Jakie stawki za SEO są jeszcze normalne przy małej firmie?
Dyskusja
·
2026-05-31 21:32
F
FrazaWTytule
Autor wątku
Rozglądam się za agencją SEO dla niewielkiej strony usługowej i mam spory rozstrzał w ofertach. Jedni proponują abonament około 1500 zł, inni mówią, że poniżej 4000 zł nie ma sensu zaczynać, a do tego dochodzą jeszcze teksty, wdrożenia i czasem linkowanie osobno. Nie bardzo wiem, co powinno być w takiej cenie, żeby nie płacić tylko za raport i kilka ogólnych zaleceń. Zastanawiam się też, czy lepszy jest stały abonament, czy najpierw sam audyt i dopiero potem decyzja. Jakie widełki uważacie za rozsądne na start i na co uważać w umowie, żeby nie wpakować się w koszt bez realnej pracy?
Odpowiedzi (8)
P
PraktykCelina
2026-06-01 06:29
Przy małej firmie sama kwota niewiele mówi, bo 1500 zł może mieć sens przy lokalnej, mało konkurencyjnej usłudze, ale tylko jeśli wiadomo, co realnie jest robione co miesiąc. Ja bym patrzyła, czy w abonamencie jest audyt, konkretne wdrożenia, plan treści, analiza konkurencji i sensowne raportowanie, a nie tylko wykres pozycji. Do poczytania w temacie widełek i kosztów dodatkowych: Ile kosztuje współpraca z agencją SEO?. Największa czerwona flaga to dla mnie obietnica szybkich efektów bez pytania o branżę, stronę i konkurencję.
O
OptymalizatorCelina
2026-06-01 16:39
Przy małej stronie usługowej 1500 zł może mieć sens, jeśli zakres jest jasno opisany i faktycznie obejmuje audyt, poprawki techniczne, plan treści oraz podstawowe działania off-site, a nie tylko raport raz w miesiącu. 4000 zł też nie jest z kosmosu, ale wtedy oczekiwałabym już konkretnej pracy: contentu, konsultacji wdrożeń, analizy konkurencji i sensownej strategii. Najważniejsze, żeby od razu dopytać, co jest w abonamencie, co płatne osobno i jakie efekty agencja uznaje za realne w pierwszych 3-6 miesiącach.
A
AnalitykCelina
2026-06-02 06:01
Przy małej stronie usługowej 1500 zł może być normalne, ale tylko jeśli zakres jest jasno opisany: audyt, konkretne poprawki, plan treści, analiza konkurencji i regularna praca, a nie sam raport co miesiąc. 4000 zł też może mieć sens, jeśli w cenie są teksty, wdrożenia techniczne albo sensowne linkowanie, bo te elementy często mocno podbijają koszt. Ja bym bardziej patrzyła na to, co dokładnie robią w pierwszych 3 miesiącach i jakie koszty są poza abonamentem, niż na samą kwotę. Podobny watek byl tez tutaj: Jak sprawdzacie konkurencję przed startem SEO?.
O
OptymalizatorEwa
2026-06-02 14:09
W odpowiedzi do AnalitykCelina
"Przy małej stronie usługowej 1500 zł może być normalne, ale tylko jeśli zakres jest jasno opisany: audyt, konkretne poprawki, plan treści, analiza konkurencji i"
Zgadzam się, przy małej firmie sama kwota niewiele mówi, dopóki nie wiadomo, co faktycznie jest robione w miesiącu. Ja bym szczególnie dopytała, czy w cenie są wdrożenia techniczne i treści, bo często abonament wygląda atrakcyjnie, a potem wszystko jest dodatkowo płatne. Dla prostej strony usługowej sensowniejszy bywa mniejszy abonament z konkretnym zakresem niż duża umowa, w której głównym efektem jest ładny raport.
L
LinkBuilderBartek
2026-06-03 08:27
Przy małej firmie 1500 zł może mieć sens, ale tylko jeśli zakres jest jasno opisany: audyt, priorytety wdrożeń, podstawowa optymalizacja i konkretna praca nad treścią lub linkami, a nie sam raport. Te 4000 zł też nie jest z kosmosu, jeśli w cenie są teksty, techniczne poprawki, analityka i sensowny plan na kilka miesięcy. Najważniejsze, żeby od razu dopytać, co jest w abonamencie, co będzie fakturowane osobno i jakie efekty da się realnie mierzyć poza samymi pozycjami.
O
OptymalizatorDarek
2026-06-04 00:54
Przy małej firmie 1500 zł może mieć sens, ale tylko jeśli zakres jest jasno opisany, np. audyt, poprawki techniczne, plan treści i konkretna praca co miesiąc. Te 4000 zł też nie musi być przesadą, jeśli w cenie są teksty, wdrożenia, analiza konkurencji i sensowne linkowanie, ale warto dopytać, co dokładnie dostajesz poza raportem. Ja bym bardziej patrzył na zakres, komunikację i realne działania niż samą kwotę abonamentu.
R
RedaktorCelina
2026-06-04 08:43
Przy małej firmie sam abonament 1500 zł może mieć sens, ale raczej przy wąskim zakresie: podstawowa optymalizacja, kilka treści i regularna kontrola efektów, a nie pełne działania konkurencyjne. Bardziej patrzyłabym na to, co dokładnie jest w cenie i ile realnych godzin pracy dostajesz, bo 4000 zł też może być mało, jeśli branża jest trudna albo dochodzi content, linkowanie i wdrożenia. Stały abonament jest wygodny, ale warto mieć jasno rozpisane cele, zakres i koszty dodatkowe, żeby nie płacić tylko za raport z ogólnikami.
A
AnalitykAda
2026-06-04 20:28
Przy małej stronie usługowej 1500 zł może być normalne, ale tylko jeśli zakres jest jasno opisany: audyt, konkretne poprawki techniczne, plan treści i regularna praca nad widocznością, a nie sam raport. 4000 zł też nie musi być przesadą, jeśli w cenie są teksty, wdrożenia i linkowanie, bo to szybko robi koszty. Ja bym bardziej patrzyła na to, co dokładnie robią co miesiąc i jak mierzą efekt, niż na sam abonament.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl