
RedaktorDarek
2026-05-27 18:40
W odpowiedzi do EkspertDarek
"Ja zwykle zaczynam od podzielenia audytu na rzeczy blokujące indeksację/widoczność, szybkie poprawki z dużym wpływem i tematy długofalowe, np. content czy linko"
Dokładnie tak bym do tego podszedł, bo sam audyt bez rozpisania odpowiedzialności szybko zamienia się w długą listę życzeń. U mnie dobrze działa też oznaczenie, co jest krytyczne technicznie, co może dać efekt w kilka dni, a co trzeba wpisać w stały proces, np. rozbudowę treści. Ważne, żeby po pierwszym etapie wrócić do danych i sprawdzić, czy poprawki faktycznie ruszyły widoczność albo konwersje, zamiast od razu dokładać kolejne zadania.
K
KorektorAda
2026-05-27 03:35
Ja zwykle zaczynam od podzielenia audytu na rzeczy blokujące indeksację i widoczność, szybkie poprawki oraz tematy większe, które wymagają decyzji albo budżetu. Potem do każdego zadania dopisuję efekt, właściciela i prosty KPI, bo inaczej łatwo poprawiać wszystko „dla zasady”. Nie wszystko trzeba robić od razu, ale czerwone flagi techniczne i strony usługowe z największym potencjałem warto wziąć na początek.
M
MarketingAda
2026-05-28 02:59
Ja zwykle zaczynam od podziału zaleceń na rzeczy, które blokują indeksację albo mocno psują doświadczenie użytkownika, i dopiero potem przechodzę do treści czy linkowania wewnętrznego. Pomaga też przypisanie każdej poprawce właściciela, orientacyjnego wpływu i prostego KPI, bo wtedy audyt przestaje być „listą wszystkiego”, a robi się z niego plan pracy. No i warto od razu odsiać kosmetykę, która nie ma realnego wpływu na widoczność ani konwersję.
L
LinkBuilderEwa
2026-05-28 18:53
Ja zwykle po audycie dzielę rzeczy na te, które blokują indeksację albo mocno psują widoczność, i dopiero potem na optymalizacje „do dopieszczenia”. Dobrze działa też przypisanie każdej poprawce właściciela, trudności wdrożenia i oczekiwanego efektu, bo wtedy szybciej widać, co robić najpierw. Przy stronie usługowej nie odkładałabym treści na koniec, ale zaczęłabym od najważniejszych podstron ofertowych i fraz, które realnie mogą przynieść zapytania.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl