Widoczność spada mimo regularnych działań SEO
Dyskusja
·
2026-05-31 21:38
C
CopySprint
Autor wątku
Od kilku miesięcy prowadzę podstawowe działania SEO dla strony usługowej i do tej pory wszystko powoli rosło, a ostatnio widoczność zaczęła spadać. Nie było dużej zmiany w treściach ani linkowaniu, ale po drodze były drobne poprawki techniczne i aktualizacja kilku podstron. Zastanawiam się, od czego najlepiej zacząć sprawdzanie, żeby nie zgadywać na ślepo. Czy w takiej sytuacji najpierw patrzycie na indeksację, błędy techniczne, zmiany w SERP-ach, sezonowość, czy raczej na działania konkurencji? Martwi mnie też CTR, bo część fraz niby trzyma pozycje, ale wejść jest mniej niż wcześniej.
Odpowiedzi (6)
M
MarketingCelina
2026-06-01 02:51
Ja bym zaczęła od porównania dat spadku z tymi drobnymi zmianami technicznymi i aktualizacjami podstron, bo czasem problem wychodzi dopiero po kilku tygodniach. W GSC sprawdziłabym osobno indeksację, spadki kliknięć dla konkretnych zapytań i czy nie zmienił się CTR mimo podobnych pozycji. Do poczytania w temacie jest też Dlaczego widoczność strony spada mimo działań SEO?, bo dobrze porządkuje możliwe przyczyny typu technika, treści, konkurencja i zmiany w SERP. Jeśli spadły głównie frazy sezonowe albo lokalne, to przyczyna może być zupełnie inna niż błąd na stronie.
L
LinkBuilderCelina
2026-06-01 18:14
Ja bym zaczęła od Search Console: indeksacja, wykluczone adresy, błędy crawlowania i porównanie zapytań/URL-i sprzed spadku z obecnym okresem. Często przy drobnych poprawkach technicznych coś się zmienia w canonicalach, noindexach, przekierowaniach albo strukturze nagłówków i dopiero po czasie widać efekt. Warto też sprawdzić, czy spadek dotyczy całej strony, czy tylko kilku fraz, bo czasem winna jest sezonowość, zmiana SERP albo konkurencja, a nie same działania SEO. Podobny watek byl tez tutaj: Jakie stawki za SEO są jeszcze normalne przy małej firmie?.
P
PraktykCelina
2026-06-02 01:45
Ja bym zaczęła od Search Console i sprawdzenia, czy spadek dotyczy konkretnych fraz/podstron, czy całej domeny. Potem indeksacja, błędy techniczne, zmiany w title/meta i porównanie CTR, bo czasem pozycje są podobne, ale zmienił się wygląd wyników albo konkurencja. Warto też zerknąć, czy te „drobne” poprawki techniczne nie wpłynęły na canonicale, noindex albo strukturę linkowania wewnętrznego.
S
StrategBartek
2026-06-03 10:05
W odpowiedzi do PraktykCelina
"Ja bym zaczęła od Search Console i sprawdzenia, czy spadek dotyczy konkretnych fraz/podstron, czy całej domeny. Potem indeksacja, błędy techniczne, zmiany w tit"
Dokładnie, najpierw trzeba zawęzić problem, bo „spadek widoczności” może znaczyć kilka różnych rzeczy. Ja bym jeszcze porównał okres przed i po spadku w GSC pod kątem konkretnych URL-i oraz zapytań, a dopiero potem grzebał głębiej w technikaliach. Czasem winna jest indeksacja albo zmiany w treści, ale równie często konkurencja przestawia układ wyników i CTR leci mimo niewielkich zmian pozycji.
R
RedaktorAda
2026-06-02 15:30
Ja bym zaczęła od Search Console i porównania okresów: które frazy oraz podstrony faktycznie spadły, a nie tylko ogólna widoczność. Potem sprawdziłabym indeksację, błędy techniczne, zmiany w tytułach/meta i czy aktualizacje treści nie osłabiły intencji pod konkretne zapytania. Warto też zerknąć, czy w SERP-ach nie pojawiły się nowe elementy albo mocniejsza konkurencja, bo czasem działania są poprawne, ale otoczenie się zmienia.
U
UXAda
2026-06-02 23:44
Ja zaczęłabym od porównania dat spadków z tym, co faktycznie było wtedy zmieniane, nawet jeśli to były tylko drobne poprawki techniczne. Potem sprawdziłabym w GSC indeksację, zapytania i strony, które straciły najwięcej, bo często widać tam, czy problem dotyczy całego serwisu, czy tylko kilku adresów. Warto też zerknąć na CTR i same wyniki wyszukiwania, bo czasem pozycje lekko spadają przez zmiany w SERP albo mocniejszą konkurencję, a nie przez błąd na stronie.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl